Europarlamentarul Siegfried Muresan a adresat o scrisoare deschisa premierului interimar Sorin Cimpeanu in care ii solicita sa transmita de urgenta cererea de activare a Mecanismului de Protectie Civila al Uniunii Europene, in contextul tragediei din Clubul Colectiv, pentru a putea beneficia de acum inainte de o potentiala decontare a unor cheltuieli precum costurile pentru transportarea altor pacienti raniti catre spitale din strainatate. Totodata, europarlamentarul ii cere sa prezinte public "motivele reale" pentru care a decis sa nu ceara pana acum activarea mecanismului.

Siegfried MuresanFoto: Hotnews

Muresan, membru PMP, arata ca activarea Mecanismul UE de protectie civila se poate face nu doar in cazul dezastrelor naturale ci pentru orice tip de situatie care poate avea efecte grave asupra persoanelor, a mediului sau a bunurilor materiale, inclusiv asupra patrimoniului cultural.

Europarlamentarul da exemplul Norvegiei, care, desi nu este membra UE, ci stat asociat, a solicitat in 2014 activarea mecanismului in cazul unui accident in care 2 scafandri si-au pierdut viata in timpul unei scufundari intr-o pestera.

"Datoria dumnevoastra este sa faceti uz de toate instrumentele pe care le aveti la dispozitie pentru a reduce impactul tragediei petrecute, in primul rand la nivelul pierderilor de vieti omenesti, dar si la nivel financiar pentru statul roman", scrie Siegfried Muresan in scrisoarea deschisa.

Europarlamentarul arata ca activarea din timp a mecanismului ar fi putut duce, spre exemplu, la detasarea unor experti care sa sprijine autoritatile in gestionarea situatiei, si la decontarea unor costuri cu transportul ranitilor la spitale din strainatate.

Totodata, potrivit lui Siegfried Muresan, costurile materiale si de timp de activare a mecanismului ar fi fost "aproape nule pentru Romania".

"Devine evident ca absenta unei solicitari de activare a mecanismului se datoreaza mai degraba incompetentei celor responsabili si mai putin fezabilitatii reduse a unei asemenea actiuni", sustine Muresan.

Astfel, europarlamentarul cere autoritatilor Romane sa solicite activarea de urgenta a mecanismului pentru a putea beneficia de acum inainte de o potentiala decontare a unor cheltuieli precum costurile pentru transportarea altor pacienti raniti catre spitale din strainatate.

Totodata, europarlamentarul ii cere premierului sa prezinte public "motivele reale care au stat la baza deciziei Guvernului Romaniei de a nu cere activarea Mecanismului de protectie Civila al UE".