Peste 300 de comercianti din Bazarul Suceava, a carui activitate a fost suspendata luni de ISU, intrucat nu respecta normele de siguranta la incendii, au protestat marti dimineata, blocand temporar un sens giratoriu din zona, la fata locului mergand si primarul Ion Lungu pentru a discuta cu oamenii, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comerciantii, nemultumiti ca nu isi pot asigura veniturile in perioada in care bazarul este inchis, au solicitat ca macar o parte din centrul comercial sa ramana deschisa, pana cand se vor amenaja aleile de acces.

De asemenea, oamenii au cerut demisia primarului Sucevei, Ion Lungu, pentru ca s-a ajuns in aceasta situatie.

La un moment dat, pe parcursul protestului, cei peste 300 de comercianti au blocat sensul giratoriu din zona comerciala a orasului.

La fata locului a ajuns si primarul Ion Lungu, care le-a explicat protestatarilor ca nu a existat alta solutie decat suspendarea activitatii bazarului pana la intrarea in legalitate si obtinerea avizului de la ISU Suceava.

El a mai spus, dupa discutiile cu comerciantii, ca spera ca acestia sa inteleaga situatia si sa fie siguri ca administratia locala va intreprinde cat de repede se poate toate demersurile pentru respectarea normelor impuse de ISU.

"Important este sa rezolvam cat mai repede situatia", a spus primarul, sustinand ca daca el ar demisiona, probleme ar ramane.

Bazarul din Suceava a fost inchis, luni, in urma verificarilor facute de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), intrucat nu respecta normele de paza si siguranta la incendii, si ar urma sa fie redeschis dupa ce vor fi indeplinite mai multe obiective pe care ISU le-a transmis Primariei.

Seful ISU Suceava, generalul Ion Burlui, a declarat ca activitatea din Bazarul din Suceava a fost suspendata dupa controlul de luni dimineata si ca centrul va fi redeschis dupa ce vor fi respectate normele impuse.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat pentru Medifax, ca nu este o surpriza, mentionand ca i-a atentionat pe comercianti ca se va ajunge in aceasta situatie.

Lungu a mai spus ca ISU Suceava a impus Primariei sa solutioneze mai multe probleme, principala fiind legata de asigurarea cailor de acces pentru masinile de pompieri si functionarea hidrantilor.

Totodata, trebuie sa fie facute mai multe exercitii de interventie la incendiu si folosirea hidrantilor, refacerea unor instalatii electrice care sunt improvizate, dar si delimitarea bazarului municipalitatii de partea privata a centrului comercial.

Edilul a explicat ca aproximativ 150-200 de chioscuri ar urma sa fie mutate si ca spera ca proprietarii lor vor intelege aceasta situatie si vor accepta mutarea, mentionand ca o parte dintre ei si-au exprimat deja acordul.

In prezent, in bazar sunt aproximativ 1.800 de comercianti.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca, in cazul respectarii normelor de interventie si stingere a incendiilor, "o problema mare" este legata de bazarul din municipiu, care nu are autorizatie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava, si avertiza ca exista riscul inchiderii acestui centru comercial.

Reprezentantii ISU Suceava solicitau, de anul trecut, mutarea chioscurilor din bazar pentru asigurarea traseelor masinilor de pompieri in cazul unor situatii de urgenta.

In ianuarie 2009, un incendiu puternic a afectat zeci de chioscuri din bazarul sucevean, iar pentru stingerea focului au intervenit pompieri militari din Suceava, Falticeni, Radauti si Siret.