Acordul pentru categoriile de articole pirotehnice III si IV se solicita, in scris, la inspectoratele pentru situatii de urgenta, in a caror zona de competenta urmeaza sa fie organizate evenimente, precizeaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) intr-un comunicat difuzat luni si citat de Agerpres.

"De asemenea, facem precizarea ca organizarea jocurilor cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile III si IV este permisa in conditiile existentei acordurilor emise de catre Primarie, inspectoratul pentru situatii de urgenta si avizului eliberat de catre inspectoratul de politie pe a carui raza se executa jocurile respective", arata IGSU.

In conformitate cu prevederile art. 34 alin. (2) din Legea 126/2005 privind regimul materiilor explozive (republicata), jocurile de artificii cu articole pirotehnice pentru care ISU Bucuresti-Ilfov a emis acorduri au fost organizate in spatii deschise, cu respectarea masurilor specifice de protectie, inclusiv a celor referitoare la distantele de siguranta ce trebuie respectate fata de locuinte, instalatii electrice de inalta tensiune, locuri de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, instalatiile de gaze, paduri, etc, precizeaza sursa citata.

"In ceea ce priveste informatiile regasite in mass-media conform carora ISU Bucuresti-Ilfov ar fi eliberat acorduri pentru desfasurarea unor spectacole pirotehnice pe Arena Nationala, precizam faptul ca pompierii bucuresteni nu au emis acte de autoritate pentru organizarea evenimentelor cu articole pirotehnice in acest spatiu pentru perioada 2014-2015", se arata in comunicat.

Din documentele aflate in arhiva institutiei rezulta ca la nivelul ISU Bucuresti-Ilfov au fost emise 10 acorduri (cinci in 2014 si cinci in 2015) pentru evenimente cu articole pirotehnice organizate in spatii deschise - Piata George Enescu, Parcul Alexandru Ioan Cuza, Parcul Herastrau, Parcul Kiseleff s.a.