Procurorii DNA au cerut Prefecturii Capitalei, in cadrul anchetei cu privire la incendiul de la clubul Colectiv, sa comunice daca Hotararea Consiliului Local al Primariei Sector 4 nr.20 din 29.02.2012 si dispozitiile primarului au fost supuse controlului de legalitate al prefectului potrivit dispozitiilor legale, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Solicitarea DNA a fost facuta in dosarul in care se cerceteaza comiterea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual privind incendiul de la clubul Colectiv.

Potrivit surselor citate, DNA cere Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti sa comunice daca Hotararea Consiliului Local al Primariei Sector 4 nr.20 din 29.02.2012 a fost supusa controlului de catre prefect, respectiv daca dispozitiile primarului sectorului 4 Bucuresti si hotararile Consiliului Local din 2012 au facut obiectul controlului de legalitate al prefectului in considerarea dispozitiilor art.19 lit. e Legea 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului.

Potrivit dispozitiilor legale din acest domeniu, primarul si consiliul local sau judetean sunt obligate sa trimita toate dispozitiile sau hotararile adoptate prefectului, iar prefectul isi exercita prerogativa de verificare a legalitatii actelor administrative.

Martea trecuta, primaria Sectorului 4 a transmis, printr-un comunicat de presa, ca Clubul Colectiv nu avea nevoie de autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor pentru emiterea autorizatiei de functionare invocand legislatia in domeniu si hotararile de Consiliu local care vizeaza acest domeniu.

"Conform Anexei nr. 2 a Hotararii nr. 22/29.02.2012, printre actele necesare pentru obtinerea acordului de functionare nu se regaseste autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor, rezulta asadar, ca eliberarea acordului de functionare nu era conditionata de existenta acestei autorizatii. Hotararea nr. 42/05.07.2007 emisa de Consiliul Local al Sectorului 4 Bucuresti, modificata prin Hotararea nr. 20/29.02.2012, stabileste care sunt documentele in baza carora este eliberata autorizatia de functionare. Astfel, Anexa nr. 1 la Hotararea nr. 20/29.02.2012 nu prevede obligativitatea autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor pentru emiterea autorizatiei de functionare. Mai mult, Autorizatia de functionare nr. 369/14.01.2015 prevede la rubrica mentiuni ca "Prezenta autorizatie este valabila cu respectarea conditiilor de functionare prevazute de lege [...]". Or, conform celor de la pct. 5 si 6 rezulta ca eliberarea autorizatiei de functionare nu era conditionata de emiterea prealabila a autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor", se sustinea in comunicatul Primariei sector 4.