Responsabili de rang inalt ai Pentagonului propun suplimentarea numarului de forte ce vor fi trimise in Europa in baza principiului rotatiei pentru a consolida prezenta militara americana, scrie cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) in editia online de luni, preluata de Agerpres.

Noile masuri, care ar permite prezenta mai multor brigazi americane in Europa in orice moment, au fost prezentate cu prilejul unui forum desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Simi Valley (California), la care au luat parte responsabili din domeniul militar si al apararii.

Acestia au condamnat agresiunea militara si amenintarile venite din partea presedintelui Vladimir Putin si au atras atentia ca SUA nu trebuie sa permita sa fie distrase de la conflictul din Ucraina de cooperarea Moscovei cu Occidentul in razboiul sirian.

Generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor aliate ale NATO in Europa, a afirmat ca ar dori ca mai multe brigazi sa fie implicate ca forte rotationale in Europa, o decizie asupra acestei propuneri urmand sa fie facuta 'in lunile urmatoare'.

La randul sau, gen. Mark Milley, seful de Stat Major al armatei americane, a declarat ca aceasta isi actualizeaza instruirea pentru a face fata amenintarilor venite din partea fortelor ruse, invatand sa raspunda razboiului hibrid, care combina forte regulate si neregulate, propaganda si tactici neconventionale pentru a semana confuzie. Gen. Miller s-a declarat si el in favoarea trimiterii de trupe suplimentare in Europa, cu titlu temporar.

Astfel de masuri sunt esentiale pentru a ne asigura ca in Europa nu va izbucni un nou conflict, a subliniat acelasi oficial, intr-un interviu pentru WSJ, apreciind ca 'agresiunea careia nu i se raspunde este probabil sa duca la mai multa agresiune'.

Propunerea privind suplimentarea fortelor rotationale trebuie dezvoltata oficial de strategii Pentagonului, apoi aprobata de administratia Obama si finantata de Congres.

Armata va face presiuni pentru includerea fondurilor necesare intr-o solicitare bugetara ce va fi transmisa Congresului la inceputul anului viitor, au indicat oficiali.

Prezent la acelasi eveniment, ministrul apararii Ashton Carter a avertizat si el in legatura cu agresiunea rusa, in interventia sa de sambata remarcand ca Moscova pare sa 'arunce gaz' peste focul din Siria, si criticand 'zanganitul de sabii nuclear' al rusilor.

Conform WSJ, oficiali rusi au refuzat duminica sa comenteze pe marginea acestor subiecte.

Statele membre NATO discuta in prezent despre cresterea numarului de trupe stationate in tarile aliate vecine cu Rusia si despre punerea lor sub comanda oficiala a Aliantei. Urmatoarele discutii pe aceasta tema vor avea loc cel mai probabil la inceputul lui decembrie intre ministrii de externe, in perspectiva summitului de la Varsovia din iulie 2016.

Dupa cum remarca WSJ, responsabilii militari americani au fost mai duri in comentariile lor despre peisajul militar americano-rus atat in comparatie cu Casa Alba, cat si cu oficiali europeni.

In timp ce Casa Alba le-a cerut in ultimele saptamani unor oficiali militari sa-si tempereze unele comentarii, administratia urmeaza o strategie care le permite reprezentantilor Pentagonului sa vorbeasca despre intarirea apararii, simultan cu tentativa diplomatilor de a angaja discutii cu Moscova.

Potrivit unui oficial din administratia Obama, este insa normal ca Pentagonul si Departamentul de Stat 'sa urmeze piste diferite'. In timp ce Pentagonul se concentreaza pe cresterea capacitatii de reactie europene, Departamentul de Stat desfasoara demersuri diplomatice 'acolo unde putem si unde este in interesul nostru'.

Pe de alta parte, gen. Breedlove a avertizat ca, prin cooperarea cu Rusia, Occidentul va ajunge sa accepte anexarea Crimeii si sprijinul acordat de Moscova separatistilor din estul Ucrainei.

In schimb, ministrul apararii a aparat ceea ce a numit o abordare echilibrata fata de Rusia, insistand ca Moscova poate juca un rol constructiv in solutionarea conflictului din Siria, dar fiind de acord ca NATO are nevoie de noi strategii pentru a descuraja Rusia.

In eventualitatea unui conflict, a estimat gen. Breedlove, SUA se vor confrunta atat cu problema transportului de trupe spre Europa, cat si cu cea a deplasarii de forte si echipamente de la aeroporturi si din porturi spre prima linie a zonelor de conflict.

'Marina rusa nu va sta deoparte uitandu-se la noi cum intarim noi Europa', in cazul unui conflict, a mai declarat gen. Breedlove, remarcand ca, 'in ultimele doua decenii, nu ne-am gandit la faptul ca va trebui sa ne croim drum peste Atlantic'.

La randul sau, Ashton Carter a mai afirmat ca SUA investesc in tehnologii destinate sa contracareze noile investitii militare rusesti, printre aceste tehnologii aflandu-se lasere, un nou bombardier si drone modernizate. Totodata, Statele Unite isi actualizeaza planurile operative de aparare impotriva armatei ruse, 'avand in vedere modificarea comportamentului Rusiei', a indicat seful Pentagonului, responsabilii militari fiind insa de parere ca orice noi desfasurari vor trebui atent calibrate pentru a-si indeplini functia de descurajare.