Klaus Iohannis a cerut luni reexaminarea legii care prevede acordarea unui imprumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. Iohannis arata in cererea catre Parlament ca "nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme" in Republica Moldova.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Este o reactie de o duritate fara precedent la adresa clasei politice din Moldova, unde partidul autointitulat pro-european condus de oligarhul Vlad Plahotniuc a pus umarul alaturi de partidele pro-ruse la trantirea guvernului pro-european instalat cu mare efort.

Lovitura politica este una extrem de dura, dat fiind ca finantele din Moldova sunt grav afectate de criza financiara, iar analisti economici de la Chisinau au vorbit chiar despre imposibilitatea platii salariilor si pensiilor fara acest ajutor.

Nu este clar in acest moment cum va reactiona clasa politica moldoveneasca in fata acestui refuz brutal de asistenta venit din partea practic Romaniei, ultimul partener european care a mai dat atentie in ultima jumatate de an "dosarului Moldova".

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, informeaza Cotroceniul.

Motivul invocat de seful statului este situatia de la Chisinau, unde este in functie un guvern interimar, iar situatia politica este neclara.

"Nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014", se arata in cererea de reexaminare.

Premierul Victor Ponta a declarat pe 13 octombrie, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau moldovean Valeriu Strelet (intre timp demis), ca Republica Moldova are nevoie de ajutor financiar in acest moment, si ca Romania este singura in masura sa o ajute,amintind ca deputatii au aprobat in unanimitate Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro.

Textul trimis de Klaus Iohannis:

"CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015 vizeaza ratificarea unui acord de asistenta financiara rambursabila in suma de pana la 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare, inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei. Asistenta financiara rambursabila este acordata Republicii Moldova pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Imprumutul se acorda in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Luand in considerare Declaratia comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2010 si avand in vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptarii de catre Parlamentul Romaniei a legii mentionate - consideram ca promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.

Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, din perspectiva considerentelor anterior expuse."