Iohannis, cea mai dura lovitura pentru elita politica anti-reformista si corupta din Chisinau: Presedintele refuza sa aprobe imprumutul de 150 milioane de euro pentru Moldova
Este o reactie de o duritate fara precedent la adresa clasei politice din Moldova, unde partidul autointitulat pro-european condus de oligarhul Vlad Plahotniuc a pus umarul alaturi de partidele pro-ruse la trantirea guvernului pro-european instalat cu mare efort.
Lovitura politica este una extrem de dura, dat fiind ca finantele din Moldova sunt grav afectate de criza financiara, iar analisti economici de la Chisinau au vorbit chiar despre imposibilitatea platii salariilor si pensiilor fara acest ajutor.
Nu este clar in acest moment cum va reactiona clasa politica moldoveneasca in fata acestui refuz brutal de asistenta venit din partea practic Romaniei, ultimul partener european care a mai dat atentie in ultima jumatate de an "dosarului Moldova".
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, informeaza Cotroceniul.
Motivul invocat de seful statului este situatia de la Chisinau, unde este in functie un guvern interimar, iar situatia politica este neclara.
"Nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014", se arata in cererea de reexaminare.
Premierul Victor Ponta a declarat pe 13 octombrie, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau moldovean Valeriu Strelet (intre timp demis), ca Republica Moldova are nevoie de ajutor financiar in acest moment, si ca Romania este singura in masura sa o ajute, amintind ca deputatii au aprobat in unanimitate Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro.
Textul trimis de Klaus Iohannis:
"CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015
Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015 vizeaza ratificarea unui acord de asistenta financiara rambursabila in suma de pana la 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare, inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei. Asistenta financiara rambursabila este acordata Republicii Moldova pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Imprumutul se acorda in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani.
Luand in considerare Declaratia comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2010 si avand in vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptarii de catre Parlamentul Romaniei a legii mentionate - consideram ca promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.
Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, din perspectiva considerentelor anterior expuse."

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Guvernele de pana acum, au incercat sa musamalizeze situatia si sa bage gunoiul sub pres, una dintre idei fiind preluarea acestei sume furate la bugetul de stat si acoperirea ei TOT din bani publici (taxe si impozite)
Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au pus ca urmare toata finantarea catre Moldova in suspensie, pina cand:
a) Moldova va avea un guvern stabil
b) .. Care sa faca reforma sectorului bancar si
c) Se vor face pasi suficienti inspre descoperirea adevarului si tragerea la raspundere a vinovatilor.
Doar ca asta e exact ce n-a facut pina acum nici unul din guvernele moldovene de dupa alegeri.
In schimb, ne-am gasit noi (mai precis Ponta!) sa "ii ajutam pe fratii nostri", cu 100 de milioane de euro.
Asta in contextul in care:
a) aceasta suma nu e una mica pentru Romania (unde avem nevoile noastre)
b) nu avem nicio garantie ca acesti bani nu se vor duce pe apa sambetei si a coruptiei ca si aia dinainte
c) facand asta, subminam pozitia UE si FMI
si
d) acesti bani in loc sa sprijine un guvern corect, democratic, reformist si (de preferinta) pro-european, ajung tot pe mana "dodonilor" si "shorilor" locali.
Deci cererea lui Johannis e cat se poate de indreptatita. Doar ca la noi sunt multi prosti care nu vad subtilitatile de dincolo de "a-i ajuta pe fratii nostri". Eu unul nu sunt frate cu nici un fel de hoti, nici cu aia de la noi si - cu atat mai putin - cu cei din Moldova.
Apoi, banii nu ar fi ajuns pe mana lui Shor sau ai lui Dodon, ca nu ei sunt la putere.
1 miliard de euro - au descoperit ei ca a fost furat. In practica sa estimeaza ca prejudiciul este mult mai mare, mai ales daca se iau in considerare efectele prin propagare in tot sectorul bancar/economie.
Alde Shor, Dodon sunt pe fata oamenii rusilor. Voronin e un comunist nationalist si oportunist, partidele din fosta coalitie "pro-europeana" sunt toate afectate de mari scandaluri de coruptie, justitia este sub comanda politica.. ma rog, sunt o gramada de tare are sistemului si sigur ca nu se pot rezolva toate peste noapte.
Insa ceea ce face Johannis e normal. Nimeni, nici un bancher, nicio entitate nu poate da bani fara ca beneficiarul sa ofere niste minime garantii de stabilitate. In plus, Ponta nu avea nicio calitate sa faca aceasta promisiune in numele Romaniei. Cf. Constitutiei, Presedintele e cel care reprezinta si angajeaza tara fata de terti. Ponta a facut asta shuntindu-l pe Johannis, pentru propria lui imagine. Ca urmare, cand a trimis proiectul de hotarare in Parlament, nu cred ca a facut o informare prealabila corecta: care e contextul politic in MD, care pozitia UE, FMI, cum ne coordonam cu partenerii nostri, care e impactul acestui imprumut (ce obiective de politica externa urmarim sa atingem prin intermediul lui) si care e fezabilitatea unui astfel de demers.
Ma refer la afirmatia ta: <<partidele din fosta coalitie "pro-europeana" sunt toate afectate de mari scandaluri de coruptie>>
Problema e ca daca te amesteci cu porcii, risti sa te murdaresti. In plus, nici el nu pare foarte constant:
2012:"In Moldova, Coruptie la nivel inalt nu exista" http://unimedia.info/stiri/coruptie-la-nivel-inalt-nu-exista--afirma-ghimpu-50128.html
2015: "Moldova e un stat sarac, mafiot si corupt" http://moldnews.md/rom/news/76026
Totusi...nu poti face parte din coalitie si sa spui ca tu nici usturoi n-ai mancat, nici gura nu ti-a mirosit cand s-a evaporat miliardul..
Daca ai piciorul in ghips nu poti face o revolutie. La fel cum in 13-15 iunie nu esti in tara, deci nu aveai cum sa fi implicat in crimele de atunci. DELOC
- actionariatul local - oligarhii
- exportul de profit /si/sau alte active financiare.
Si la noi - ca si la moldoveni/ucrainieni/rusi samd - orice snapan local isi face un off-shore in Cipru, Hong-Kong sau Dubai si se da "investitor strain".
Toate aceste paradisuri fiscale, isi iau o taxa modica in schimbul serviciului de a pune intrebari putine.
Deci da, ai dreptate ca exista o complicitate si de aceea la nivel mondial se discuta de cresterea tranparentei fluxurilor financiare mondiale si de impozitarea firmelor - nu acolo unde sunt inregistrate - ci acolo unde fac profit.
In plus, nu orice firma off-shore e musai un paravan pentru ilegalitati (desi multe sunt).
Insa a da vina pe paradisurile fiscale pentru furturile unor oligarhi este ca si cum ai spune ca unditele sunt de vina pentru braconaj.
Devine evident ca fondurile pompate de FMI , EU , SUA si Romania in Moldova au ajuns indirect sau direct in conturile clasei politice infecte de la Chisinau .
Pt. necunoscatori , clasa politica a Moldovei face prin comparatie clasa politica a Romaniei sa para chiar stralucita .
Cu parere de rau , nu imprumutam bani pt Filat , Dodon , Shor , etc. Poate ca cer mult unei populatii care a votat majoritar cc. 15 ani partidul comunist dar , incercati sa nu mai votati cele mai infecte personaje posibile la putere .
Si inca un sfat prietenesc , incercati sa va rafinati declaratiile si actiunile anti-romanesti . Nu va cere nimeni sa renuntati la ele , e alegerea voastra , dar un pic de eleganta si diplomatie nu strica . Romania si-a cam pierdut rabdarea cu voi iar fara Romania voi va reintoarceti in epoca de piatra , fara vize , fara liber schimb , fara energie , fara ajutor politic romanesc , fara imprumuturi , fara burse , etc.
Altfel riscam ca banii sa fie risipiti, Romania sa fie terfelita ca o "fraiera" si la Chisinau sa ramana aceiasi corupti la putere.
E un moment istoric f.important, la noi si dincolo de Prut, se redistribuie cartile in politica, e musai sa fim atenti si foarte fermi.
Acel miliard de dolari, furat in conditii neclare, inseamna enorma pt mica economie de acolo.
Economia R.Moldova reprezinta doar 3% din cea a Romaniei, echivalentul unui judet ca Iasiul.
R.Moldova nu are viitor ca stat functional si de sine statator, este mic, sarac, enclavat si confruntat cu separatisme, UE nu-l va primi in halul asta.
Marea majoritate a cetatenilor romani (peste 70%) si majoritatea etnicilor romani din R.Moldova sustin posibilitatea reunirii celor doua tari romanesti.
Dar Romania e in plina lupta anti-coruptie, iar R.Moldova are vreo 20% minoritari si alti 20% pensionari speriati si nostalgici dupa traiul ieftin din fosta URSS.
Asa ca sunt reticente si la noi (ne temem sa nu ne trezim cu separatisti rusi, sau sa "importam" noi corupti de acolo) si la ei (minoritatile se tem ca vor fi "inghitite" de 20 de milioane de romani, oligarhii se tem ca ii baga DNA-ul nostru la puscarie).
Trebuie sa vorbim despre asta, cat mai mult, sa ne cunoastem cat mai bine, ca suntem acelasi neam romanesc si unii si altii.
Iar minoritatile lor ar trebui sa vada si sa le fie rpezentata permanent situatia minoritatilor din Romania, care este un model in Europa.
Iohannis va avea un dosar greu in R.Moldova, insa nu exista alta solutie decat Unirea, totul e sa o facem la momentul potrivit.
Pentru ca nici o tara din lume nu renunta la 30.000km2 fertili si 3 milioane de etnici, altii se bat de zeci de ani pentru niste parcele in desert.
R.Moldova e Romania, cultural, istoric, lingvistic si etnic, in viitor va fi si administrativ parte a tarii.
Toti avem impresia ca moldovenii de peste Prut sunt saraci , asa este , dar un lucru il minimalizam oamenii de rand sunt saraci dar nu puturosi , e o diferenta. E bine, pt o mai buna cunoastere a situatiei din R. Moldova ca multi dintre romani sa si ia inima in dinti si sa treaca Prutul , o sa descoperiti doua Moldove , Chisinau si restul tarii si va spun ca orasul Chisinau nu i deloc mai prejos decat Iasi sau alt oras mare de la noi , o sa fiti surprinsi de cat de prietenosi sunt moldovenii si de faptul ca in Chisinau , limba romana si a recapatat locul bine meritat de lb oficiala .Problema majora in Moldova o reprezinta , faptul ca etnicii de origine rusa o sa reprezinte pe viitor o masa de manevra la cheremul Rusiei, care nu vor sa auda de Romania, si astfel Moldova o sa si pastreze aceasta situatie de "naufragiata" mult si bine , pana cand Rusia o sa si dea acordul pt unire si cand in fruntea Romaniai o sa ajunga un presedinte cu sange in instalatie.Pana atunci , frati romani treceti Prutul , macar sa vedeti Chisinaul si sa faceti o cura de bucate moldovenesti .
PIB 2015 este de 17.7 mld$. Romania PIB 215.3 mld$. (estimari)
28.5% minoritati. PIB 8% din al Romaniei; suprafata 15%;
Daca tot dai cifre, da-le macar p-acolo.
Ar fi ezitat vreun ungur daca ar fi existat o cit de mica sansa unionista?
Ar fi rezistat ungurii, un popor mic, in inima Europei daca nu ar fi fost mereu uniti si combativi?
Si noi? Ne-am lasat tradati in 1991 fara sa deschidem niciun dosar de tradare contra lui Iliescu si celorlalti bravi revolutionari.
Chiar, cum de marii oameni de cultura (Nicolaescu, Caramitru, Dinescu, etc..) si implicit, patrioti, care au avut curajul sa stea in balconul revolutiei (cel mai sigur loc din lume, ca acolo nu tragea nimeni) nu au avut curajul sa zica nimic in 1991? De ce nu s-au dus la Chisinau alaturi de cei care s-au rugat zi si noapte linga Parlament sa se voteze Unirea? De ce nu au ridicat poporul ca in 1989?
Fie sa raspunda cu capul in prezent si cu memoria in posteritate.
Sa facem un efort constient si sa ne asumam costurile unirii. Sa o cerem direct.
Altfel, ma tem ca oricum noi nu o vom duce mai bine, ci doar vor ramine mai multi bani pentru coruptie si contracte inutile si oneroase.
Pina acum coruptia a costat mai mult decit reunificarea. Cine cheltuie primii banii....
Cu totul alta e situatia in Basarabia. Daca mai intirziem una-doua generatii, o pierdem definitiv. Si nu am avea nicio scuza.
De la ruși, bineînțeles. asta a avut ca efect și „ blândețea ” Germaniei manifestată de atâtea ori în relațiile cu Inoul imperiu țarist.
Pe de altă parte, nemții au investit foarte mult în fosta RDG, iar investițiile au dat roadele scontate.
E de la sine înțeles că, dacă nu s-ar fi unit, R.F.G. nu ajungea la situația economică și politică a Germaniei de astăzi.
În ce ne privește, situația este diferită. Pe lângă faptul că, atât noi cât și moldovenii, avem statut de colonie, suntem apăsați și de alte lucruri cum ar fi:
- lipsa unei viziuni ( să fi pregătit unirea cumva, poduri, șosele, investiții de stat sau încurajarea privaților de a investi în Moldova);
- lipsa bărbăției, teama excesivă că ne vom crea probleme cu Rusia (între noi fie vorba, Rusia ne-a creat, ne creează și ne va crea probleme, și dacă avem și dacă nu avem bască/ pălărie/ căciulă);
- nehotărârea;
- plăcerea asta perversă a neamului nostru de a ne șicana între noi și de a ne pârâ unii pe alții pe la porțile care, credem noi, sunt înalte.
Vrem Unirea sau nu?
Acum ceva timp combăteam niște ardeleni care doreau independența Ardealului. Erau români care se săturaseră de „miticii care le păpau banii ”, Culmea, prim ministrul și o mulțime de miniștri erau de pe la Cluj, Arad, Bistrița Năsăud. De-aia zic eu că nu prea se vede mare sărbătoare pe 1.12.2018.
La cum ne-am apărat până acum interesul național, mă cam tem. De noi în primul rând.
Neamțul (domnul Johannis) o face și el ce poate din ce știe. Numai că nemțiil ceilalți ( Carol I și Ferdinand) au avut în spate ori în coaste Brătieni, Averești, etc., nu cârpe ( gaghebiste ori ba).
În rest, s-auzim și de bine în viitor ( în limba română).
Nu dai banii fara sa pui conditii serioase.
Exista si riscul sa-i ademeneasca rusii si atunci i-am pierdut de tot, toate finantarile noastre de pina acum devenind zadarnice.
Nu putem risca asta.
Klaus, te rugam, mai usor printre portelanuri.
Dar din pacate unii nu se satura sa fie "satulati in fund" de rusi
sunt mongoli europeni acum... uita-te la shoigu ministrul apararii mujicstanului si chiar la putinica
din rusi a ramas doar numele si atat
la petrecere vin mongolii si astia sunt pe gustul postacilor si nevestelor lor
Si tu si toata cohorta de putinisti.
Garantia pentru rambursare trebuie cel putin dubla sa fi sigur ca mai recuperezi macar principalul, nu mai vorbim de dobanzi, penalitati etc.
Micky Mouse a promis si adoptat nu pe banii lui ci p'ai nostril. WTF, vreau si eu 50 mil. ca promisiuni pot sa fac. M-i da cineva ..:
Frate, frate ...branza-i pe bani.
din miliardul de parai furati sa scoata leprele jumatate si ar fi de trei ori mai mare decat imprumutu' de 150.
F T M F. la munca nu la cersit.
oricum, doar o informatie suplimentara, pentru ca postarea ta este corecta. Astia dau de parca dau de la ma-sa
Nu trebuie sa le dam alti bani pe care sa ii fure.
Ne-am putea trezi in situatia in care si acesti bani ajung prin Rusia.
Pacat de moldoveni si de Moldova dar ei trebuie sa se mobilizeze primii. Din pacate cei care au plecat si-au cam uitat tara. Dovada ca nu prea este o tara.... sau ca a venit vremea alegerilor grele.
Locuitorii din R. Moldova nu o sa fie romani nici in zece mii de ani !
Si stiti de ce ?
Pentru ca sunt rusi.
Atat de simplu.
Vorbesc peste tot in ruseste, sefii firmelor ceva mai serioase sunt toti rusi, etc, etc.
Hai s-o lasam balta cu iubirea de romanism a "confratilor" din R. Moldova.
Ii doare pe ei fix in /../ de asta.
Daca pot sa profite de ceva ajutoare, atunci da, vor zice ca sunt cei mai ai dracului romani.
In rest, se gudura pe langa rusnaci.
Trebuiesc gasite solutii pentru ajutorarea Moldovei fara a sustine partide corupte si anti-romanesti.
Distantarea de Moldova, chiar acum, cind se pune pentru prima data in mod credibil problema reintregirii, e in dezacordul interesului national pe termen lung.
- Pentru a mentine o aparenta, a cautat sa isi scalde imaginea pe plan international in orice baltoace, numai sa existe. S-a dus la prietenul Edrogan - un dictator brutal (deci un model pentru Ponta), s-a intalnit cu premierul Serbiei si cel al Bulgariei sa discute de refugiati (desi nu era treaba lui asta), s-a dus in Mexic si a facut chestia asta cu Moldova. Astea au fost singurele usi pe la care a batut si i s-a deschis. A, si parca a mai fost Renzi, din aceeasi categorie.
- cu MD imi imaginez ca s-a gandit ca da bine la moldovenii care au acum si cetatenie romana si implicit si drept de vot si la unionisti. Insa chiar si asa, mi se pare penibil sa te duci la Chisinau sa te apuci sa promiti ceva unui guvern si sa te scoli dimineata cu alt guvern, ca primul a fost picat prin motiune de cenzura in parlamentul lor. .. Si eventual sa te mai sune si Comisia Europeana si Banca Mondiala, sa te intrebe daca esti sanatos la cap.
- Sigur, ca intrebarea e ce facea Aurescu in timpul asta. Adica de ce nu l-a tras pe sef'su de maneca ca e razna.
S.G.– Am sunat să vă mulţumim. Sunteţi cel mai tare… pe Moldova.
C.M.– De unde ai aflat? E, na!
S.G.– N-am aflat. Ştiţi că vă iubim de mici, eu şi VLĂDUŢ (n.b.- asta e fii-su lui Cosma, baiat bun, daca nu era corupt pana in maduva oaselor).
C.M.– Nu, da' cum e prin Moldova, ia?
S.G.– Dar vrem să vă spunem următorul lucru…
C.M.– E?
S.G.–… “ nu degeaba ne-aţi băgat în cap să punem statui, să facem biblioteci în Moldova, pentru că pentru prima oară după ce …”
S.G.– Pentru prima oară în istoria patriei…
S.G.– …”Mareşalul a spus: soldaţi, vă ordon, treceţi Prutul!”
C.M.– Da.
S.G.– Am trecut Prutul şi vom câştiga Moldova!
De ce erau imbecilii astia atat de veseli? Pentru ca distribuisera un lot de tigai pe la alegatorii modoveni (teflon sau email, DNA-ul n-a facut precizari) si credeau ca au toata R.S.S. Moldoveneasca la picioare. Istoria i-a contrazis amarnic, iar ei au priceput din asta ca trebuie sa pluseze. Si-au plusat: 150 de milioane euro, mesdames et messieurs, le jeux sont faits, rien ne va plus!
pt. cei care le plang de mila basarabenilor....domle' suntem asa de bogati, avem de toate si acum ne-a mai ramas sa impartim si pe la vecini? ca nu pricep de unde atata darnicie pe capul unora.
Banii astia char ar fi ajuns la cei nevoiasi (de data asta), dar presedintele prefera sa mai dea o lovitura celui deja cazut.
Mie mie rusine ca l-am votat!
E , asta este PROBLEMA si mama CORUPTIEI !
PSD = REPRESENTANTUL KGB in ROMANIA !