Adrian Ionescu, seful Politiei Locale Sector 4, va fi dus la audieri, luni, la sediul Politiei Capitalei, in dosarul incendiului de la Colectiv instrumentat de Parchetul instantei supreme, in care au fost arestati pentru ucidere din culpa cei trei patroni ai clubului, conform unor surse judiciare citate de Mediafax.

Seful Politiei Locale Sector 4, Adrian Ionescu, are calitate de martor in dosar, conform unor surse judiciare.

La ora transmiterii acestei stiri, politistii fac perchezitii la sediul Politiei Locale Sector 4 si ridica mai multe documente.

Conform surselor citate, Adrian Ionescu urmeaza sa fie adus la audieri la Politia Capitalei in dosarul privind incendiul din clubul Colectiv.

Luni, Antonia Radu si Petrica George Matei, angajati ai ISU Bucuresti-Ilfov, au fost ridicati si dusi la audieri la DNA, in dosarul in care se fac cercetari pentru pentru fapte de abuz in serviciu si neindeplinirea atributiilor in cazul avizelor privind prevenirea si stingerea incendiilor, in legatura cu eliberarea avizelor pentru Colectiv.

Conform unor surse judiciare, cei doi angajati ai ISU Bucuresti- Ilfov ar fi trebuit sa intocmeasca documentatia necesara pentru Clubului Colectiv.

***

Procurorii militari din DNA au deschis, vineri, un dosar in care sunt vizati angajati ai ISU Bucuresti - Ilfov, fiind facute cercetari pentru fapte de abuz in serviciu, respectiv pentru neindeplinirea atributiilor in cazul avizelor privind prevenirea si stingerea incendiilor.

De asemenea, de la ISU Bucuresti - Ilfov au fost ridicate documente privind controalele facute pe domeniul prevenirii incendiilor, in baza carora se va stabili daca au fost respectate metodologia si dispozitiile legale de control.

Ancheta in cazul incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, in urma caruia au murit 46 de persoane si alte aproximativ 150 au fost ranite, este facuta de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ). De asemenea, procurorii DNA fac si ei cercetari in doua dosare privind emiterea autorizatiilor pentru clubul Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost arestati preventiv in 3 noiembrie, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv.

Potrivit PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane.

De asemenea, Tribunalul Bucuresti a decis, sambata, arestarea preventiva a fostului primar Cristian Popescu Piedone si a doua angajate de la Primaria Sectorului 4 - Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale, si Luminita Larisa Ganea, angajata la acelasi serviciu, - in dosarul instrumentat de DNA privind autorizarea clubului Colectiv.

Fostul edil este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual, iar cele doua angajate ale Primariei Sectorului 4, de complicitate la cele doua infractiuni retinute in cazul lui Cristian Popescu Piedone.

Potrivit ordonantelor de retinere, Cristian Popescu Piedone, in calitate de primar al Sectorului 4, a incalcat dispozitiile legale privind apararea impotriva incendiilor atunci cand a emis acordul de functionare si autorizatia de functionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru in strada Tabacarilor nr 7.

Anchetatorii le acuza pe Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4, si Luminita Larisa Ganea, angajata la acelasi serviciu, ca l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispozitiilor legale si prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, "in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima mentionata le-a avizat".

Sambata, Judecatoria Sectorului 4 a dispus arestarea pentru 30 de zile a Danielei Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a directorului societatii, Cristian Nita, si a pirotehnicianului Viorel Zaharia.

Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpa, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetati pentru favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe sau de inscrisuri.

In urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, au decedat 46 de persoane si alte aproximativ 150 au fost ranite si internate in spitale din Capitala.

In spitalele din Capitala mai sunt internate, luni, 83 de persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt in stare critica, sase in stare grava si 61 sunt stabilizati.