Ministerul de Interne si-a retras cererea depusa pe circuitul guvernamental de a prelua in administrare cladirile confiscate de la Dan Voiculescu, cladiri care adapostesc acum sediile Grivco, Intact si ale televiziunilor Antena 1 si Antena 3, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Ca urmare, imobilele vor fi scoase la licitatie de ANAF, care a si terminat in urma cu o luna evaluarea lor.

Dan VoiculescuFoto: Mediafax

MAI a renuntat la imobile imediat dupa ce Gabriel Oprea, una ditnre tintele protestelor masive, a demisionat din functia de ministru al Internelor.

Surse oficiale au declarat recent ca seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a optat pentru recuperarea prejudiciului din dosarul Voiculescu prin vanzarea imobilelor respective, nu prin darea in folosinta altor institutii publice. Decizia finala apartine insa Ministerului Finantelor, care acum ar fi de acord cu vanzarea imobilelor.

Reamintim ca profit.ro a scris saptamana trecuta ca, invocand lipsa de spatiu cu care se confrunta Ministerul de Interne, a fost redactat chiar si un proiect de Hotarare de Guvern prin care imobilele confiscate de Justitie de la Dan Voiculescu sa fie trecute din proprietatea privata a statului in domeniul public al statului si administrarea Ministerului Afacerilor Interne.

Imobilele au intrat in proprietatea statului, mai exact a Ministerului Finantelor, in contul prejudiciului estimat la 60 milioane de euro din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Voiculescu a fost condamnat la inchisoare pentru 10 ani pentru folosirea influentei politice la privatizarea frauduloasa a institutului si spalare de bani prin cumpararea terenului la un pret subevaluat.

Bunurile imobile care au fost sechestrare de Justitie dupa condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de inchisoare in dosarul ICA - sediul Grivco si cel al Antenei 3 - au fost evaluate de ANAF la 32,5 milioane euro.

Comisia de evaluare din cadrul ANAF - Administratia Finantelor Publice Sector 1 a finalizat in octombrie analiza rapoartelor de evaluare pentru bunurile confiscate in urma sentintei din dosarul ICA pentru urmatoarele bunuri:

1. teren intravilan in suprafata de 29.220,03 mp, situat in str. Garlei 1D, sect. 1, Bucuresti

2. teren intravilan si cladire (P+3) in suprafata de 4.457mp, situat in str. Garlei 1B, lot 1, sect. 1, Bucuresti

3. teren intravilan si cladire (P+8) in suprafata de 3.000 mp, situat in str. Garlei 1B, lot 2, sect. 1, Bucuresti

  • Toate cele trei imobile de mai sus reprezinta sediul Grivco, holdingul infiintat de Dan Voiculescu si cedat fiincelor sale prin donatie

4. teren intravilan si cladire in suprafata de 3.789 mp, situat in Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 25-27, sect. 1, Bucuresti (sediul Antena 3)

Comisia de evaluare a ANAF a decis sa majoreze cu 7,132 mil euro pretul stabilit de evaluator.

Pe langa condamnarea la 10 ani de inchisoare, judecatorii de la Curtea de Apel au decis sa puna sechestru asigurator pe conturile si bunurile lui Dan Voiculescu, dar si sa confiste mai multe imobile apartinand fondatorului Partidului Conservator, totul pentru a stinge prejudiciul de recuperat din dosar. Practic, valorificarea bunurilor confiscate, printre care si sediile Grivco si Antena, se va face de catre ANAF, fie prin vanzare sau inchiriere.

Instanta a decis, in sentinta de vineri in cazul ICA-Dan Voiculescu instituirea unor masuri asiguratorii asupra bunurilor si a sumelor de bani apartinand inculpatilor in vederea repararii pagubei produse prin infractiune.

Masurile asiguratorii nu sunt doar pe numele lui Dan Voiculescu, ci in cazul tuturor condamnatilor, astfel incat statul sa recupereze prejudiciul de 60 de milioane de euro. Totusi, cele mai mari confiscari sunt in dreptul lui Voiculescu. Institutia care se ocupa de recuperarea prejudiciului este Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Initial, toate bunurile pe care s-a pus sechestru vor intra in proprietatea statului, iar apoi ANAF va identifica sumele de bani din conturile inculpatilor pentru a le confisca. Pana la acoperirea totala a pagubei, ANAF va valorifica financiar restul de bunuri confiscate.

Valorificarea financiara poate fi facuta fie prin vanzarea bunurilor mobile sau imobile, fie prin inchirirerea lor, ori prin trecerea in administrarea unei institutii ale statului.

Avand in vedere ca printre imobilele confiscate se afla si sediile Antena, televiziunile in cauza ar putea activa in continuare in sediile respective, dar contra costul unei chirii platite catre stat. Ramane de vazut, in eventualitatea unei astfel de situatii, ce chirie va impune statul roman pentru televiziunile Antena.