Medicii de la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" au facut publice luni, in urma analizelor toxicologice efectuate, concluziile in cazul celor 26 de persoane decedate la fata locului in incendiul de la clubul Colectiv, precizand ca, pe langa arsuri, victimele au prezentat concentratii in sange de monoxid de carbon si acid cianhidric in doza toxica.

Potrivit unui comunicat al INML, citat de Agerpres, pe langa leziunile postcombustionale (arsuri), "analizele toxicologice efectuate pana in prezent arata ca toate victimele prezinta concentratii in sange de monoxid de carbon si acid cianhidric in doza toxica, 18 dintre victime prezentand concentratii peste valorile letale".

Toate victimele au fost expuse in grad diferit la concentratii ridicate de funingine, aerosoli si gaze toxice generate in incendiu, intre care monoxidul de carbon si acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente, arata reprezentantii INML.

"In aceste tipuri de incendii rezulta insa si alte tipuri de substante toxice: poliuretanul (ex. bureti folositi in antifonare, etc.) si poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etansarea racordurilor de teava) genereaza acid cianhidric si izocianati, oxizi de azot, oxizi de sulf, policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) genereaza hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric, cauciucul genereaza hidrogen sulfit, acroleina, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf, etc. Pentru punerea in evidenta in corpul decedatilor a prezentei posibile a acestor substante continuam investigatiile toxicologice", se mentioneaza in comunicatul INML.

Medicii concluzioneaza ca "la toate substantele enumerate mai sus efectele toxice se manifesta imediat, ca urmare a actiunii directe, dar multe dintre aceste substante determina in corpul uman si manifestari toxice la distanta in timp fata de expunerea initiala, ceea ce face ca multe dintre persoanele care se afla internate in spital sa prezinte o patologie combinata postcombustionala si toxica".