Cereri noi pentru viitorul Guvern: fara traseisti, fara penali, fara securisti si comunisti
ONG-urile (printre care se numara si organizatii care au participat la consultarile de la Cotroceni) mai cer si ca viitorii ministri si premierul desemnat sa aiba capacitati manageriale si profesionale.
Printre ONG-urile semnatare se numara ExpertForum, CRPE, Freedom House, FDSC, CeRe, IPP, CJI, Initiativa Romania, Funky Citizens si SAR.
Apelul integral al ONG-urilor (sursa: Comunicat de presa FDSC):
Stimate Domnule Președinte,
Vă adresăm acest apel în numele organizațiilor neguvernamentale semnatare și în spiritul stării de nemulțumire profundă manifestată în stradă ca reacție la criza statului. Există un numitor comun al revendicărilor din stradă și al celor din partea organizațiilor neguvernamentale: lupta împotriva corupției și reforma clasei politice.
Ca prim pas pe drumul spre un alt fel de a face politică vă solicităm ca pentru viitorul candidat la postul de prim-ministru și pentru membrii cabinetului său să aplicați următorul set de criterii de integritate și competență:
Integritate :
· nu este și nu a fost implicat în comiterea de infracțiuni sau în scandaluri de corupție, nu a fost condamnat și nici nu este trimis în judecată pentru astfel de fapte;
· nu este și nu a fost implicat în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate și nici în cazuri de conflict de interese;
· nu este și nu a fost implicat în migrații politice/traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice;
· nu este și nu a fost implicat în promovarea unor valori, poziții sau proiecte care contravin statului de drept;
· nu a ocupat funcții de conducere în fostul PCR, nu a fost informator și nu a făcut parte din fosta Securitate și nici din actualele servicii secrete;
· nu a promovat şi nu promovează discurs discriminatoriu, bazat pe ură.
Competență :
· capacitatea de a impune respect pe baza autorității profesionale;
· capacitatea de a demonstra buna cunoaștere a unui domeniu profesional;
· capacitatea de a formula o viziune, prin analiza și sinteza informațiilor culese de către personalul pe care îl coordonează;
· capacitatea de a coordona echipe de oameni și procese decizionale;
· capacitatea de a comunica și negocia eficient, atât în interiorul echipei, cât și cu publicul.
Componența oricărui Guvern în România ar trebui să asigure echilibrul de gen.
De asemenea, solicităm să faceți un demers similar în interiorul Administrației Prezidențiale, astfel încât până la 31 decembrie 2015 întreaga echipă din jurul dumneavostră să respecte aceleași criterii. Exemplul Administrației Prezidențiale este imperativ pentru reformarea instituțiilor statului și a clasei politice.
Odată cu aplicarea criteriilor de integritate și competență, ne dorim ca Președintele României să își asume demararea unui proces de consultare cât mai amplă cu cetățenii și cu organizațiile neguvernamentale, inclusiv prin folosirea unor instrumente participative care au funcționat în alte state democratice și punând în valoare inițiativele construite deja în spațiul virtual al protestului din această perioadă. Ne așteptăm ca Președintele, în calitatea sa de mediator între puterile statului, precum și între stat și societate, să obțină un angajament politic ca toate acestea să fie valorificate prin intermediul unui proces asumat de principalele instituții ale statului (Parlament, Guvern) din care să rezulte modificări legislative și instituționale care să răspundă problemelor semnalate de cetățeni. Subliniem necesitatea ca acest proces de consultare, pe scară largă, sa fie asumat de toate partidele politice și instituțiile publice ca o practică firească și permanentă în spiritul dorinței reale de consolidare a democracției participative în România și nu ca o simplă manevră de deturnare a protestelor din piață.
Reafirmăm că organizațiile neguvernamentale, în general, nu au o vocație de reprezentare populară; ele doar adună oameni în jurul unor idei, principii sau drepturi. Organizațiile semnatare, în particular, nu pretind că vorbesc în numele societății civile în ansamblul ei, ci doar în virtutea misiunii și expertizei lor. Modul în care a fost pregătită consultarea publică a Președintelui cu cetățenii și societatea civilă organizată, deși probabil bine intenționată, a fost deficitar și, în loc să crească încrederea publicului în instituțiile statului și în organizațiile societății civile, a provocat încă și mai multă confuzie, suspiciuni și diviziuni la nivelul societății civile. Ne așteptăm ca cei responsabili pentru această situație să își asume răspunderea.
Solicităm ca propunerile concrete de reforme pe care organizațiile societății civile le-au cerut în ultimii ani să nu mai fie ignorate de decidenții politici. Și încrederea organizațiilor neguvernamentale în majoritatea instituțiilor politice s-a terminat sau se apropie de epuizare.
Organizații semnatare (în ordine alfabetică),
Academia de Advocacy
ActiveWatch
Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună
Asociația ACCEPT
Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC)
Asociația pentru Relații Comunitare (ARC)
Asociația pro Democrația (APD)
Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN)
Asociaţia Tura în Natură
Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale (CENTRAS)
Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe)
Centrul Parteneriat petru Egalitate (CPE)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Legislație Nonprofit
Centrul Român de Politici Europene (CRPE)
Civitas’99
Confederația CARITAS România
Expert Forum
Federația Dizabnet – Rețeaua Organizațiilor Furnizoare de Servicii în Domeniul Dizabilității
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)
Federația VOLUM
Freedom House
Fundația Alaturi de Voi
Fundația Comunitară București
Fundația Estuar
Fundația Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare (PACT)
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)
Funky Citizens
Grupul pentru Democrație Participativă Plenum
Inițiativa România
Institutul pentru Politici Publice (IPP)
Miliția Spirituală
Romani Criss – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii
Salvați Copiii România
Societatea Academică din România (SAR )
TERRA Mileniul III
Organizatiile care vor sa se alature cererilor o pot face aici

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Si, apropo, ONG-urile sunt platite din BANI PUBLICI. De ce se duc atatia bani la ONG-uri si nu cate spitale si scoli?
Majoritatea ONG-urilor sunt apendicele unor grupari infractionale ( scuze,era sa zic partide politice!) si da, sunt in buna masura BINE finantate din bani publici.
Sigur, soros nu e singurul vinovat pentru toate relele ce se petrec in Romania de 26 de ani incoace, dar e la originea multor dintre ele.
Prietenii, stiu de ce!.
(Sic!)
Soros de ceva timp nu mai finanteaza ONG-uri din tarile care au iesit din emergenta democratiei, mai ales tari membre UE.
Cit despre finantarea ONG-urilor din bani publici eu nu as pune chetiunea in termenii matale. Se primesc bani si de la stat si din fonduri europene si de la banci si din alte surse corporatiste pe responsabilitate sociala, cam toate sint insa in baza unei competitii. Nu zic ca nu vor fi fiind si fonduri publice date moca, dar s-au cam rarit.
Daca mata te referi la 2%, atunci gresesti profund, caci procentele se directioneaza din impozitul pe veniturile persoanelor fizice, la cererea contribuabililor respectiv, in temeiul Codului fiscal.
Ne mai puteti spune si cine stabileste indeplinirea criteriilor de integritate? Cumva "Militia Spirituala"?
CE S-A ALES DE PROMISIUNE???!!!
Toata administratia este lipsita de transparenta dar si de mecanisme de control.
Daca numele celui propus apare in listele CNSAS,atunci presedintele sau o alta instanta solicita institutiei sa dea o negatie.
La fel ar trebui sa se intimple si cu actualii ofiteri acoperiti, care nu pot fi, potrivit legii, deconspirati fiindca li se pune viata si activitatea in pericol. Cineva ar trebui sa isi asuma ca da o negatie.
Hai, ca deja sinteti 'obraznici'!
Voi va dati seama ce vorbiti???
NIMENI nu intruneste aceste conditii!
Daca ONG-urile aveau ceva de spus, au avut la dispozitie ani de zile sa se faca auzite.
Invitarea ONG-urilor la Cotroceni de catre iohannis, e o manevra parsiva prin care se incearca anihilarea din fasa a miscarii din STRADA, preluand doar acele cereri ale STRAZII care convin gruparii reprezentate de Presedinte.
Scopul ''miscarii'' a fost sa-l dea jos pe ponta si guvernul psd, pentru ca iohannis sa-si faca, in sfarsit, guvernul dorit, dar iata ca ''STRADA'' vrea mai mult si e nevoie de cateva manevre de invaluire ca sa adoarma revota sincera a oamenilor.
In '89 au inventat o revolutie folosinduse de tokes si au ucis peste 1200 de oameni ca sa-l schimbe pe Ceausescu cu iliescu, acum se folosesc de moartea acestor tineri nevinovati ca sa-l schimbe pe ponta si dragnea cu blaga si gorghiu.
Asa cum nu stim nici acum cine este, cu adevarat vinovat, de moartea atator oameni in '89, nu vom sti nici acum daca incendiul in care au murit atatia oameni a fost doar un accident nefericit, adica o intamplare sau s-a creat un pretext pentru ca mafia sa-si impuna agenda.
Timpul si evenimentele ce vor urma dupa ce se va stinge acest val de revolta ne vor arata adevarul.
Celor care vor sa-l vada, desigur!
2-Aş dori ca nici un parlamentar or ministru să nu aibă dreptul la cumul de funcţii.
Sunscriu la lustraţie şi celelelte criterii de admtere la exercitarea mandatului de ministru.