Analiza miscarilor de strada #Colectiv facuta de psihologul Daniel David: Oamenii refuza sa mai fie prizonieri ai unor retele colectiviste corupte, dar Sistemul va incerca sa reintegreze "autonomii"

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 9 noiembrie 2015, 11:36 Actualitate | Esenţial


Daniel David
Foto: danieldavidubb.wordpress.com
Psihologul Daniel David, coordonatorul lucrarii "Psihologia Poporului Roman", explica protestele #Colectiv prin grila ciocnirii intre colectivisti si autonomi. Tinerii "refuza sa mai fie prizonieri ai unor retele colectiviste corupte, definite prin nepotism/pile/relatii", si isi doresc "sincronizarea tarii cu modernitatea europeana". Atentie, insa! "Matricea colectivista va incerca prin diverse mijloace sa reintegreze 'autonomii' care se individualizeaza", avertizeaza David. Psihologul spune ca reactia initiala a colectivistilor este si a fost "de pe pozitii de forta", iar acum a trecut la etapa a II-a: manipularea.

Psihologul Daniel David a publicat pe blogul sau o analiza a amplelor proteste care au urmat tragediei din Clubul Colectiv. Sub titlul "Timpul Autonomilor: Eliberarea din Matrix sau Individualizarea Autonomilor din Reteaua/Mentalitatea Colectivista - O Analiza Psihologica a Manifestatiilor Sociale din Romania (din noiembrie 2015) pentru Lepetitjournal.com", reputatul psiholog explica resorturile acestor miscari, dar listeaza si pericolele pe care le au de infruntat tinerii protestatari.

"Orice lucru nou, care provoaca mentalitatea colectivista veche, este un pericol care activeaza retelele colectiviste pentru a anihila noul/schimbarea (inclusiv prin atacul la persoana fata de cei care le promoveaza). De obicei, initial reactia este de pe pozitii de forta, iar daca nu reuseste sa intimideze se trece apoi la pozitii manipulatorii. In paranteza fie spus, cam asa cred ca s-a deturnat si Revolutia din 1989! Am trecut de prima faza, cand, dupa etalarea unor pozitii de forta ale Guvernului, s-a cedat prin demisii", explica Daniel David.

Acesta precizeaza ca "acum intram in a doua faza, a manipularilor. Am vazut deja ca in cadrul mitingurilor apar tendinte de acaparare a miscarii in structuri aparent moderne, dar de sorginte colectivista in esenta lor. Sigur, 'autonomii' trebuie rapid sa acopere vidul anarhic lasat de destructurarea (mai mult sau mai putin locala) unor retele/mentalitati colectiviste, prin elaborarea unor structuri comunitare moderne; ei trebuie sa se solidarizeze rapid prin valori precum 'incredere' si 'cooperare' in comunitati care sa participe democratic la modernizarea tarii".

"'Autonomii' din strada trebuie sa fie atentie acum la doua lucruri majore:
 • (1) sa nu fie recaptati in matricile colectiviste de putere prin structuri vechi imbracate in forme noi si
 • (2) sa nu intareasca vidul anarhic, rezultat inenerent din destructurarea unor retele/mentalitati colectiviste, ci sa se solidarizeze prin valori vestice in comunitati prin care sa participe democratic la modernizarea tarii", spune psihologul.
Daniel David afirma ca inclestarea de acum era anticipabila "la ultimele alegeri prezidentiale. Totul era o chestiune de timp: vor incerca 'autonomii' sa-si revendice tara acum sau peste 20 de ani, cand vor fi generatia adulta care are in mod natural parghiile majoritarea de influenta sociala?". 

Citeste mai jos o parte din analiza publicata de Daniel David pe blogul sau:

"Dupa cum am arata si in monografia despre psihologia romanilor (David, 2015), cei mai multi tineri romani par sa aiba in prezent, dominant, un profil psihocultural autonom; sigur, tinerii nu sunt toti 'autonomi', ci majoritatea lor are acest profil psihocultural autonom. Inevitabil, acest profil psihocultural autonom al generatiilor mai tinere intra in tensiune cu profilul psihocultural colectivist general pe care este fondata societatea romanesca actuala, tensiune accentuata de faptul ca sistemul colectivist este corupt. Tensiunea este mai departe accentuata de diaspora romaneasca din tarile vestice, care, fiind mai emancipata (prin individualizare/autonomie), provoaca la randul ei profilul colectivist al societatii romanesti.

Asadar, colectivismul, care a stat la baza organizarii societatii romanesti, este asediat astazi de generatia tanara si de diaspora romanesca, asediu motivat nu doar de incompatibilitatea psihoculturala - care, intr-o anumita masura, poate fi tolerata intr-o societate moderna -, ci mai ales de faptul ca sistemul colectivist romanesc a devenit similar cu coruptia si astfel blocheaza modernizarea tarii.

Evenimentul tragic de la clubul Colectiv a fost un eveniment activator care a declansat aceasta tensiune mai veche. Simplu si direct spus, eu cred ca acum 'autonomii' isi revendica de la 'colectivisti' tara, pe care doresc astfel sa o sincronizeze european! Iar contextul european, asa cum am aratat mai sus, este de partea lor, fiind unul cu un profil psihocultural autonom.

Oamenii acestia refuza sa mai fie prizonieri ai unor retele colectiviste corupte, definite prin nepotism/pile/relatii, si se exprima ca indivizi autonomi care impartasesc valori moderne (ex. 'incredere', 'cooperare') prin care se pot apoi solidariza in comunitati puternice. Mai mult, prin aceasta schimbare oamenii acestia vor sa iasa din matricea colectivista - chiar daca acesta ar fi necorupta -, individualizandu-se ca autonomi care vor crea prin solidarizare comunitati moderne, modernizand astfel tara.

Asadar, din punctul meu de vedere, nu cred ca se mai urmareste doar eliminarea coruptiei dintr-o tara organizata colectivist, ci eu cred ca se doreste sincronizarea tarii cu modernitatea europeana chiar prin schimbarea profilului psihocultural colectivist. Pentru cine a stiut sa se uite la tara prin grila psihoculturala in context international, acest lucru a fost anticipabil clar la ultimele alegeri prezidentiale. Totul era o chestiune de timp: vor incerca 'autonomii' sa-si revendice tara acum sau peste 20 de ani, cand vor fi generatia adulta care are in mod natural parghiile majoritarea de influenta sociala?

Sigur ca majoritatea 'autonomilor' sunt tineri, dar lor li se adauga si seniori care impartasesc valorile europene moderne care, chiar daca nu sunt majoritari in generatia lor, pot avea un rol cheie in schimbarea initiata de tineri, prin experienta pe care o pot aduce si prin care pot ajuta, acolo unde este nevoie, la canalizarea inteleapta a energiei tinerilor.

Acestea fiind spuse trebuie sa fim atenti, deoarece matricea colectivista va incerca prin diverse mijloace sa reintegreze 'autonomii' care se individualizeaza. Orice lucru nou, care provoaca mentalitatea colectivista veche, este un pericol care activeaza retelele colectiviste pentru a anihila noul/schimbarea (inclusiv prin atacul la persoana fata de cei care le promoveaza). De obicei, initial reactia este de pe pozitii de forta, iar daca nu reuseste sa intimideze se trece apoi la pozitii manipulatorii. In paranteza fie spus, cam asa cred ca s-a deturnat si Revolutia din 1989!

Am trecut de prima faza, cand, dupa etalarea unor pozitii de forta ale Guvernului, s-a cedat prin demisii. Acum intram in a doua faza, a manipularilor. Am vazut deja ca in cadrul mitingurilor apar tendinte de acaparare a miscarii in structuri aparent moderne, dar de sorginte colectivista in esenta lor. Sigur, 'autonomii' trebuie rapid sa acopere vidul anarhic lasat de destructurarea (mai mult sau mai putin locala) unor retele/mentalitati colectiviste, prin elaborarea unor structuri comunitare moderne; ei trebuie sa se solidarizeze rapid prin valori precum 'incredere' si 'cooperare' in comunitati care sa participe democratic la modernizarea tarii. In concluzie 'autonomii' din strada trebuie sa fie atentie acum la doua lucruri majore: (1) sa nu fie recaptati in matricile colectiviste de putere prin structuri vechi imbracate in forme noi si (2) sa nu intareasca vidul anarhic, rezultat inenerent din destructurarea unor retele/mentalitati colectiviste, ci sa se solidarizeze prin valori vestice in comunitati prin care sa participe democratic la modernizarea tarii.

Practic, implicit, fiecare participant la mitingurile din aceste zile simte ca este nevoie de o schimbare majora in tara. Explicit insa nu o formuleaza clar/nu o constientizeaza clar, deoarece, prin natura sa, profilul (matricea) psihocultural este adesea implicit/tacit. Eu risc si cred ca, formulata explicit, aceasta schimbare cautata ar insemna urmatorul lucru: modernizarea Romaniei prin sincronizarea acesteia cu tarile vestice, prin adaptarea profilului psihocultural al tarii (ex. de la profil colectivist la profil autonom; de la centralizarea puterii la descentralizarea/distribuirea puterii), pentru a putea asimila valori si institutii vestice: individual autonom care, prin incredere, evaluare rationala si cooperare, genereaza comunitati solidare si generoase, in care indivizii se bucura de o calitate crescuta a vietii.
"

Daniel David este profesor de stiinte cognitive clinice la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la UBB, profesor universitar adjunct la Mount Sinai School of Medicine New-York, SUA, si formator in psihoterapie rational-emotiva si cognitiv-comportamentala la Albert Ellis Institute, SUA. David a coordonat grupul de psihologi care a refacut lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru - "Psihologia poporului roman". Noua lucrare, "Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor", a fost publicata in integralitate in vara acestui an.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


24294 vizualizari

 • -2 (20 voturi)    
  M-ar fi mirat... (Luni, 9 noiembrie 2015, 11:50)

  Anna O. [utilizator]

  ... ca Luceafarul Psihologiei Romanesti sa nu straluceasca din nou ! Intr-adevar, ma simt mult mai luminata de cand am citit studiul ( scris, vai, atat de rapid, sub povara evenimentelor si dand frau liber gandirii sale geniale ).
  Ce-i drept, sunt convinsa deasemenea ca mai toti cititorii Hotnews, mai ales cei care si comenteaza pe acest forum, au expus exact aceleasi idei si poate chiar inlantuite mai coerent.
  Dar cine, ooo, cine se poate ridica la inaltimea Lui?
  • -2 (18 voturi)    
   vai de tine anutzo... (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:09)

   titiacs [utilizator] i-a raspuns lui Anna O.

   am o intrebare : doare tare ?
   • -3 (17 voturi)    
    Si eu am o intrebare, Domnule Titi, (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:16)

    Anna O. [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

    ...va tulbura tare charisma Geniului Carpatic?
    Sa va fie de bine!
    • +2 (6 voturi)    
     "S-avem si noi falitii nostri" ! (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:52)

     Evoluam ca societate [anonim] i-a raspuns lui Anna O.

     Tendinta observata de dl David e una perena in societatea romaneasca, traditionalism vs. modernism.

     Ambele se redefinesc in permanenta, veac dupa veac, acum poate ca imbraca formele "autonomie" vs "colectivism", ramane sa mai avem totusi si o "second opinion", ca asa e corect si profesionist, stie si redactia Hotnews ! Asta daca nu facem doar propaganda si formataj brutal de opinie.

     Cat timp aceasta veche confruntare isi gaseste supape de eliberare, societatea noastra are sansa evolutiei si adaptarii.

     Comunismul a pus un capac de plumb si rezultatele inca ne handicapeaza. Iar "emanatii" Revolutiei din 1989, ei insisi formatati de comunism, s-au debarasat greu de confortul acelui capac pus pe dezbateri, inca sperau si vroiau "sa fie liniste in tara" !

     Ce se intampla acum e binevenit, e firesc, arata ca suntem ca societate un organism viu si rezistent, luptam pentru supravietuire si adaptare, neamul romanesc e inca plin de vitalitate !

     Nu avem interes sa ne pozitionam manihesit si simplist, bine contra rau identificat cu Vest contra "colectivism estic post-comunist national-ortodox".

     Pentru ca nu avem cum sa fim pe deplin nici una si nici alta, inevitabil, daca nu suntem stupizi si iresponsabili, vom evita ce a fost esec in Occident si in colectivismul romanesc, nu vom imita orice si oricum.

     Nu cred ca ne-ar fi util sa devenim toti superconsumeristi, sa relativizam orice morala si orice elitism, sa "importam" imigranti cu milioanele, etc. Pentru ca toate acestea au esuat lamentabil on Occident, el insusi luptandu-se sa nu se scufunde in fata globalizarii.

     Si sigur nu avem interes sa ne izolam in national-ortodoxism si atitudini arhaice "dacice", cel mult le putem folosi ca vectori de imagine "specifica", modernitatea e toleranta si ne da dreptul sa fim un pic "diferiti".

     Nici nu mai incape vorba ca arnarhia trebuie combatuta de noi toti, ne autodistrugem cerand "totul si imediat".
     Dar sa nu-i slabim pe politicieni, selectia lor sa fie pe merit si morala.
    • 0 (10 voturi)    
     NU ! (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:58)

     titiacs [utilizator] i-a raspuns lui Anna O.

     NU ma tulbura charisma si nici NU era vorba de charisma ! Cred !? Ce are charisma cu continutul unui studiu ? Bravo anunutzo , ai nimerit-o ! Dar , bag sama anutzo , ca esti tare frustrata sau ai luat un 4 de la dom' profesor ?
     • -3 (9 voturi)    
      Cate clase ai? (Luni, 9 noiembrie 2015, 15:29)

      Adri70 [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

      Tinere "titiacs", dar tu cate clase ai? Se pare ca nu prea multe, pentru ca altfel ai fi stiut ca e o lipsa de bun simt sa scrii cuvinte cu majuscule... dar si mai hidos in textele tale este ca lasi pauza intre cuvant si semnul de punctuatie. Incepe-ti noul nivel de educatie cu astea doua "chestii" si dupa aia iti mai spun si altele... Bafta! ;)
      • -1 (7 voturi)    
       ok moshule, (Luni, 9 noiembrie 2015, 16:33)

       titiacs [utilizator] i-a raspuns lui Adri70

       esti tare pauza semn de punctuatie ! ai gasit marea greseala si ai ghicit si numarul de clase pe care il posed pauza semn de punctuatie ! moshule cred ca esti din echipa lui pruteanu pauza semn de punctuatie ! ? ha, ha ... astept marea recenzie la postarile de pe internet pauza semn de punctuatie ! se pare esti tare dus cu sorcova , eu oricum sunt mindru de greselile pe care le-a descoperit un "nea" nimeni ca tine pauza semn de punctuatie , ca atit ai priceput pauza semn de punctuatie , trei puncte (...)
     • 0 (4 voturi)    
      Vaai! (Luni, 9 noiembrie 2015, 17:59)

      Anna O. [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

      M-ati prins, Domnule Profesor!
   • 0 (10 voturi)    
    ... (Luni, 9 noiembrie 2015, 15:08)

    Adri70 [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

    ba vai de tine, sarmane!... fuguta la psiholog, sa-ti spuna el cum sa gandesti!
    • -1 (7 voturi)    
     oho nepoate... (Luni, 9 noiembrie 2015, 16:36)

     titiacs [utilizator] i-a raspuns lui Adri70

     pardon , moshule pauza semn de punctuatie ! aici imi erai pauza semn de punctuatie ! ce-ti mai face anutza , komunistoidule de latrina 3 sau rromanika tv pauza semn de punctuatie !
  • +4 (6 voturi)    
   Eu nici nu cred ca au iesit in strada (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:27)

   kko [anonim] i-a raspuns lui Anna O.

   din cauza ca isi doresc autonomie individuala, ci din contra, din spirit de imitatie si de suparare. Stiti cu hipsterii aia care se cred diferiti dar sunt toti cam la fel... Sau galeriile alea formate din zerouri care se simt bine impreuna....

   Da bine sa fii acolo, in Piata, dar daca erau atat de autonomi, ieseau de mult pentru chestiuni de principiu, care ne-au costat in timp oricum mai mult decat 50 de suflete nevinovate, fie-le tarana usoara ! Ca tot vorbim de autonomie individuala, n-am auzit pe cineva la noi sa vorbeasca despre libertatile personale. Un concept vag la noi de la care ar trebui sa porneasca orice reforma a societatii si care sta la baza oricarei societati moderne. Daca platim taxe pentru nimic, numai libertate nu e.
   Oamenii din pacate stiu ce nu vor, cine trebuie sa cada, cui trebuie sa ii curga sangele si cam atat. De cine vine dupa, se ocupa formatorii de opine cu interese oculte si cu salarii mari.

   In rest articolul scris ... ca la noi, pe genunchi, ne fundamentat pe facts, statistici, etc. ci doar pe pareri pesonale. Probabil ca daca s-ar fi facut statistici in piata, am fi vazut ceea ce stim cu totii de fapt: suntem o societate eterogena, dezbinata, fara valori comune minimale, fara prea multe in comun cu societatle avansate carora le imitam formele, nu tocmai stralucite in momentul asta, cum ar fi consumerismul, fara sa cunoastem fondul, valorile care au eliberat acei oameni.
   • +2 (8 voturi)    
    Bineinteles ca... (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:41)

    Anna O. [utilizator] i-a raspuns lui kko

    ...e scris pe genunchi si e o insiruire de platitudini si locuri comune, prezentate ca adevaruri zdrobitoare. Ca tot ceea ce am citit eu pana acum scris de acest personaj.
  • +2 (2 voturi)    
   previzibili (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:39)

   A-3-a-cale [anonim] i-a raspuns lui Anna O.

   https://tifwe.org/resource/c-s-lewis-and-the-meaning-of-freedom/

   Ai dreptate. Cred ca i-a scapat articolul de mai sus, precum si cele deja analizate cu zeci de ani inainte, fara clisee si automatisme de gindire, ca cele ale "analistului" de "exceptie"
   Orice, numai exceptia nu se vede.
   Si intre sau pe linga autonomi si colectiv-isti, cum fortat incearca analiza, exista si persoanele, care nu devin nici colectivizate si colectiviste, adica depersonalizate, nici individualiste, izolate, adica, pseudo-persoane. Altfel vorba de la sfirsitul articolului ramine gargara :" individual autonom care, prin incredere, evaluare rationala si cooperare, genereaza comunitati solidare si generoase, in care indivizii se bucura de o calitate crescuta a vietii." Autonom nu ai cum coopera, iar colectivist nu contezi. Autonomia duce la liberatarianism sau jungla, iar colectivismul la anarhie sau totalitarism. Unii ne vor izolati, ca neoliberalii si mecanismul pietei "libere", altii ne vor masa de manaevra, ca socialistii. Culmea e ca tocmai umanistii, progresistii moderni, atei, raspindesc mesajul crestin "vechi" si clasic, al cooperarii, solidaritatii si respectului reciproc. Si ei considera ca dusmanul lor e religia(nu libertarienii si anarhistii) . Ei vorbesc de emancipare, toleranta si drepturi, biserica vorbea inainte de libertate, iertare si iubirea de dusmani.
   Trecind peste aspectul esential, anume ca crestinismul nu e religie, ci biserica, adica comunitate de persoane, unite dincolo de si nu pentru interese individuale.
   Amuzant , trist sau chiar revoltator , dupa cum ii "vine" fiecaruia.
  • +1 (7 voturi)    
   Self fulfilling prophecy (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:43)

   cocosila [utilizator] i-a raspuns lui Anna O.

   Nu intereseaza pe nimeni cum a ajuns psihologul la aceste concluzii si cat de solide sunt metodele folosite. Singurul lucru care ii intereseaza pe cititori este daca ceea ce scrie el corespunde cu intuitiile si cu wishful thinking ale lor.

   Absolut ridicol de acest spectacol de demagogie intuitiva cu pretentie de stiinta.
  • +2 (6 voturi)    
   Nu te pune Anna O (Luni, 9 noiembrie 2015, 14:43)

   DanielM [anonim] i-a raspuns lui Anna O.

   Cu dom prof ca impunge sau bubuie, cum preferi.
   Ce fata de cerebral :)
 • -3 (7 voturi)    
  Valoare zero (Luni, 9 noiembrie 2015, 12:05)

  aniod [utilizator]

  Manifestatiile de strada Nu au valoare.
  Tara este vandta in continuare.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-20572115-nuclearelectrica-semna-astazi-companie-chineza-memorandumul-intelegere-pentru-construirea-reactoarelor-3-4-cernavoda.htm

  Unde este petrolul? Alo! Ponta!
  Patriciu nu ne mai poate raspunde. Are mostenitori?
 • +7 (11 voturi)    
  de exceptie (Luni, 9 noiembrie 2015, 12:07)

  florina mocanu [anonim]

  nu vreti sa ne lasati pe noi sa decidem daca e "de exceptie" sau nu analiza facuta de, citez, "reputatul psiholog"?
 • +2 (4 voturi)    
  INTERESANT ... (Luni, 9 noiembrie 2015, 12:10)

  arheopterix [utilizator]

  Iara` noi om sede si om vide`
 • -1 (7 voturi)    
  frumos... (Luni, 9 noiembrie 2015, 12:47)

  anonim [anonim]

  "Simplus si direct spus, eu cred ca acum „autonomii” isi revendica de la „colectivisti” tara, pe care doresc astfel sa o sincronizeze european!"

  Mi-a placut.
  Dar care este proportia autonomii vs, colectivisti?

  Se vor rupe colectivistii si transforma in autonomi?
  Care sunt conditiile care ar facilita acest fenomen?

  Cred ca economic vorbind trebuie sa fie lasati sa moara de foame colectivistii si astfel obligati sa aleaga intre spitalul de ... sau bal.
  Altfel nu se poate in RO - parerea mea...

  Dar ce ne facem cu liderii?
  Avem sau nu avem lideri capabili care sa citeasca autonomii si colectistii si sa le armonizeze interesele??? Pana la urma autonomi sau colectivisti intreresele lor ar trebui sa fie reprezentate. Cu cat sunt mai multi autonomi cu atat este mai greu de condus - stiu unii de ce vor ca masele sa fie limitate si colectiviste...

  Exista locuri in lumea aceasta in caresocietatea merge numai prin autonomi?
  • -3 (5 voturi)    
   evident ca nu! (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:16)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   autonomia individului si societatea functionala sunt ireconciliabile
 • +1 (5 voturi)    
  hai no (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:19)

  alu [anonim]

  Pai are dreptate.

  Dar scrie urat. Cuvantul 'colectiv' (si derivate) apare de 41 de ori. Inteleg ca autorul vrea sa sublinieze acest cuvant dar e o exagerare. Multe expresii inutile, repetate, elitiste, gratuite.
 • +2 (8 voturi)    
  La sapa! (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:22)

  Adri70 [utilizator]

  Daca si asta e analiza de exceptie... Cred ca nici la sapa nu e bun acest "psihologu' lu' peste".
  Sa ne intelegem: Singurul protest destept a fost cel din prima seara, in urma caruia am scapat de plagiator. In rest, din ce in ce mai multi "infiltrati". ...iar mesajul de baza este cat se poate de simplu: la puscarie cu coruptii!
  • 0 (8 voturi)    
   pacat (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:53)

   titiacs [utilizator] i-a raspuns lui Adri70

   pacat ca nu ai citit ANALIZA in totalitate pe blogul autorului . Ai fi constatat cu STUPOARE ca parerile tale si ale " psihologului lu' peste " ( cum il numesti , tu agricultorule , ca tot il chemi la sapa ) COINCID ! In alta ordine de idei , eu as adauga si protestul din a doua seara impotriva clasei politice corupte ! Atit ...
   • +2 (8 voturi)    
    ... (Luni, 9 noiembrie 2015, 15:22)

    Adri70 [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

    Tinere cititor de bloguri, incercam sa spun doar ca nu tre' sa fii psiholog ca sa intelegi ce se doreste in tara asta... Trebuie sa ai doar bun simt si sa tii "ochii deschisi" ...si da, v-as trimite la sapa pe toti inutilii cu meserii fara sens, pe toti facatorii de analize si frecatorii de praz. In ce priveste meseria mea, sa stii ca nu m-ai jignit cand m-ai facut agricultor, pentru ca desi lucrez intr-un cu totul alt domeniu, consider ca agricultorii sunt oameni onorabili si mult mai utili societatii decat psihologii.
    • -4 (6 voturi)    
     iarasi ai aparut nepoate ... (Luni, 9 noiembrie 2015, 16:45)

     titiacs [utilizator] i-a raspuns lui Adri70

     pardon moshule pauza semn de punctuatie ! ma inclin tie rege cu ghilimele al corectitudinii scrierii computerizate in limba romana si brav cu ghilimele discipol al lui pruteanu pauza semn de punctuatie ! da' nepoate NU TE-AM JIGNIT cind te-am facut agricultor , ce sa fac daca puti a komunistoid , asa s-a potrivit , meseriasule pauza semn de punctuatie. moshule urla corectitudinea si cinstea in tine cind il trimiti pe altul la sapa , tu insuti , considerind ca nu e nimic jignitor in a " sapa " ! cine sa te m-ai inteleaga pauza semn de punctuatie ! pupici la anutza pauza semn de punctuatie trei puncte ( de suspensie ) ... faine meserii v-a dat partidul
     • +2 (4 voturi)    
      Sarmane... (Luni, 9 noiembrie 2015, 18:59)

      Adri70 [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

      Sarmane, "cine sa te m-ai inteleaga pauza..." se scrie cu "mai" legat... Vai steaua ta de analfabet!... Vezi ca nu toate au cratima, cum are ma-ta! Of, cred ca tare te doare...
    • 0 (0 voturi)    
     iluzie? speranta? (Marţi, 10 noiembrie 2015, 10:28)

     nelamurit [utilizator] i-a raspuns lui Adri70

     cat din ce se intampla la Buc se aplica la Strehaia/Aiud/Husi/Mizil?
     dar la Cocarlati/Vascauti? sau uitam de 42% populatie rurala ?
     PS. Bazin electoral max al PSD -38%. Coincidenta cu 42%?
 • +2 (2 voturi)    
  gresit (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:23)

  anonim [anonim]

  Sa lasati teoriile si cauzele vechi colectiviste si mentalitati retardate....

  Au trecut 2 decenii cu democratie adevarata.
  Acum nu mai este de vina comunismul.

  ci absolut tot si cum a functionat pina acum dar si fratii de la est si vest si clientii lor.
 • +1 (5 voturi)    
  "Excelenta sa" ... (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:32)

  dANIEL [anonim]

  Nu vreau sa vorbesc acum despre mafia creata de "Excelenta Sa" in psihologie, despre teroarea pe care o impune colaboratorilor sau despre exploatarea lor. Se va ajunge, la un moment dat, si la acesta. Dar vreau sa va atrag atentia ca individul este un PSIHOLOG care se pronunta asupra unor probleme SOCIALE. NU contest ca are ceva cunostinte si din domeniul social, dar CEVA CUNOSTINTE, sigur sub ceea ce are un asistent de la o sectie de Socilologie a oricarei facultati.

  Avem in Romania sociologi de renume mondial care insa nu sunt nici ascultati nici bagati in seama. Oare cine are relatii cu vre-un "shefuletz" din media?
 • 0 (4 voturi)    
  Autonomi - cuvant cheie (Luni, 9 noiembrie 2015, 14:05)

  xh [anonim]

  Interesant ca pana la ora asta nu vad nici un comentariu , mie mi se pare un articol f pertinenet .

  Autonomii par a fi chiar liberali , persoane care se pot dezvolta fara sa beneficieze de ,, nepotism/pile/relatii '' .
  Problema se rezolva prin educatie , nu cred ca ne vom schimba rapid ca popor . De fapt noi , poporul intretinem starea asta de colectivism .
  • 0 (2 voturi)    
   avem libertate... (Luni, 9 noiembrie 2015, 14:26)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui xh

   dar nu stim ce sa facem cu ea...
   Nu suntem inca responabili si asta inseamna atat de mult...Responsabilitatea intregeste Autonomii!

   Faptul ca o parte dintre noi am petrecut ceva vreme pe timpul lui Impuscatu ne-a redus mult capacitatea de a fi autonomi.

   Dar generatia tanara, de la care te-ai fi asteptat sa fie infuzata cu dorinta de a fi liberi, ei bine acestia isi doresc in continuare sa fie la tzatza mamei sau sa depinda de banutii lui papa...

   Avem ceea ce am creat noi in ultimii 25 de ani!
   Iresponsabili si colectivisti!

   Sunt putini autonomi!
   Autonomii sunt cateva picaturi in ocean..
   • +1 (3 voturi)    
    nu e adevarat (Luni, 9 noiembrie 2015, 15:47)

    kko [anonim] i-a raspuns lui ..13

    colectivismul este mai vechi de 25 de ani, taranii au implicit o gandire colectivista, pe cand micii mestesugari sunt mai individualisti. si cum noi suntem o natie de tarani ...

    exista un articol bun, nu porcaria asta, care spunea cu date clare statistice ca romanii acorda incredere exagerata familiei si prea putina strainilor, cumva in antiteza cu tarile occidentale. tot statistic, pana la un punct cel putin, dar nu f. indepartat, toti mestesugarii, intreprinzatorii erau preponderent straini, sasi, evrei, etc.

    si faptul ca in general in societatile arhaice oamenii nu schimbau intre ei produse si servicii diversificate, ci se ajutau ( la mica intelegere, pe baza de cumetrii ) a dus la o stare de invidie mai degraba decat de incredere, cu toate ca la baza sunt colectivisti, adica tarani care se stiu slabi si ca la o adica au nevoie de ceilalti, dar in general de familie.

    era si normal ca nu schimbau pentru ca toti produceau acelasi lucru, adica produse agricole pe care in mare masura le consumau in propria gospodarie, iar cand unul se descurca mai bine, ceilalti deveneau frustrati, chiar daca nu puteau spune asta in gura mare pentru ca ar fi incalcat "cumetriile", au dezoltat o viclenie si acel celebru "sa moara capra vecinului", n-am avut nici un motiv sa ne lepadam de el in comunism si ne urmareste si azi...
 • 0 (6 voturi)    
  Manipulare grosolană (Luni, 9 noiembrie 2015, 16:58)

  Viorel [anonim]

  Explicația se duce adânc in ambiguitate,pentru că folosește termenul colectiv pentru cei care sunt deja la putere. Pe când in mintea noastră colectiv ne duce cu gândul la tragedia de la clubul Colectiv, eveniment ce a dus la mișările sociale actuale . Mintea noastră asociază un termen cu definiția deja cunoscută despre acel termen, nu cu cea pe care o prezintă interlocutorul nostru. Așadar, peste 2 săptămâni ,când mintea noastră nu va păstra decât ideile principale din articol, va asocia termenul colectiv cu tinerii din stradă ,nu cu colectiviștii comuniști. Un psiholog știe aceste lucruri. Eu văd articolul ca un mod de a induce și mai multă confuzie in mintea noastră. E o altă formă de manipulare,mai subtilă și mai perversă.Așa că analiza asta e plină de rahat,ambalată frumos ca politrucul, mascat in psiholog, să nu-și piardă credibilitatea in fața oamenilor.
  • +2 (6 voturi)    
   Aveti dreptate. (Luni, 9 noiembrie 2015, 18:05)

   Anna O. [utilizator] i-a raspuns lui Viorel

   Ceea ce ma mira este ca autorul nu a intrat pana acum in politica. Ar fi ajuns foarte departe! Impostura si cabotinism, in doze egale.
  • -3 (3 voturi)    
   Lui Viorel (Luni, 9 noiembrie 2015, 21:25)

   XH [anonim] i-a raspuns lui Viorel

   Inainte de a improsca cu micul tau dejun , pranz si cina , mai bine citeste biografia acestui tanar prof universitar . Cred ca o ds mai auzim mult despre el .
   ,,La 34 de ani, ajungând profesor universitar doctor, conducător de doctorat şi şef de catedră, titular al profesurii internaţionale "Aaron T. Beck" la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca[1][2]. Ulterior, în anul 2008, a devenit profesor asociat (adjunct professor) şi la universitatea americană Mount Sinai School of Medicine⁠(en),[3] SUA. În prezent, profesorul Daniel David este unul din cei mai cunoscuţi psihologi/psihoterapeuţi din spaţiul public şi profesional românesc şi cel mai citat psiholog din România în literatura ştiinţifică de specialitate[''
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Daniel_David

   Intrebarea este : cine manipuleaza ?
   • +3 (3 voturi)    
    lui XH (Marţi, 10 noiembrie 2015, 2:14)

    Viorel [anonim] i-a raspuns lui XH

    Dragule, puțin imi pasă de „realizările mărețe” ale acestui tânăr. Cuvintele lui ,arată caracterul. Și dacă nu a incercat să manipuleze masele cu aceast articol, atunci e un idiot, Pentru că doar un prost nu ar vedea că asocierea termenilor folosiți duce la ambiguitate și manipulare.Cu atât mai mult un psiholog, care ar trebui să știe cum funcționează mintea umană. Dacă-i așa toate titlurile, enumerate de tine,sunt luate ca recompensă ,pentru „servicii aduse partidului” și nu pentru vreun merit personal. .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by