Premierul interimar Sorin Cimpeanu a anunta luni ca Guvernul va acorda un sprijin lunar de 7.500 de euro pentru familiile ranitilor in Colectiv si care sunt acum internati in strainatate. Potrivit unei Hotarari de Guvern, un membru al familiei sau alta ruda care insoteste un pacient transferat la un spital din strainatate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare si masa (200 de euro pe zi) si 1.500 de euro pentru transport.

Ajutorul pentru famiiile celor care se afla in spitalele romanesti este de 6.000 de lei pe luna, a spus Cimpeanu, in sedinta extraordinara a Executivului, convocata special pentru discutarea acestui program de asistenta.

UPDATERudele celor care au fost raniti in incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv pot depune solicitarile pentru ajutorul garantat de Guvern la Agentiile Judetene de Plati si Inspectie Sociala sau, in Bucuresti, la Agentia Nasionala pentru Plati si Inspectie Sociala, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Acelesi surse sustin ca echipele sunt pregatite sa mearga in intampinarea familiilor pentru ca acestea sa "nu fie puse pe drumuri".

Cimpeanu a spus in sedinta extraordinara de Guvern ca ajutorul se va acorda pentru toata perioada internarii, incepand cu prima zi de spitalizare. Poate beneficia de acest sprijin un membru al familiei ranitului sau ruda a acestuia (insotitor), indiferent de gradul de rudenie.

Acest sprijin financiar se acorda in maximum 5 zile lucratoare, in baza unei cereri, insotite de copia actului de identitate al insotitorului pacientului si a actului pe baza caruia s-a aprobat tratamentul in tara sau in strainatate.

Plata acestor sume urmeaza a se face in maxim cinci zile de la primirea solicitarii, a spus premierul interimar, precizand ca au fost primite solicitari pentru 83 de raniti.

Cimpeanu a spus, ca si in ultimele zile, ca exista destui bani in fondul de rezerva al Guvernului, "nu exista nicio emotie din acest punct de vedere".