Traian Basescu l-a atacat pe ambasadorul SUA la Bucuresti in legatura cu mesajul transmis de acesta demonstrantilor care au iesit pe strazi dupa tragedia din Colectiv. Basescu a atacat si declaratiile Laurei Codruta Kovesi despre coruptia ca problema principala in Romania.

Traian Basescu la B1 TVFoto: captura foto

"M-a surprins ambasadorul SUA, nu cred ca a avut mandat de mesaj pentru ceea ce a spus despre manifestatii. A dat mesaj destabilizator, a zis ca oamenii sa stea in piata. Nu le-ajunge Moldova, Ucraina, mai trebuie si Romania destabilizata", a spus Basescu la B1 TV, adaugand ca ambasadorul trebuia convocat urgent la Ministerul de Externe pentru a da explicatii.

  • Declaratia ambasadorului SUA, Hans Klemm, in timpul protestelor din Bucuresti (5 noiembrie, sursa: Ambasada SUA): „Ultimele zile au fost atât dinamice, cât şi foarte emoţionante. Transmitem din nou condoleanţe pentru decesele tragice din data de 30 octombrie şi din zilele care au urmat. Aplaudăm exercitarea paşnică a libertăţii de exprimare şi întrunire şi îi încurajăm pe toţi românii să rămână implicaţi în procesul civic. Statele Unite ale Americii şi România sunt aliaţi care au un parteneriat strategic puternic şi plin de energie. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu preşedintele Iohannis, prim-ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu, şi cu guvernul interimar în domeniile prioritare comune. În definitiv, relaţia SUA-România este puternică datorită valorilor noastre democratice comune, angajamentului nostru faţă de securitatea colectivă a cetăţenilor noştri şi dorinţa noastră de a asigura prosperitatea comună a ambelor noastre ţări.”

In legatura cu Kovesi, Basescu a spus: "Pai tu ce ai facut 6 ani ca procuror general si 3 ani ca procuror-sef DNA daca in Romania cea mai mare problema e tot coruptia?".

Fostul presedinte a acuzat si un presupus atac al procurorilor la companiile romanesti, atac care ar favoriza companiile straine. Este o teza lansata in premiera de Sebastian Ghita si reluata de Elena Udrea si alti lideri politici si economici cu probleme penale.