Un mars de amploare pentru "resetarea" Romaniei si Republicii Moldova prin Unire si formarea unui guvern comun a avut loc duminica la Chisinau, relateaza Radio Chisinau, citat de Agerpres.

RE-UNIREFoto: USER UPLOADED

Organizat la initiativa Blocului Unitatii Nationale si a Consiliului Unirii, cu sloganul "Resetam cele doua state romanesti", evenimentul a inceput cu o slujba de comemorare a victimelor incendiului din clubul Colectiv de la Bucuresti. Ulterior, participantii s-au indreptat spre ambasadele Romaniei, Germaniei si SUA in Republica Moldova, scandand lozinci unioniste.

"Tragedia din Colectiv a aratat clar ca in Romania e nevoie de o "resetare" a clasei politice. De cealalta parte, dezastrul social-economic in care a ajuns Republica Moldova a aratat clar ca e nevoie de o reorganizare a statului in intregime. Si la Bucuresti, si la Chisinau avem sansa sa facem un pas vital pentru a trai toti intr-o Romanie mai buna: un guvern comun pentru cele doua state romanesti", a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul Blocului Unitatii Nationale.

"Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca, Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!", "Romania, nu uita, Basarabia e a ta!", "Acelasi sange, aceeasi tara, romani am fost cu totii odinioara!", "Unire!", "Basarabia e Romania!", "Chisinau si Bucuresti - doua inimi romanesti!" au fost mesajele scandate de manifestanti.

Participantii la mars au parcurs un traseu de la Monumentul lui Stefan cel Mare si in drum s-au oprit in fata ambasadelor SUA, Germaniei s Romaniei, carora le-au transmis principala revendicare: instituirea unui guvern comun de ambele parti ale Prutului.

"Conjunctura actuala in care se afla Romania si Republica Moldova este una favorabila indeplinirii idealului tuturor romanilor - Unirea. Atat guvernul de la Chisinau, cat si cel de la Bucuresti au cazut. Este cel mai oportun moment pentru crearea unui guvern comun al Romaniei si Republicii Moldova care sa aiba pe agenda sa o singura prerogativa - Unirea celor doua state romanesti. Acest fapt ar permite si indeplinirea revendicarilor pe care miscarea civica Tinerii Moldovei le-a avut inca de la sedinta comuna a celor doua guverne: un spatiu economic unic, cu moneda unica gestionata de catre Banca Nationala a Romaniei, politica externa si de aparare comuna, preluarea si investigarea tuturor cazurilor de coruptie din Republica de catre DNA", a declarat Elena Podoleanu, membru al comitetului organizatoric al Platformei Unioniste "Actiunea 2012".

Marsul de astazi de la Chisinau a avut loc paralel cu manifestatii pro-Unire similare, desfasurate la Bucuresti si in alte orase din Romania.

Blocul Unitatii Nationale este o coalitie formata din 22 de entitati nonguvernamentale, printre care si Platforma Unionista Actiunea 2012, Miscarea Civica Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Romanilor din Republica Moldova si Asociatia fostilor detinuti si victime ale represiunilor din Republica Moldova.