Aeronava care il transporta, duminica, pe Bogdan Enache, tobosarul trupei Goodbye to Gravity, la o clinica din Elvetia a fost intoarsa din drum, pentru ca tanarul a intrat in stop cardiorespirator, acesta fiind resuscitat in avion, la ora transmiterii acestei stiri, conform unor oficiali din MAI citati de Mediafax.

UPDATE 18.35 - Bateristul trupei Goodbye to Gravity si-a pierdut viata

Bogdan Enache, a murit, duminica seara, dupa ce a intrat in stop cardiorespirator in aeronava care il transporta la o clinica din Elvetia si care a fost intoarsa din drum, astfel ca bilantul persoanelor decedate in urma incendiului din Colectiv a ajuns la 45.

Conform directorul medical al Spitalului de Arsi, Cristian Nitescu, bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a fost resuscitat timp de 70 de minute, atat in aeronava care trebuia sa-l duca la o clinica din Elvetia, cat si in ambulanta care il transporta spre Spitalul de Arsi.

Potrivit sursei citate, tanarul a decedat cand a ajuns la unitatea medicala din Capitala.

Bogdan Enache este al treilea membru al trupei Goodbye to Gravity care isi pierde viata in urma incendiului din clubul Colectiv, dupa Vlad Telea si Mihai Alexandru. Ceilalti doi membri ai trupei sunt grav raniti.

----------

Conform sursei citate, echipa medicala care il insotea pe Bogdan Enache a decis ca aeronava sa fie intoarsa din drum, dupa ce acesta ar fi intrat in stop cardiorespirator. La ora transmiterii acestei stiri, tobosarul trupei Goodbye to Gravity este resuscitat de personalul medical.

Aeronava de tip Cessna Citation a Inspectoratului General de Aviatie, care trebuia sa-l transporte pe Bogdan Enache, la o clinica Zurich, Elvetia, a decolat de la Bucuresti, duminica, in jurul orea 16.20, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne,

"Pacientul, care pana in prezent a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri Bucuresti, va fi asistat pe timpul zborului de o echipa mixta de cadre medicale organizata de SMURD", se arata intr-un comunicat al MAI.

Directorul medical al Spitalului de Arsi, Cristian Nitescu, a declarat, duminica, faptul ca se fac demersuri ca doi dintre pacientii spitalului sa fie transferati in Elvetia, respectiv in Finlanda.

"(...) Pentru doi se fac demersurile pentru a pleca unul la un spital din Zurich, din Elvetia, si unul in Finlanda (...)", a spus el.

Intrebat despre membrul formatiei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care ar fi urmat sa plece in Franta, directorul a spus: "Initial, se facusera demersurile pentru Franta, nu stiu din ce motiv destinatia lui finala a ramas Elvetia. Deci va pleca in Elvetia".

De asemenea, medicul a fost intrebat daca transferul lui Bogdan Enache se face prin familie sau prin autoritati, el raspunzand: "Da, este tot la nivelul autoritatilor".

Surse medicale declarau sambata, pentru Mediafax, ca familia lui Bogdan Enache a discutat cu reprezentantii unui spital din Lyon pentru transferarea acestuia de la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala, unde este internat din 30 octombrie, in stare critica. Ulterior, familia lui Bogdan Enache a vorbit la Spitalul de Arsi despre transferul acestuia in strainatate, fiind informata ca printre documentele necesare aprobarii cererii trebuie sa fie si dovada ca este asigurat in sistemul asigurarilor sociale de stat. Aceleasi surse spuneau ca Bogdan Enache nu este asigurat, astfel ca nu poate pleca in strainatate in baza formularului E112, adica nu poate beneficia de decontarea integrala de catre stat a transportului si tratamentului in strainatate, au precizat sursele citate.

Duminica, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca pacientii care au nevoie de tratament in strainatate vor fi transferati indiferent daca sunt asigurati sau nu, iar toate costurile aferente transportului si tratamentului vor fi suportate de catre stat.

Ranitii in incendiul de la Colectiv care pot suporta transferul la clinici din strainatate vor fi transportati si cu un avion al NATO, aeronava putand efectua deplasari intr-un timp de doua ori mai scurt decat avioanele romanesti, a anuntat, duminica, ministrul Apararii, Mircea Dusa.

"Exista un program la nivelul NATO la care si Romania contribuie. Am solicitat ieri (sambata-n.r.) ca azi sa ne puna la dispozitie unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Daca cei de la Departamentul de Situatii de Urgenta vor sa trimita raniti, se va face mult mai repede", declara Dusa.

Potrivit acestuia, avionul NATO poate efecta deplasari intr-un timp de doua ori mai scurt decat avioanele pe care romanii le au in dotare, iar numarul celor care vor fi transferati nu este cunoscut pentru ca deplasarea depinde de starea lor de sanatate.

Duminica, au decedat trei raniti in incendiul din clubul Colectiv, iar sambata, alti noua, dintre care sapte in spitale din Capitala si doi in Olanda, unde au fost transferati, numarul celor care si-au pierdut viata in tragedie ajungand la 44.