Viorel Zaharia, unul dintre pirotehnistii care au montat artificiile in clubul Colectiv, sustine ca nu-si explica cum s-a putut produce incendiul, potrivit referatului prin care procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) cer sambata arestarea lui preventiva pentru ucidere din culpa cu victime multiple, scrie Agerpres.

"Nu-mi explic cum s-a putut produce incendiul. Nu-mi explic cum a putut sa ia acel stalp foc din fotografiile pe care le-am vazut la televizor. Acelasi tip de artificii au mai fost folosite de catre mine si cu alte ocazii in incinte inchise, fara a se produce nici un incident. Distanta maxima la care poate ajunge jerba pe care am instalat-o este de 3 metri distanta si 15 secunde timp de ardere. Acestea se inteleg pentru ca sunt niste mentiuni pe ambalaj care pot fi deduse. (...) Nu cred ca era posibil ca artificiile montate sa se fi deplasat de la locul initial unde au fost amplasate", se arata in declaratia data de Zaharia.

El a precizat ca a plecat din clubul Colectiv cu cateva ore inainte de inceperea spectacolului din seara zilei de 30 octombrie si a aflat de incendiu abia a doua zi dimineata.

"La ora 18 si ceva, eu, Moise Marian si Bescu Alexandru am plecat de la clubul Colectiv. Pe mine m-au lasat acasa, urmand ca ceilalti doi sa se intalneasca mai tarziu sa mearga la club. (...) In dimineata zilei de 31.10.2015, in jurul orei 08:30 am aflat ce s-a intamplat pentru ca am fost sunat de mama. Asa am aflat ce s-a intamplat. M-am uitat la televizor si am vazut imagini si fotografii cu privire la ce s-a intamplat in clubul Colectiv", a mai declarat inculpatul.

Procurorii au stabilit ca artificiile au fost instalate de doi pirotehnisti autorizati de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia si Marian Moise. Cel din urma s-a aflat in club in momentul izbucnirii incendiului si a suferit arsuri grave, fiind in prezent internat la un spital din Belgia.

"Din datele si probele existente pana in prezent, au rezultat indicii rezonabile in sensul ca numitii Zaharia Viorel si Moise Marian, pirotehnistii autorizati angajati ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, au instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) in incinta clubului Colectiv, in ziua de 30.10.2015, fara a respecta masurile de siguranta si prevederile legale in acest sens, iar Moise Marian a manipulat mecanismul de declansare al efectelor pirotehnice (foc de artificii) in timpul concertului din data de 30.10.2015, fapt care a initiat incendiul care a condus la decesul a 32 de persoane si vatamarea corporala a mai multor persoane", se arata in referatul PICCJ.

Potrivit procurorilor, cei doi pirotehnisti nu au luat toate masurile de prevenire a unui incendiu, desi aveau pregatire de specialitate si avizele necesare, dand dovada de grava neglijenta. Ei nu au luat masuri de limitare si de asigurare a perimetrului posibil incandescent si nici nu au asigurat prezenta unor extinctoare in imediata apropiere, ceea ce ar fi putut duce la evitarea propagarii incendiului.

"Mai mult, acestia nu au evaluat riscurile amplasarii efectelor pirotehnice intr-o incinta inchisa, fara posibilitati multiple de evacuare, si nici nu s-au documentat cu privire la structura interioara: prezenta unor materiale usor inflamabile in proximitatea artificiilor amplasate. Pe cale de consecinta, sustinem ca suspectul Moise Marian si inculpatul Zaharia Viorel trebuiau si puteau sa prevada (...) ca efectele pirotehnice au fost amplasate in conditii improprii si riscante, fara luarea masurilor de siguranta adecvate, aspect care intra in atributiile lor de pirotehnisti", se mai mentioneaza in referat.

Din declaratia lui Viorel Zaharia mai reiese ca acesta nici nu stia exact ce fel de artificii a instalat in clubul Colectiv.

"Nu pot preciza ce efecte pirotehnice am instalat, dar cred ca erau T1. Acestea erau inscriptionate in bulgara. Nu aveau nicio mentiune de utilizare in limba romana", a sustinut pirotehnistul.

El le-a mai spus anchetatorilor ca a observat faptul ca stalpii din fata scenei, spre care erau indreptate artificiile, erau inveliti cu un burete, dar nu a verificat ce tip de material este.

"Am vazut ca pe stalpii de sustinere este amplasat un burete, dar nu m-am apropiat sa vad din ce material este buretele respectiv. Nu am vazut prea bine tavanul, erau doar niste stinghii din lemn. Nu am pus mana pe buretele de pe stalpi, nu stiu din ce material era. Nu am stiut ca este burete, am vazut ca este doar un material", a declarat Viorel Zaharia.

Procurorii PICCJ au dispus vineri, in dosarul incendiului de la Colectiv, retinerea lui Viorel Zaharia pentru ucidere din culpa. In acelasi dosar au mai fost retinuti Cristian Mihai Nita si Daniela Ioana Nita, patronii firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, pentru favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.