Sorin Cimpeanu: Din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor
"Pe baza principiului pe care l-am anuntat deja, al transparentei, pentru ca nerecunoasterea problemelor nu inseamna rezolvarea lor, va raspund si in calitatea pe care o am inca de detinator al portofoliului de la Educatie: din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% au autorizatie (...), cu privire la protectie contra incendiilor (...) 1.295 de scoli mai exact", a spus Cimpeanu, sambata, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, la intrebarea cate scoli si gradinite din Bucuresti si din tara au avize de la ISU.
Cimpeanu a explicat ca procedura de autorizare pentru paza si securitate contra incendiilor "nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina".
"S-a ajuns in timp prin faptul ca aceasta autorizare nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina. Proiectul de autorizare trebuie facut de catre factori atestati. Are costuri ce se situeaza intre 10, 12 - 15.000 de euro si durata de realizare de 6, 7, 8, 12 luni in functie de complexitatea fiecarei cladiri, fiecarui amplasament. Exista o slaba capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat si o atentie insuficienta acordata in ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Cimpeanu, intrebat cum explica acest lucru.
In acelasi cadru, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a precizat ca sunt in desfasurare si controalele in cluburi si a atras atentia ca acestea trebuie sa isi numere clar clientii.
"Daca prindem un club sau o discoteca care depaseste cifrele prevazute prin autorizatie, o inchidem pe 60 de zile si o sa amendam intre 30 si 100.000 de lei, asa cum prevede legea. (...) Vor fi controale si astazi, si maine, si poimaine, continuu", a explicat Arafat.
La randul sau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intrebat cate spitale sunt fara autorizatie de la pompieri, a raspuns ca sunt in evaluare si saptamana viitoare va fi facut public acest bilant.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Oameni precum Campeanu l-au sapat pe Ponta.
Dl Cimpeanu este emblematic pentru imixtiunea politicului in educatie!!
20.08.2015 - şefii inspectoratelor şcolare Bihor şi Prahova au fost demişi, după ce în cele două judeţe au fost găsite 332 de cazuri de transfer nejustificat în clasa a IX-a.
Poti ghicii cine a hotarat implicarea inspectorilor in transferarea elevilor? Se numeste cumva Campeanu?
http://www.mediafax.ro/social/funeriu-a-cerut-inspectoratelor-scolare-un-program-pentru-prevenirea-incendiilor-in-scoli-6948949
1. Anul scolar ar trebui blocat.
2. Toate actiunile culturale anulate. (teatre, cinematografe, sali de spectacole)
3. Activitatile sportive sistate.
4. Institutiile publice inchise (vezi Primaria Sibiu)
Astia cu carciumi si discoteci pot da guvernul in judecata pentru discriminare daca vor fi inchisi si amendati doar ei.
IMEDIAT, DNA sa inceapa urmarirea si chiar lipsirea de libertate a celor care au dat avize pt inceperea anului scolar in restul de 93% din scoli. Nu se aseamana fapta cu cea a lui Piedone (vad ca nu e acuzat de coruptie, pana acum, in acest caz)? De ce ar fi mai vinovati tinerii-patroni de la Colectiv decat onor ministrul educatiei?
Fostul ministru al educatiei se ocupa cu albirea palgiatelor!! Poate ca actualul prim ministru ar fi trebuit sa-l demita......
"Premierul Victor Ponta le-a cerut, sambata, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, si secretarului de stat Raed Arafat sa elaboreze un plan de verificare a tuturor cluburilor si barurilor din toata tara, acesta urmand sa fie prezentat saptamana viitoare.
El le-a cerut celor doi demnitari sa fie date amenzi si chiar sa se inchida asemenea localuri, conform legii."
Si inchideti-le, daca NU au, riscul in multe scoli e chiar mai mare, unele au sute multe de elevi!! !!
"Succesuri", vorba Elenei Basescu!
Iar maine dom' ministru ne va spune - dupa ce la noapte va primi informarea - ca si un numar la fel de mare de crese sau gradinite sunt in aceeasi situatie?
Dar (Mult) Prea Fericitul cand ne spune daca toate locasurile de cult au o a doua usa de evacuare? Daca nu, atunci se va declansa vreo ancheta? De catre cine? De ISU? De pompieri?
hai sa vedem:
1. putem sa facem nspe iesiri dintr-o cladire veche de zeci de ani?
R: NU
2. de ce am avea nevoie de atatea iesiri?
R: Incendiu, Cutremur, Atac etc,
3. nu aveam 1 dar putem limita 2
R: detectoare de fum, extinctoare, hidranti, elemente inflamabile folosite in interior, interzis fumatul, focul deschi, paza pentru a proteja accesul persoanelor neautorizate si nu in ultimul rand EDUCAREA populatiei!!!
Nici un bloc de 10 etaje (4 apt * 2 pers * 10 etaje = minim 80 pers) nu are mai mult de 2 iesiri. Lifturile nu trebuie folosite, hidranti pe casa scarii nu exista etc.. nu ai cum sa modifici cladirile acestea VECHI sa devina peste noapte "compatibile" cu NOILE norme PSI...
sa vedem ce ar trebui facut(tehnic vorbind).
sa presupunem ca vine un control si gaseste nereguli ( scoala, bar,discoteca,stadion, whatever you name it).
ce trebuie facut?
ia sa vedem:
1. studiezi ce iti cer cei care au verificat.
2. cauti un proiectant.proiectantul iti va spune ca are nevoie de un expert tehnic si verificatori pe exigente.
deci expertiza+proiect+referat verificator pina acum. ( sa zicem 30 zile toate, estimam de dragul unui calcul , ok??)
tragem aer in piept si continuam.
3.depui pentru autorizatie de construire, la emitentul autorizatiei ( speri ca in 60 zile sa primesti certificat de urbanism+avize+autorizatie de construire).
4.cauti un diriginte+consultant ca sa vezi cum faci o documentatie de licitatie pentru constructori. ii contractezi.
5.tii licitatia.
6.numesti constructorul , inchei contract cu el si anunti inceperea lucrarilor.
stop.verifici daca a fost emisa autorizatia.altfel astepti pina apare autorizatia.
au mai trecut 15 zile cred( in mare viteza).tragem iar aer in piept si continuam.pina acum au trecut 30+60+15=105 zile.
7.la anuntul cu inceperea lucrarilor trebuie sa ai un program de control in faze determinante aprobat de ISC si sa anunti tot ce trebuie sa te verifice ( disciplina,securitatea muncii,ISU.etc).
8.inainte sa inceapa lucrul constructorul te asiguri ca ai program coordonator SSM, plan control calitate,proceduri,samd.
9.se mobilizeaza constructorul , esti in ziua 110.ii ia si lui 5 zile sa se pregateasca.
10.ai executat tot in 30 de zile.
11.in ziua 140 chemi ISU sa verifice.au observatii.
12. executi toate observatiile ISU ,cu constructorul.esti in ziua 150( sa zicem).
13.te anunta constructorul ca vrea sa receptioneze.
14.pregatesti cele necesare( anunturi,documente,etc).
15.tii receptia.esti in ziua 160.
16.depui toate documentele ( inclusiv receptia ) la ISU ca sa obtii autorizatia.probabil o obtii in ziua 190.
Va trebui sa stam in strada pana dam afara toti incompetentii, lichelele si hotii din toate structurile administrative ale tarii !
E adevarat, procedurile ar trebui poate simplificate, dar de la a justifica activitati comerciale fara autorizare pana la bunul simt, e cale lunga.
Ar trebui sa le faca lunar ca sa aibe efect, degeaba faci planuri daca in caz de probleme invatatoarele si copiii nu stiu ce sa faca.
bravos tovarasi
18.am data pe repede inainte ( e posibil sa mai fie si alte chestii de facut, e un exercitiu ceea ce am indicat de la 1 la 18).
presupunem ca au trecut 200 de zile.
ai inceput procedura aia acum 6.5 luni.
constatare:
scenariul asta e ceva apropiat cu ceea ce se poate intampla daca nu astepti si decizii ale autoritatilor daca esti companie de stat ( acolo procedura este mai lunga).
este greu de crezut ca se pot integra toti pasii descrisi mai sus intr-o lista in care sa bifezi pentru ca sunt implicate diferite institutii , si fiecare cere cate ceva.
intrebare:
poate cineva ( organism,minister,etc) din tara asta sa publice o metodologie care sa indice clar negru pe alb ce trebuie facut ca sa se aduca toate locatiile nesigure la un statut normal?
Il asigur ca nici o scoala dar in schim sa bricolat s-a mestesugarit fiecare cum a dorit !!!
19000 de scoli? eu stiam ca sunt vreo 4000.
Avand in vedere ca avem cam 200000 ne nasteri pe an, inseamna ca avem vreo 2,,4 milioane de elevi. daca toti ar face 12 clase.
Asta inseamna vreo 126 de elevi pe scoala. Mi se pare aberant daca e asa. Adica 5 clase pe scoala? Asta ar inseamna ca marea majoritate a scolilor nici macar n-au clase in toti ani. Ar avea macar 8 clase, clasa 1, a 2-a...a 8-a...
Eu stiu ca cel putin in orase scolile au minim 5 clase pe an scolar. Asta inseamna ca o scoala generala are vreo 40 de clase in total, deci vreo 1000 de elevi. Iar liceele au si 10 clase pe an, deci tot vreo 1000 de elevi per unitate. Nu inteleg cum se ajunge la o medie nationala de 126, avand in vedere ca jumatate din populatie sta la oras. Oricat de slab populate ar fi scolile din sate, tot n-ar fi asa mica media, si deci asa multe scoli.
La fiecare criza se trezesc toti latratorii care n-au habar de nimic in afara de latrat. Pune mana si citeste. Citeste si niste istorie, ca le-au mai venit si altora idei din astea "stralucite" si s-a vazut unde au dus. Aveti impresia ca inventati voi roata. Comunismul pretindea aceleasi aberatii pe care le spui.
"În România, în acest moment există 1.187 de grădiniţe de stat şi 310 grădiniţe private, la care sunt înscrişi peste 584.000 de copii.
Elevii din învățământul primar și gimnazial studiază în 4.045 unități școlare, dintre care 3.984 publice, iar restul aparțin sectorului privat. "
Puneti si liceele daca vreti, tot nu se ajunge la 19000 niciodata.
Nenea asta se ocupa doar cu albirea plagiatorilor ! Mai plagiaza si el nitel, ca nu-l doare gura !
2. Minciuna si amatorismul, suficienta si aroganta au pus stapanire pe societatea romaneasca condusa de partidele politice. Au fost si sunt promovati "ai nostrii", cei care sunt in partidul ajuns la putere, sau in preajma puterii (prin algoritm), fara a se tine seama, cat de cat, de caracter si competente.
3. In cel il priveste pe actualul premier interimar, am participat ca invitat al firmei unde lucram la un congres al educatiei, acum cativa ani, cand dl premier era rector la USAMV Bucuresti. Erau cateva randuri de rectori. 80% dintre ei manevrau telefoanele mobile in timp ce de la tribuna se spuneau (sau cel putin ar fi trebuit sa sa spuna) lucruri importante pentru educatia din Romania. Si nu era vorba despre niste amarati de invatatori ci de rectorii institutiilor de invatamant superior din Romania!
4. Foarte multe lucruri se pot asemana cu povestea drobului de sare a lui Creanga. Sunt scoli (multe din cele 19 mii) cu elevi putini, mult mai putini decat locatarii dintr-un bloc. Sigur trebuie masuri pentru protectia contra incendiilor, dar nici sa facem o mare problema de siguranta nationala din asta nu cred ca este cazul. Lipsa autorizatiilor sanitare este cunoscuta mai de mult. Este la fel de periculoasa, dar este tolerata sine die.
Pe fruntea ta scrie DEMISIA, bolshevic corupt pana-n maduva oaselor.
Chiar nu este evident maselor ca acesti nenorociti neoBolshevici care au impanzit structurile statului in detrimentul ROMANILOR bastinasi, sunt unul si unul, adica din incompetent si mai incompetent?
Vrem legea LUSTRATIEI!
Am mai spus imediat dupa tragedie - scolile, spitalele si institutiile publice trebuie puse in ordine prima data.
Am mai spus - si inca nu am vazut astfel de discutii - lipsa hidrantilor stradali. Practic, la un incendiu foarte mare (ganditi-va la 3-4 case, un bloc mai mare, etc.), cateva masini de pompieri vor fi repede depasite si vor ramane fara apa. In mai toate orasele mari s-au spart strazile, s-au schimbat conductele pe fonduri nerambursabile dar nimeni nu a catadicsit sa faca si asta. In schimb avem ceasuri, palmieri si multe alte mizerii inutile.
Se pot spune multe despre cum merg lucrurile in tara asta, cum statl este stapanul iar firmele private sunt sclavii, cum BOR este un stat in stat, etc.
Si din cate imi aduc aminte, in biserica usile se deschid spre interior, total neindicat. Tz,tz,tz.
Normal ca nu au sistem anti-incediu pentru ca unele dintre ele au inca WC-ul in curte sau nu au apa curenta la toaleta...
Fratica astia o iau rau de tot la vale cu prostiile!
Fereste-ma de ei!
Toate blocurile anvelopate NU SUNT AUTORIZATE PSI - materialul folosit nu este acceptat.
Administratorul de la blocul meu NU A RECOMANDAT ANVELOPAREA ca urmare a acestui fapt.
SE POATE VERIFICA - oricând.
Proiectele au fost realizate de TOATE PRIMARIILE fara avizele de protectie impotriva incendiilor.
Prosti suntem, dar nu CHIAR TOTI.
Acum ce fac cei care, de buna credinta, si-au anvelopat cu materiale neconforme blocurile.
sau mai simplu, e vreuna?
(si sa tinem cont ca la slujbe vin multi oameni in virsta), oare cum ar scapa?
Si inca nu am vorbit de nicio investitie! Daca ai ghinionul sa sa nu ai debit, sa ai nevoie de sprinklere, instalatii automate de detectie, sa darami ceva pt usi suplimentare (proiect - > arhitect -> avize).
O gramada de bani si timp pierdut.
Oricum, sunt deja istorie cazurile din fiecare an in care majoritatea scolilor si spitalelor nu au nici macar aviz de la DSP (Sanepid) si anul scolar incepe.
Dar asta e. Traitul in Romania este o treaba periculoasa si asta nu este de ieri.