O echipa de medici norvegieni va pleca maine spre Romania pentru a selecta dintre victimele tragediei din clubul Colectiv pacientii care pot fi transportati in vederea acordarii de ingrijiri medicale intr-un spital de arsi din Norvegia. Totul se intampla datorita lui Pavel Popescu - un roman stabilit in Norvegia - care i-a sunat pe medicii spitalului din Bergen si i-a “implorat” sa accepte transferul unor victime ale incendiului de saptamana trecuta. Dupa o sedinta a consiliului spitalului, norvegienii si-au dat acceptul si, prin intermediul secretarului de stat Dorel Sandesc, contactat ulterior de Pavel, au fost puse la punct detaliile venirii acestora. In plus, medicii norvegieni sustin ca vor veni impreuna cu un coleg de la Centrul de Arsi din Helsinki, existand posibilitatea ca unul sau doi pacienti sa primeasca ajutor medical in Finlanda.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Secretarul de stat Dorel Sandesc: "M-am trezit ca ma suna un numar din strainatate. Domnul s-a prezentat, aflase numarul meu de undeva si mi-a spus de situatie. Bineinteles ca mi s-a parut o initiativa excelenta - il inteleg foarte bine. Stiu cum e sa fii in strainatate si sa vrei sa ajuti tara, am lucrat si eu in strainatate ca doctor."
  • "A facut un gest foarte frumos si foarte normal. Cred ca el este foarte bucuros, fericit daca reuseste sa ajute. Nu a vrut sa faca din asta un gest care sa-l faca popular sau faimos. Nu are legatura cu asta. El este o fata frumoasa a noastra, a romanilor. Aceasta parte a noastra exista, eu cred in ea."
  • "In acelasi sens, am vorbit cu un domn in Franta. La fel, s-a implicat si m-a pus rapid in contact cu directorul unui spital din Bordeaux. Am avut deja trei discutii telefonice si cu centrul din Bordeaux astazi, unde cu mare bucurie am descoperit ca unul din medicii de acolo este roman, domnul doctor Isac, sper ca nu gresesc numele. In orice caz, spitalul din Bordeaux a anuntat intentia de a prelua patru pacienti arsi si de a gasi resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor"

Doi chirurgi si un anestezist de la spitalul de arsi din Bergan, un oras din vestul Norvegiei, vor pleca maine spre Romania pentru a-i vedea pe pacientii din clubul Colectiv si pentru a-i selecta pe cei care pot fi transferati in Norvegia. Medicii norvegieni s-au solidarizat cu victimele incendiului din Capitala dupa ce Pavel Popescu, un roman stabilit in Norvegia, la o ora tarzie in noapte a sunat la spitalul de Arsi din Bergan pentru a-i “implora” sa acorde asistenta medicala de specialitate arsilor in Norvegia. Medicii i-au garantat ca in dimineata urmatoare consiliul spitalului va lua o decizie in acesta in privinta si i-au cerut lui Pavel sa le trimita mai multe detalii despre situatia pacientilor din Romania. Romanul l-a contactat in jurul orei 23 pe consilierul de stat in ministerul Sanatatii Dorel Sandesc si i-a explicat situatia. Sandesc a reactionat prompt, povesteste Pavel, si a intrat in contact cu medicii norvegieni pentru a da mai multe detalii despre starea arsilor.

“Am sunat (pentru ca nimeni din ambasada sau din tara nu facea nimic) si i-am implorat de-a dreptul sa ne ajute de urgenta in situatia arsilor. Unul dintre inimosii doctori, din boardul spitalului, Stian Almeland mi-a garantat ca dimineata la prima ora, consiliul spitalului se va intruni sa ia o decizie in privinta ajutorului urgent pe care ni-l pot oferi si ne vor contacta. L-am sunat apoi Dorel Sandesc pe care l-am rugat sa scrie de urgenta un mail catre Stian cu tot ce avem nevoie spunandu-i sa ceara maximul pentru ca aveam garantia ca acesti oameni ne vor ajuta. Ministrii nostri sunt pe alta lume. Este evident ca aveam nevoie urgenta de ajutor dar ceva e in neregula. Vreau totusi sa spun ca am apreciat promptitudinea Secretarului de stat Dorel Sandesc care a intrat imediat in contact cu cei care imi promisesera ca vor face tot posibilul sa ne ajute si intr-un timp excelent zic eu s-a concretizat un AJUTOR NEASTEPTAT! O echipa de trei medici profesionisti zboara maine dimineata la prima ora spre Bucuresti pentru a ne ajuta si a selecta o lista de pacienti pe care ii vor trata in spitalul din Bergen suportand absolut toate costurile tratamentelor. Tot ei si-au contactat un alt prieten specialist din Finlanda care zboara si el spre Bucuresti si va transfera pacienti in Spitalul de Arsi din Helsinki! Se poate romani, se poate!” , povesteste Pavel Popescu, roman stabilit in Norvegia, pe Facebook.

Contact de HotNews, secretarul de stat Dorel Sandesc a confirmat povestea lui Pavel Popescu si a declarat ca o delegatie de trei medici norvegieni vor pleca maine spre Romania.

  • Romania va asigura transportul cu navele militare medicale

prof. dr. Dorel Sandesc

prof. dr. Dorel Sandesc

Foto: opiniatimisoarei.ro

“M-am trezit ca ma suna un numar din strainatate. Domnul s-a prezentat, aflase numarul meu de undeva si mi-a spus de situatie. Bineinteles ca mi s-a parut o initiativa excelenta - il inteleg foarte bine. Stiu cum e sa fii in strainatate si sa vrei sa ajuti tara, am lucrat si eu in strainatate ca doctor. (...) Aseara tarziu, pe la 11 cred, m-a sunat (n.r. Pavel Popescu) si mi-a dat o adresa de email. Din pozitia pe care o am am scris imediat o scrisoare oficiala, in care am descris putin situatia, la care am atasat o lista de lucruri care ne-ar fi de folos. Astazi am avut deja doua discutii telefonice cu domnul doctor Almeland care m-a sunat si i-am prezentat toate detaliile. Din cate am inteles, au avut o intalnire a consiliului director al spitalului dupa care mi-a confirmat ca vor sa sprijine Romania. In weekendul acesta va veni o delegatie de trei medici, doi chirurgi si un medic anestezist pentru a vedea pacientii si a selecta dansii pe cei care cred ca pot fi transportati si pot beneficia cel mai mult de tratament in centrul lor. Aceasta este metoda pe care am utilizat-o in toate aceste colaborari. Selectia a fost facuta exclusiv de medicii din strainatate care vor tratata pacientii in spitalele lor – asta pentru neutralitate si pentru a evita orice interpretare cu privire la criteriile de selectie. “, a declarat pentru HotNews secretarul de stat Dorel Sandesc.

Dorel Sandesc sustine ca norvegienii vor suporta costurile pentru ingrijirea pacientilor si statul roman va asigura transportul acestora.

“Vom vedea toate detaliile, dar ideea este sa ne ajute, sa suporte dansii costurile ingrijirilor medicale, noi asigurand transportul cu navele militare medicale. Sigur ca vom discuta in detaliu pentru ca, dupa cum se stie, costurile sigur ca sunt mari, dar sunt si impredictibile. Noi suntem deschisi la orice poate sa ajute pacientii in sensul in care la nevoie vom putea acoperi costurile din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatatesau al ministerului.”, a spus Sandesc.

Sandesc a calificat gestul lui Pavel Popescu ca fiind “foarte frumos si normal”, secretarul de stat considerand ca Pavel reprezinta “fata frumoasa a noastra a romanilor”.

“A facut un gest foarte frumos si foarte normal. Cred ca el este foarte bucuros, fericit daca reuseste sa ajute. Nu a vrut sa faca din asta un gest care sa-l faca popular sau faimos. Nu are legatura cu asta. El este o fata frumoasa a noastra a romanilor. Aceasta parte a noastra exista, eu cred in ea. Cred in tara mea. (...) “, a mai spus Sandesc.

Secretarul de stat a mai dat o veste buna pentru victimele tragediei de la Colectiv. El sustine ca spitalul din Bourdeaux si-a anuntat intentia de a prelua patru pacienti si de a suporta cheltuielile tratarii arsilor in Franta.

In acelasi sens, am vorbit cu un domn in Franta. La fel, s-a implicat si m-a pus rapid in contact cu directorul unui spital din Bordeaux. Am avut deja trei discutii telefonice si cu centrul din Bordeaux astazi, unde cu mare bucurie am descoperit ca unul din medicii de acolo este roman, domnul doctor Isac, sper ca nu gresesc numele. In orice caz, spitalul din Bordeaux a anuntat intentia de a prelua patru pacienti arsi si de a gasi resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor.“, a adaugat secretarul de stat in ministerul Sanatatii.