- HotNews.ro a dezvaluit in exclusivitate ca Romania a cerut ajutorul Comisiei Europene, pentru 80 de raniti care nu pot fi tratati la Bucuresti, abia joi, in a sasea zi de la tragedia din clubul Colectiv.
Sosita in Romania marti seara, Sarah Pape a sustinut o conferinta la ambasada Marii Britanii, alaturi de ambasadorul Paul Brummell si de ministrul demisionar Nicolae Banicioiu.
"Experienta mea inseamna zilele de miercuri si joi, cand am vizitat doua spitale de arsi. Am venit la invitatia unei companii britanice, nu sunt aici in numele guvernului britanic, ci in cel al unei companii ce produce un aparat de scanare, foarte folositor in evaluarea pielii arse, care ajuta doctorii sa decida daca este nevoie sau nu de interventie chirurgicala. Eu am experienta de 20 de ani in folosirea acestui echipament. In Marea Britanie, aceasta este o evaluare standard", a declarat chirurgiul britanic, venit din Newcastle upon Tyne.
Potrivit acesteia, "scanarile pe care pot sa le fac eu se fac cel mai bine inainte de finalul celei de-a opta zi dupa ce s-a petrecut arsura. In acest moment, planuiesc sa stau in Romania, cu siguranta, pana duminica. As putea sa ma intorc acasa luni sau marti. Voi pleca atunci cand nu mai sunt de ajutor sau, eventual, pentru a ajunge acasa pentru a primi un pacient de aici".
Sarah Pape a afirmat ca "exista o parte din acest echipament si in Romania, dar insuficient pentru tratarea tuturor pacientilor. Nu sunt sigur la care spitale, dar nu la cele pe care le-am vizitat eu".
Intrebat daca scannerele din Romania au fost folosite, ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu a declarat: "Erau folosite si existau. Scanner pentru adancimea arsurii. Chirurgii nostri au operat pe baza experientei din prima ora. Din prima ora. Aceste aparate sunt utile, dupa ce [pacientii - n.red.] trec de faza critica. In primele 8 zile sunt folosite si sunt practic toti pacientii gestionati". Ministrul roman a declarat ca aparatele exista "la Spitalul de Arsi si in Floreasca".
Chirurgul britanic Sarah Pape a declarat ca "am mers anume la spitalele unde nu au astfel de echipament. Am adus un aparat, am constatat ca avem nevoie de un al doilea si acesta a fost adus miercuri. Am putut sa lucram in doua spitale. Acolo am putut ajuta chirurgii sa evalueze arsurile si sa decida care zone ale arsurii se pot vindeca prin regenerare normala a pielii si care zone au nevoie de interventie chirurgicala. A fost foarte util si pentru doctori, si pentru pacienti, pentru ca in unele zone poti sa eviti interventia chirurgicala si poti sa lasi pacientul sa se vindece in timp, iar in alte zone poti identifica doar o mica zona ce are nevoie de interventie chirurgicala, iar restul poate fi lasat sa se vindece".
Aceasta a declarat ca "in Marea Britanie, avem, cred, capacitatea sa ingrijim 12 pacienti. Acestia ar fi administrati in centre din Marea Britanie. Nu pot sa garantez ca exista o sansa mai mare de supravietuire. Nu disponibilitatea facilitatilor este cea care poate ajuta in sensul supravietuirii. Multi pacienti mor de pe urma arsurilor, din cauza gravitatii ranilor. Iar calitatea ingrijirii poate sa nu schimbe acest lucru".
In Marea Britanie "au avut loc teleconferinte in ultimele zile, cu toate serviciile pentru arsuri si cu ministerul britanic al Sanatatii, pentru a decide cat ajutor putem oferi. Numarul exact poate sa nu fie 12, ci 10 sau 14, dar cam pe aici este numarul de paturi pe care l-am putea oferi in acest moment. Poate nu va fi nevoie de transferul a 12 pacienti. Dar dorim sa ajutam daca putem si daca este de folos pentru pacienti".
Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a afirmat ca "sistemul de sanatate din Marea Britanie cauta sa stabileasca o reactie la tragedia din Romania, sa identifice numarul de paturi disponibile". Oficialul a anuntat si ca "asteptam o declaratie sau o solicitare oficiala din partea Romaniei in privinta modului cum sa-i ajutam pe pacienti".
Prezent la conferinta, ministrul demisionar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca "Romania a luat din prima zi, chiar din prima noapte, legatura cu foarte multe tari si europene, si din afara Europei, pentru a solicita sprijinul".
"Pentru un transfer, pacientul trebuie sa poata supravietui acelui transfer. Pregatirea medicala pe care o fac doctorii este pentru a salva pacientul, a nu-i pune niciun moment viata in pericol. Pacientii nestabilizati nu pot fi transportabili nici macar acum, deci nici macar in 7-a zi nu putem vorbi de transfer decat, si o repet a 1001 oara, decat cand medicul spune sau doar daca medicul decide. Decizia transferului nu o ia familia, nu o ia ministrul Sanatatii, nu o ia doctorul Arafat si nu poate sa o ia nimeni altcineva, oricat de rau ne-ar parea, din pacate", a sustinut Banicioiu.
Ministrul a declarat ca "nu exista in Europa o tara care poate prelua si care are atatea paturi pentru astfel de leziuni".
"Sunt multe de imbunatatit si am sa fac niste comentarii, cand vor fi terminate lucrurile acestea, pentru ca acum n-am timp, nici de reprosuri, si nici de certuri, cu nimeni. Dupa, am sa spun si parerea mea", a incheiat Banicioiu.
cam asta este tot, chiar si in articol zice ca a venit la invitatia companiei care produce acele aparaturi...adica aia il platesc sa vina aici.....este doar marketing de doi bani, nu le pasa de ce s-a intamplat conteaza doar sa se faca auziti doar doar o sa vanda ceva pe ici-colo
Multumesc
doamnei Pape,
Ambasadei Marii Britanii,
specialistilor, medicilor, care-i vor ajuta in continuare pe acesti pacienti greu incercati.
Fumul de Colectiv incepe sa se disipe si la o saptamana de la nefericitul eveniment incepem sa ne luam privirea de la medicii nostrii si sa ne uitam iar peste gard la ceea ce "credem" noi ca ar trebui sa fie etalonul. Ma astept ca in zilele urmatoare sa incepem din nou sa-i huiduim pe medicii nostrii cascand gura in fata extraterestrilor veniti de peste gard ca deh, stiu ei mai bine.
Ce popor suntem!