Mai multe echipe de cate doi medici voluntari vor veni din Franta, asigurand pentru urmatoarele opt-zece saptamani, prin rotatie, alaturi de echipele de medici romani, ingrijirea victimelor incendiului de la clubul Colectiv, informeaza Ambasada Frantei la Bucuresti, preciand ca fiecare echipa va ramane in Romania pentru o perioada de zece zile.

Echipaje medicale intervin la incendiul din Club ColectivFoto: Hotnews

Prima echipa de medici voluntari va sosi la Bucuresti duminica, 8 noiembrie, si luni, 9 noiembrie, si va fi formata din doctorul Marc Guibert, chirurg plastician la Spitalul Saint Louis din Paris, si doctorul Ciprian Isacu, chirurg plastician si sef al sectiei de tratament al arsurilor de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux. Acesti doi medici se numara printre primii care s-au declarat solidari si s-au inscris ca voluntari pentru a lucra cu chirurgii romani.

"Acesti medici voluntari isi vor dedica complet timpul lor pacientilor lor romani, astfel incat sa poata insoti un numar cat mai mare de pacienti in tratamentul lor, sa colaboreze cat mai bine cu echipele romane si sa faciliteze legatura cu familiile victimelor internate", se arata in comunicatul ambasadei.

totodata, Ambasada Frantei si Societatea franceza de studiere si tratare a arsurilor (SFETB) intentioneaza sa asigure o continuare a acestei colaborare pe termen lung: "Astfel, daca medicii care vor interveni in Romania vor recomanda acest lucru, ar putea fi necesar pentru unii pacienti sa se ia in considerare, in paralel, si asigurarea unor terapii in Franta", precizeaza ambasada.

Pe termen si mai lung se are in vedere continuarea cooperarii in domeniul tratamentului in domeniul arsurilor grave, iar in acest sens un proiect a fost deja inceput in 2013. Acest proiect vizeaza realizarea de catre autoritatile romane, cu finantare de la Banca Mondiala si din fonduri structurale europene, a cel putin trei centre specializate in tratarea arsurilor grave (Iasi, Timisoara si Targu Mures) si consolidarea dispozitivului din Bucuresti.

Masurile au fost anuntate vineri, la Ambasada Frantei, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat profesorul Marc Chaouat, Secretar general al Societatii franceze de studiere si tratare a arsurilor (SFETB), specializat in chirurgie plastica reparatorie si estetica, care lucreaza si la centrul de tratare a victimelor arsurilor grave din cadrul Spitalului St. Louis din Paris, doctorul Vincent De Broucker, seful serviciului centrului de tratare a victimelor arsurilor de la Centrul spitalicesc regional (CHRU) de la Lille, Patrick Deman, infirmier anestezist de la Centrul de tratament al Arsurilor din Lille, precum si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.