Politia si Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov au deschis un dosar penal in rem in cazul exploziei de la o fabrica de paine din oras, in urma careia un barbat a murit si alte cinci persoane au fost ranite, in acest caz fiind retinute pana in prezent cinci infractiuni, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Vel Pitar informeaza ca informatiile aparute in presa potrivit carora explozia s-ar fi produs la fabrica sa de paine sunt eronate, adaugand ca deflagratia a avut loc la moara societatii Sapte Spice, aflata in apropiere.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Judetene Brasov, comisarul sef Liviu Naghi, politistii, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, au deschis un dosar in rem in cazul exploziei de joi seara de la fabrica.

"Deocamdata inca se fac cercetari la fata locului. In acest dosar s-au retinut deocamdata cinci infractiuni: ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere, neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca de catre angajator si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca de catre angajati, dar pe parcursul anchetei este posibil sa mai apara si alte aspecte", a spus Naghi.

In urma exploziei, sase persoane au fost ranite si transportate la spital, dintre care una, un barbat de 31 de ani, a murit pe masa de operatie la Spitalul Judetean Brasov. Barbatul era cel care a ramas prins sub daramaturi si care a suferit traumatisme craniene foarte grave.

De asemenea, la sectia ATI mai sunt internate in stare grava doua persoane, un barbat de 46 de ani si o femeie de 51 de ani.

"Pacientii internati la sectia de Terapie Intensiva au suferit arsuri pe 30 la suta din suprafata corpului si le-au fost afectate caile aeriene superioare. Sunt stabile hemodinamic, dar starea lor se poate schimba de la o zi la alta. Celelalte trei persoane, internate la sectia de Chirurgie plastica au suferit arsuri pe 5-10 la suta din suprafata corpului si sunt in afara pericolului. Vor mai sta cateva zile internate pentru medicamentatia necesara in asemenea situatie", a spus dr. Daniela Neculoiu, managerul Spitalului Judetean Brasov.

Explozia, urmata de un incendiu, s-a produs, joi seara, la fabrica de paine, situata in apropierea Stadionului Tineretului din Brasov, cu cateva minute inainte de finalul meciului FC Brasov - CSM Ramnicu Valcea din Liga a II-a de fotbal. Flacarile uriase au fost surprinse in direct de camerele video de la Stadionul Tineretului din Brasov.

Stelian Rechitean, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov, declara ca in momentul producerii exploziei de la fabrica de paine, in cladire se aflau in total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajata a unitatii de panificatie, ci fiind venita din exterior cu treaba, cel mai probabil pentru a lua faina.

Angajatii fabricii de paine erau in schimbul al doilea.

Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflati in cladire, cinci au fost raniti, fiind preluati de ambulante si transportati la Spitalul Judetean Brasov, cinci au scapat nevatamati, iar unul a cazut intr-un buncar de faina adanc de 15 metri, fiind scos de catre echipele de interventie in jurul orei 22.00, cu arsuri si politraumatisme.

Ulterior, barbatul care a fost scos de sub daramaturi a murit la spital.

Potrivit sursei citate, la locul exploziei s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apa si spuma si cu 12 ambulante si SMURD, pe plan local. El a mai spus ca a fost instituit planul rosu in conditiile in care erau mai mult de zece persoane implicate in acest caz.

Primarul Brasovului, George Scripcaru, spunea ca explozia s-ar fi produs din cauza nerespectarii concentratiei pulberilor de faina emanate in spatiu inchis, potrivit primelor cercetari la fata locului.

O echipa de specialisti de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD-INSEMEX) Petrosani a ajuns la Brasov si investigheaza cauzele exploziei.

Directorul INSEMEX Petrosani, George Gaman, cel care conduce echipa de specialisti, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, ca toate constatarile vor fi prezentate procurorului de caz.

"Suntem o echipa de sase specialisti de la INSEMEX Petrosani la Brasov, pentru a investiga cauzele exploziei de la fabrica de paine. Toate constatarile noastre le vom prezenta procurorului de caz. Vor fi ridicate probe pe care le vom analiza in laboratoarele institutului nostru", a spus Gaman.

Cladirea unde a avut loc explozia are cinci etaje si a fost afectata partial de explozie, in urma careia foarte multe cioburi s-au imprastiat in curtile locuintelor aflate in apropiere.