Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist vineri, dupa consultarile cu reprezentantii partidelor politice parlamentare si cu mai multi reprezentanti ai societatii civile, concluzia fiind ca nu e nevoie de o simpla schimbare de guvern, e nevoie de o schimbare complexa in politica.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Iohannis a remarcat ca in cadrul consultarilor niciun partid nu a venit cu o propunere de premier, in schimb majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegeri anticipate si despre un guvern tehnocrat, insa aproape nimeni nu e dispus sa discute de un guvern politic, fapt calificat de presedinte drept "o noutate."

Klaus Iohannis a adaugat ca va convoca noua runda de consultari saptamana viitoare, dand sfarsitul saptamanii viitoare drept posibil termen pentru o concluzie cu care sa poata veni in fata publicul.

Declaratiile lui Klaus Iohannis (sursa - Administratia Prezidentiala)

  • "Buna ziua! Am terminat prima runda de consultari si nu spun consultari cu partidele, fiindca de data asta consultarile au avut un specific aparte. Ultimii participanti i-am avut acum, la consultari destul de ample, si este vorba despre reprezentanti din societatea civila si din piata.
  • Ma voi referi prima data la aceasta ultima intalnire, care mie mi s-a parut una foarte buna. A fost foarte buna, oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte gandite, abordari care pentru mine in aceasta etapa sunt de un real folos. Voi prelua buna parte din aceste idei si le voi duce inspre partidele politice.
  • A fost evident, in discutia cu reprezentantii societatii civile si ai pietei ca asteptarile sunt multiple si cu siguranta toate sunt indreptatite, dar in aceasta etapa putem sa constatam, am putut eu sa constat inca o data in plus ca nu este nevoie de o simpla schimbare de Guvern. Este nevoie de o schimbare complexa in politica romaneasca. Toti, dar absolut toti, asteapta sa vina in fata politicieni noi, politicieni care nu au avut nimic de-a face cu coruptia, care nu au fost urmariti penal, care nu au facut afaceri dubioase, aceste lucruri sunt clare si pot sa va spun ca aceste lucruri au fost bine intelese si de liderii politici cu care m-am intalnit in aceste zile.
  • In cursul acestei ultime intalniri, am primit multiple invitatii de a merge in piata si le-am promis ca voi merge, dar nu voi anunta nici ora, nici macar ziua in care voi merge in piata, fiindca nu vreau sa fac din asta un eveniment media, ci vreau sa merg sa vorbesc si eu cu oameni simpli care sunt in piata, sa-mi spuna mie ce asteapta de la mine, ce asteapta de la clasa politica.
  • In discutiile cu liderii politici am constatat cateva lucruri imbucuratoare: toata lumea a inteles ca este vorba de mai mult decat o schimbare de Guvern. Toata lumea a inteles ca electoratul si sigur, piata sau strada, cum se spune, asteapta schimbari in abordarea politica, asteapta mai multa curatenie, mai multa seriozitate, mai multe solutii, mai multa transparenta in politica. Aceste lucruri au fost bine intelese si m-am bucurat.
  • Am constatat si probabil si dumneavoastra ati constatat, fiindca s-au facut declaratii dupa fiecare serie de consultari, ca nu a venit nimeni cu o propunere de Prim-ministru, este o noutate in politica romaneasca. Nu a venit nimeni cu idei fixe, toti au venit cu multa deschidere, toti au venit cu deschidere spre solutii care sunt si asteptate si dorite.
  • Cu fiecare grup in parte am convenit cateva lucruri si aceste lucruri vreau sa le spun si acum, in public: o singura runda de consultari, de data aceasta, nu este suficienta, fiindca situatia este speciala. Nu este nici pe departe suficient un nume, ba dimpotriva, a veni cu un nume este un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem sa facem este sa ne intelegem asupra unei abordari. Prima data, sa stim cum abordam chestiunea.
  • Sunt, sigur, multe variante. S-a vehiculat varianta alegerilor anticipate, varianta unui prim-ministru politic, varianta unui Prim-ministru nepolitic, asa-numit tehnocrat, tot felul de variante in discutii.
  • Concluzia mea din aceasta prima runda de consultari este ca majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegeri anticipate. Majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus sa discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea, niciun partid nu a venit cu o propunere de Prim-ministru. Aceste concluzii, cat de simple suna, sunt foarte importante si trebuie in continuare discutate si negociate.
  • Indiferent in ce varianta vom merge mai departe - cu alegeri anticipate, sau cu un guvern tehnocrat - este evident ca trebuie sa se inteleaga partidele politice asupra unui program minimal, ce trebuie facut in perioada urmatoare: bugetul, spitalele, scolile s.a.m.d. Aceste lucruri vor trebui convenite cu partidele politice.
  • Eu sunt optimist, voi convoca o noua runda de consultari pentru inceputul saptamanii viitoare si cred ca este posibil ca, poate deja la sfarsitul saptamanii viitoare, sa avem o concluzie cu care pot sa vin in fata publicului.