Preotul Constantin Necula: Patriarhia lucreaza la un proiect privind impozitarea Bisericii Ortodoxe Romane
"Sunt pe deplin de acord si stiu la ce proiect de lege s-a lucrat si in ce mod Patriarhia Romana lucreaza de aproape sase-sapte luni la realizarea unui mod de a impozita Biserica, pentru ca va fi foarte greu. Si atunci, in sfarsit, vom vedea ca nu avem ce impozita. Abia astept! Astept cu nerabdare sa impozitam Biserica, in contextul in care vom retroceda Bisericii absolut tot ceea ce i se cuvine si nu vom mai umbla cu complete de judecata, care din cand in cand uita sa dea inapoi dosarele pe care le-au primit si uneori si dupa sase ani", a afirmat Constantin Necula.
Constantin Necula mai spune ca asteapta impozitarea Bisericii Ortodoxe Romane si ca sa "nu il mai injure lumea, ca preot".

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Ah, si afara din scoli. Nu manuale noi, too little too late.
Dupa aia puteti sa va reconstruiti imaginea, cata v-a mai ramas.
Sunt ateu si respect credinta si religia celor din jurul meu. Nu rad de ei si nici nu ii arat cu degetul pe strada. Nu sunt dobitoc sa nu merg la botezuri si nunti , intru in biserica ca nu ma topesc si pup cate icoane vrea popa, ca amicii mei sa fie fericiti. Pentru mine pupatul unei icoane inseamna la fel de mult ca pupatul unei telecomenzi cand dau de un film bun, dar cu mai putini microbi.
Si pentru asta am facut cerere sa faca copii mei religie in scoala. Avem libertatea de constinta si de a alege. Dumneata ai cererea la indemana de a nu face.Nu sinteti singuri pe lumeaa asta. Nu poti tu sa -mi impui mie in cine sa cred si in ce sa cred. Statul de aceea este stat democratic sa satisfaca doleantelee a celor 18 milioane de ortodocsi si a celorlate confesiuni si lliberi cugetatori.
N-aveți decât să vă faceți „școli de duminică” religioase în care să-i învățați pe copiii voștri tot ce doriți.
Si are tot dreptul pt ca plateste taxe. Unde ai vazut spatii langa biserici sa incapa 90% din copii. Vrei acum sa mai sustina si scoala de duminica extra!?
puneti gresit problema.
ateul nu are de ce sa se abtina de la furat sau adulter,daca ii sunt la indemana.
crestinul stie ca hristos ii cere imperativ sa respecte pe aproapele sau.
este irelevant ce fac popii,fiecare raspunde pt sine.
pt. religie si indoctrinare este biserica.
pt. educatie si progres este scoala.
aveti tot dreptul sa cereti pt copilul dvs religia in scoala dar eu ma refeream la presiunile imense care s-au facut de catre biserica si profesori astlfe incat tot mai multi parinti sa accepte aceasta ora. Un copil e nevinovat, are mintea libera si exact ca un burete doreste sa absoarba cunostinte si nu povesti cu ingeri si demoni. Il invatati sa fie submisiv, sa accepte ce i se spune de catre altii, fara sa aiba curajul sa intrebe de ce este asa si sa ii fie frica sa gandeasca pentru el:(
E vorba pur si simplu de alegerea oamenilor care bineinteles nu e pe placul consumerismului. Nu dai cu cardul, esti needucat si pierde bancuta comisionul; tii post, esti pupator de moaste, ca nu mai cumpara nimeni hamburger-ul si mezelurile alea cancerigene, nu serbezi Halloween, pai noi cum sa mai dam reduceri prin lanturile de magazine si sa vindem tot felul de nimicuri!?
Deschideti ochii!!! Astia sint adevaratii manipulatori. Nu trebuie dat copy/paste la tot ce e in Vest, ca nu e neaparat bun.
pana acum 25 ani biserica avea pumnul varat in gura. 25 ani de libertate dupa 1/2 secol de ateism nu schimba mare lucru.
mai ales ca acum tentatiile gen pornhub sunt la vedere. tineretul , daca are de ales intre una si alta,nu sta pe ganduri.
Chiar daca ar fi fost 99.999% pentru, asta nu e un motiv sa bagi religia in scoli. Motivul e simplu si tine de libertatea religioasa ca (sper) ca inca mai exista in Romania: minoritate NU se supune majoritatii in privinta religiei (sau a lipsei religiei).
Imi place cum se plange toata lumea ca's persecutati crestinii prin tarile arabe si prin asia. e fix acelasi lucru - repet: minoritatea NU se suspune majoritatii in privinta religiei.
E ca pe vremea comunistilor cand se descuraja religia si se incuraja ateismul. Atunci nu se fecea religie in scoli si se daramau biserici.
Există aproximativ 15.000 de lăcaşuri de cult ortodoxe pentru care BOR primeşte, anual, finanţare de la stat.
Cea mai profitabilă afacere a bisericii o reprezintă turismul.
Aproape că nu există domeniu în care Biserica să nu aibă afaceri.
Bonus : Ponta a semnat in iulie 2015 o ordonanţă de urgenţă prin care aproape 19.000 de cântăreţi în biserici sunt repuşi pe statele de plată ale Consiliilor Judeţene în condiţiile în care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere
Si nu ca te contrazic, da' zi-mi si mie scutirile noi pt culte din Codul fiscal.
acel procent a fost obtinut prin incalcarea legii.
Parca asa era democratic.
Sau democratia e buna doar atunci cand majoritatea are aceiasi parere cu a noastra?
Cand ora de religie este pusa ora a treia, ca sa nu poata sa plece copiii mai devreme acasa?
Cand se fac presiuni ca sa-si pastreze profesorii de religie normele?
Nenea Radu, matale nu pune botul la ce scrie, ci uita-te la ce se face.
Si btw, la clasa a VIII-a este o ora de muzica si una de desen alternativ la doua saptamani, si o ora de religie in fiecare saptamana. Grozava educatie.
care scoate tineri nepregatiti pentru viata, ci sanatate precara, cu obezitate,etc.
asa ca, unde este democratia ? in p.... popii ? in lantul de aur de la gatul popilor sau iconostasul aurit care este in totala contradictie cu cersetorii de la intrare ?
Bisericii nu i se cuvine nimic!!!! Nu ar fi trebuit sa aiba proprietati, si atunci cind primeste danii, le primeste pentru a darui celor in nevoi nu pentru tezaurizare si imbuibarea preotilor! Ar trebui secularizate din nou averile bisericilor si manastirilor. Sa platiti taxe asa cum platim toti, ca doar aveti, pe linga toate, salarii, asistenta medicala, puteti apela la politie, la pompieri, folositi drumurile, etc.
Sa iti fie rusine! Cite camine de copii, de batrini sau spitale intretine biserica? Cite calugarite, calugari sau preoti ofera asistenta in treburile de zi cu zi celor neputinciosi?
Nu inteleg dece va autointitulati biserica? sinteti o adunatura de jnapani!
Dar 140 asezaminte de ajutor in cotrapartida cu 18000 de biserici si citamai catedrala? Si turme de mertane?
Impozitarea bisericii (pt ca multi vorbesc, putini se pricep) este aproape similara cu a unui ONG. Singura diferenta majora care imi vine acum in minte e faptul ca biserica e scutita de impozit pe profit pentru venituri obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult. Mai pe romaneste ASUR plateste impozit pt o vanzare cu o cana cu Darwin in timp ce BOR nu plateste pt o cruce cu Isus. Discutabil intr-adevar, daca si cana aia n-ar trebui sa fie obiect de cult pentru atei.
Cat despre enormitatea ca biserica ar trebui sa dea bon fiscal, ii invit pe toti desteptii care spun asta sa citeasca OUG 28/1999 privind utilizarea caselor de marcat si sa vada ca exista o lista intreaga de domenii exceptate alaturi de biserica: comerţul ocazional cu produse agricole din producţie proprie, vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi, activităţile de asigurări şi ale caselor de pensii etc. Ceea ce nu inseamna insa ca nu e impozitata. Daca o banca nu-ti da bon fiscal, asta nu inseamna ca nu e impozitata pentru veniturile din servicii bancare. Exista alte modalitati.
De aceea biserica are nevoie de o lege speciala.
Tin sa amintesc ca Domnul nostru nu s-a nascut in palat (ci in grajd), nu a trait in matasuri pe un morman de aur si am mari indoieli ca , dupa ce s-a inaltat isi doreste palate cu turle aurite.
borSRL doreste ce NU a fost al ei vreodata. nesimtiti, tupeisti, impostori si farisei
confirmat de, doar pe sarite, bineinteles :D
http://www.crestinortodox.ro/religie/secularizarea-averilor-manastiresti-1863-135660.html
În total au fost trecute în proprietatea statului 75 de mănăstiri închinate bisericii greceşti, dintre care 44 din Ţara Românească şi 31 din Moldova, care deţineau la rândul lor mai multe metocuri şi moşii. Numărul moşiilor închinate era de 560 (366 în Ţara Românească şi 194 din Moldova).[6] Ele totalizau circa un sfert din teritoriul arabil al ţării, plus numeroase păduri.
Ghici cine vrea pamanul ala arabil si padurile acum?
Nu sint pe net, le am fizic, dar citez din revista Historia(.ro): "Conform calculelor făcute de istoricul Constantin C. Giurescu, Biserica deţinea în Principate o avere funciară enormă. Astfel, în Muntenia, mănăstirile închinate aveau 1.127.386 de pogoane, ceea ce reprezenta 11,14% din suprafaţa arabilă, şi circa 9% din teritoriul rural. Mănăstirile autohtone aveau chiar mai mult - 16,55% din suprafaţa arabilă. Laolaltă, închinate şi neînchinate, bisericile din Ţara Românească posedau 27,69%, adică mai mult de un sfert din suprafaţa rurală a ţării.
Situaţia stătea puţin mai bine în Moldova, unde mănăstirile deţineau 22,33% din suprafaţa rurală, mai puţin de un sfert. În schimb, raportul între proprietăţile mănăstirilor închinate şi cele neînchinate stătea invers decât în Muntenia. La nord de Milcov, mai bogate erau cele închinate, care aveau 12,16% din suprafaţă, iar cele neînchinate - numai 10,17%."
Deci cum e cu 90% apartinea manastirlor inchinate?
Scris de un preot si a fost la indemana. Cand nu te conduci singur ci esti condus, curat independent.
Acum dpdv juridic, daca vrei in extenso. bor, pana sa devina srl, ca si acum, a beneficiat de o gramada de donatii din partea statului roman sau asimilat (NB: asimilezi borsrl cu orice forma ortodoxa straveche, asimilez domnitori/boieri cu statul). Donatia este revocabila, problem solved. Si ar trebui revocate si cele facute de maretul boc sau doctorul ponta. Stii tu, terenurile si cladirile ultracentrale din toate tara, vechiul palat al parlamentului, etc.
Faci o confuzie intre existenta statului numit Romania si a romanilor impruna cu biserica lor ortodoxa.
Ca tie nu-ti place si ai vrea sa nici nu i se retrodeceze nimic e problema ta. Dar trebuie sa cauti argumente valide impotriva dreptului de proprietate. Nu sa falsifici istoria.
As retroceda _total_ ce li s-a luat pe vremea comunistilor, daca nu li s-a dat deja inapoi. Cam atat as merge in spate si nu doar in ceea ce priveste bisericile, ci la toata lumea. Am auzit insa ca niste javre ahtiate dupa bani si proprietati, stau in ale altora, confiscate de comunisti si date lor moca, si nu vor sa le elibereze. Nu retin exact, ceva legat de ortodocsi, catolici... :D Uite cine-mi vorbea mie de drept de proprietate. Un adevarat crestin, care gandeste in logica borsrl.
Altfel dupa tine nici un roman n-are drept de proprietate, ca nimic din ce e in Romania n-a apartinut romanilor; a apartinut muntenilor, moldovenilor si ardelenilor. Asta e teoria ta mareata!?
Mai degraba va e frica ca daca se da inapoi la biserica nu mai are Hrebe si altii ca el din ce sa retorcedeze munti intregi cu paduri. Cata manipulare.
La fel si cu impozitarea, hai sa punem tunurile pe biserica, ca deh, noi oricum nu putem sa facem afaceri pe bucata asta, ca sa n-aibe fraierii timp se se intrebe de cat impozit am platit noi prin cluburile (vezi ala de la Expirat), imobiliarele, comertul cu energie sau alte tunuri date. Da-le un os de ros...Si fraierii musca.
Cumva impozitarea se va intoarce catre contribuabili sub forma de alte taxe?
Taxam si pe atei si pe cei credinciosi dar impotriva idee de biserica si preoti?
As dori sa fiu scutit de la aceasta impozitare a lacaselor de cult.
As dori sa nu-mi mai bata la usa preoti ca sa-mi sfinteasca casa de sabatori
As dori sa nu mai aud preoti in porta voce in weekend.
Clopotele nu ma deranjeaza asa de tare, sunetul e placut, dar lalaielile in difuzoare ma fac sa ma simt ca in pakistan.
Nici acolo nu platesc nimic, dar au incasari de te sperii.
Asa ca ai bor-ul impinge vintul de-o jumate de an si nu reuseste sa inteleaga de ce trebuie sa plateasca taxe.
'nea preotu, bisericii nu i se cuvine retrocedat nimic. cu aceeasi placa stricata, iti pui intrebari serioase daca astia au iq pozitiv
Secularizarea averilor bisericii, este in trend, de asemeni.
" vom retroceda Bisericii absolut tot ceea ce i se cuvine" - i se cuvine imparatia cerului si atat, hotilor! Preotii au case mai mari decat bisericile unde slujesc! Hua!
"Si atunci, in sfarsit, vom vedea ca nu avem ce impozita. " Adica Patriarhia isi scrie singura o lege despre cam ce taxe si impozite ar trebui sa plateasca si dupa analiza de 7 luni a ajuns la concluzia ca nu trebuie sa plateasca nimic.... ce supriza! Data viitoare cand primesc de la fisc declaratia de impozitare le spun si eu ca mi-am analizat situatia si am ajuns la concluzia ca nu trebuie sa platesc nimic, le scriu si un proiect de lege daca vor :D.
- in jurul bisericilor sunt mereu oameni amarati si batrani (exclud de aici cersatorii de profesie). Acesti oameni traiesc tot din mila celor care vin la biserica, primesc mancare si haine. De ce nu doneaza din miile de terenuri pentru a se construi case de batrani, ca acesti oameni sa aiba un pat, un dus si o mancare calda
- de ce se implica in educatia copiilor si se comporta fix ca in evul mediu, cand vorbesc copiilor de ingeri, demoni si ii sperie cu iadul si focuri vesnice. Am vazut oameni de stiinta care sunt credinciosi si au realizat lucruri marete prin tehnologie
- pentru ca se implica in politica si fiecare preot din satele mici si ascunse de lume le spun oamenilor cu cine sa voteze:" E om bun mama, sa-l votam pe cutare, ca face bine la noi in sat, a dat bani pentru biserica"
- pentru ca aveti 18.000 de sucursale si foarte putine spitale si scoli. Sunt comune cu zeci de biserici si doar o singura scoala si nici macar nu au canalizare. NU au canalize oameni buni, isi fac nevoile in spatele curtii, dar au bisirici cu acoperis de aur si podea de marmura incalzita. Incredibil!!!
- donatiile bisericii catre nevoiasi sunt infime, maxim 2% din ce ar trebui sa faca; 0.5% din preoti sunt oameni adevarati si ii ajuta pe altii cu mai mult de o vorba buna
- pentru ca cereti bani pentru botezuri, nunti, inmormantari, cand acestea ar trebui sa fie sume modice si optionale, si fara sa va uitati urat cand cineva da putin sau pur si simplu, nu are de unde.
- pentru ca refuzati sa va schimnati modul de gandire.Pentru ca nu acceptati ca oamenii sunt diferiti, ca exista oameni care se iubesc desi sunt de acelasi sex, pentru ca asa ne-a lasat natura, pentru ca si in regnul animal exista homosexualitate. Pentru ca sunteti rasisti si nu reusiti sa va intelegi cu alte religii.Tineri de religii diferite sunt blamati si refuzati la casatorie.
SA TRAITI!!!
https://en.wikipedia.org/wiki/Homosexual_behavior_in_animals
Am avut nevoie de acest binevoitor indemn ptr. imbogatirea culturii generale.
Toate cele bune va doresc si wikipedia placuta in continuare!
Deci nici nu se pune problema de impozit pe venit ca acesta este 0 in acte (si in gura BOR-ului).
Mai ramane sa le impuna impozit pe cladiri ca unor societati comerciale.
PS: Daca as fi avut actiuni la SA BOR .. as fi inceput sa vand de mult...
Pe langa impozitare, ar trebui sa renuntati si la banii veniti de la buget si sa va autofinantati, din donatii, fara fantezii cu returnarea averilor.
Pana una alta, baietii in negru ar trebui sa aiba casa de marcat si sa dea bon fiscal pentru donatii (pe toata suma). Daca un buticar poate, pot si ei.
Atitudinea celor din BOR fata de ce s-a intamplat la Colectiv o stim cu totii ca a fost total nepotrivita.
De asemenea e bine a se impoziteze toate veniturile pentru ca asa este normal.
Dar dincolo de asta sa nu faceti confuzie si sa-l introduceti pe acest preot in aceeasi galeata cu cei de sus., adica de la Bucuresti, nu chiar de sus...
Eu unul sunt impresionat de Preotul Necula si credeti-ma, ascultati-l inainte sa loviti cu pietre.
Sincer, imi pare nespus de rau ca nu este inca Patriarhul Romaniei, Biserica at fi avut o orientare mult mai umana, aproape de oameni.
Sa traiesti parinte si iti multumesc ca existi printre noi.., avem nevoie de dvs. E o vorba "multi, multi, dar putini alesi" .... el este unul din cei alesI.... ascultati-l si va veti convinge.
Sunt un om caruia ii place adevarul mai presus decat orice ....... nu sunt un postac care sa-i faca reclama, l-am ascultat o singura data la televizor si mi-a fost de ajuns... Dumnezeu sa ne ajute!
Mie nu-mi place ce sustine domn Necula. Cum adica au lucrat timp de 7 luni ca sa scoata un proiect din care rezulta ca nu au nimic impozabil?
Sa fii sanatos si sa te ajute Dumnezeu ca Domn' Necula mie mi se pare ca stie doar sa-ti bage mana in buzunar.
Oricum proiectele de lege se adopta in Parlament nu la Patriarhie... si aici sunt de acord si mai sunt si de acord ca Patriarhia face mai mult loby si politica, decat ce ar trebui. Eu m-am referit strict la modul de cum se exprima preotul si bine ar fi sa o faca doar pe aprtea religioasa iar de politica sa-i lase pe altii.
http://www.agerpres.ro/social/2015/11/06/interviu-preotul-constantin-necula-romanii-trebuie-sa-i-ceara-lui-dumnezeu-romania-inapoi-numai-el-ne-poate-ajuta-13-37-57
PS: daca castiga 1 milion din impozite si doneaza statul 10 la biserica tot degeaba.... este evident un inceput... dar atat... doar un inceput
Nu am nimic cu preotii cu har si smerenie . E timpul insa ca alaturi de toti pungasii din politica sa scapam si de acesti popi hrapareti si imbuibati. Iar impozitarea trebuie facuta ,daca se va face , ca pt. orice SRL.
Da intrebari de genu, unde pana mea dispare bugetul sanatatii, ca sunt sigur ca nici de ala n-aveti habar nu va puneti, mai dati un share la miliardele pierdute pe autostrazi si gata, revenim cu comentarii tampe cand e vorba de BOR, ca asta prinde.
Si daca tot vorbim de latura sociala poate arunci un ochi si la http://map.patriarhia.ro/ sa vezi cam cate sute de centre sunt create, cate sute de copii/batrani sunt in grija unor preoti, calugari. Cu ce crezi ca traiesc oamenii astia cu aer? Si daca le inchizi o sa ai tu grija de ei sau statul? Ha Acest tip de informatie se cauta, pt ca n-o s-o gasesti la ProTV, nici pe Hotnews, ca nu prinde, nu scrie lumea comentarii, nu genereaza revolta.
Ca sunt probleme, bineinteles, ca trebuie rezolvate, cu siguranta, ca trebuie criticata biserica...absolut, dar generalizari din astea de genul celor facute de italieni sau europeni in general, la adresa natiei noastre, cand vreun frate infractor de-al nostru o mai comitea, nu arata decat crasa lipsa de informare.
Si la adica 85% din tara asta e crestina, deci majoritara, ce-ar trebui sa ne supunem unei minoritati incapabila sa cearna informatiile? Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca vreau mega-stadion, nu sunt microbist, dar el s-a facut si din banii mei. Vrem spitale nu catedrale...acelasi mesaj fara substanta, creat asa pe un val de antipatie.
Poate mai cititi si putina istorie sa vedeti cine au fost intemeietorii primelor scoli, ziare, spitale, ca in rest nu va-ntrece nimeni cu lozincile infantile.
In rest...sanatate.
1) Sunteti botezati?
2) Copii vostri sunt botezati?
3) Care e problema?
4) Daca sunteti atei nu trebuie sa cotizati.
Pentru credinciosi:
1) Schimbati religia.
2) Deveniti atei.
3) Puteti fi cununati, ingropati si fara preot. Nu scrie nicaieri ca e obligatoriu.
Pentru toata lumea:
Romanul e exigent cu altii. Mereu cauta vinovatii(e primul impuls), el are dreptul sa "greseasca". Legea nu exista pentru roman; el cauta mereu mijloace sa o eludeze, sa triseze. In acelasi timp se inversuneaza atunci cand cei din jur gresesc.
Procedura:
Impozitul nu se ia, se da.
Impozizul nu se ia bisericii, se da bisericii
Biseria nu are nimic, deci mai trebuie sa i se dea ceva din impozitele noastre, ca sa aiba ceva si ea :))
Linistit parintele, te vom injura in continuare...
După 1989, BOR a recăpătat prin retrocedare sute de mii de hectare de teren agricol şi păduri, imobile şi alte bunuri şi cum a căpătat de la stat, în folosinţă gratuită sau în proprietate, nenumărate terenuri şi imobile, plus un monopol pe comercializarea anumitor articole
Venituri de 10 milioane de euro din nunţi, botezuri şi înmormântări !!!!!!!!!!!
Biserica Ortodoxă Română deţine o poziţie privilegiată, fiind scutită de impozite.
Prin conturile BOR circulă anual zeci de milioane de lei, însă mai nimic nu ajunge şi la bugetul de stat. O bună parte din aceşti bani reprezintă donaţii ale credincioşilor, dar şi venituri realizate de parohii din ''afacerile'' în care sunt implicate: fabrici de cherestea, cabinete stomatologice sau pensiuni. Cum biserica este scutită însă de impozit, toţi banii rămân în conturile mitropoliilor.
Cnf Codului Fiscal, Biserica Ortodoxă Română este scutită de la plata impozitului pe profit pentru:
- veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult religios
- veniturile obţinute din chirii
- alte venituri obţinute din activităţi economice.
- veniturile din despăgubiri în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor
- transformarea majoritarii bisericilor in case de copii, batrani, scoli, spitale. Sunt prea multe oameni buni si desi multe dintre ele sunt modernizate cu sensori de lumina si aere conditionate, parca tot nu ma duce cu gandul la piosenie si smerenie, dar de, cine sunt eu sa ma pun in fata tehnologizarii.
- exact cum ai spus si tu, bon fiscal de la cumpararea de lumanari si pana la sfintirea casei. Pare de ras, dar asa cum vine pizza guy cu POS ul in mana, si preotii pot sa aiba acest instrument pentru bon fiscal. In multe tari biserica este impozitata si e un lucru NORMAL in secoul 21.
http://www.agerpres.ro/social/2015/11/06/interviu-preotul-constantin-necula-romanii-trebuie-sa-i-ceara-lui-dumnezeu-romania-inapoi-numai-el-ne-poate-ajuta-13-37-57
Cititi comentariile cititorilor hotnews, la atitudinile aceluiasi preot, ca sa va lamuriti ce inseamna dubla masura sau gindirea in clisee si prejudecati. E acelasi om, care e atacat aici. Este incredibil cum tot mai multi au dezvoltat un fel de gindire si reactivitate reflex, in formule, fara a gindi inainte sau fara cintari, cit de cit, o informatie.
Esti de acord ca arogantul de daniel sa umble in masini de lux si haine de aur, in timp ce avem bolnavi pusi catre 3 in paturi de spitale? Iti pot da zeci de exemple de oameni amarati, in timp ce nesimtitii astia se cred deasupra oamenilor.
Tipic religios, femeia nu are drepturi si nu poate decide asupra propriile ei decizii, daca sa pastreze acel embrion, acelel celule.
Presupun ca biserica are nevoie de noi si multi adepti, pentru a-i boteza, cununa si pana la urma inmormanta. Pentru toate aceste ritualuri BOR primeste bani - Asta e biserica romana, nu? O mare afacere, banul reprezinta putere si ei o au; plus, multa opulenta!
De ce v-ati gandit doar acum la impozitarea BOR? Pana acum ce-ati facut? ati tot cerut bani si v-ati bucurat ca primiti. Ziceti ca clasa politica e de vina, dar de ce v-ati inhaitat cu el si le-ati facut campanie electorala?
Statul suntem noi si noi trebuie sa decidem cui dam banii.
Prea Auritul il scoate in fata pe acest preot care se stie, e mult mai experimentat si capabil sa iasa in fata la public.
Mai mult, din nou se face acea confuzie (voita) si ar fi bine sa se inteleaga odata: BISERICA NU ARE NIMIC al ei. Tot ce FOLOSESTE apartine POPORULUI ROMAN. Nu este o chestie comunista, este realitatea, nicio institutie publica (da, asta este BOR) nu are ceva al ei propriu, are doar drept de folosinta, o cesiune temporara a bunurilor. Deci retrocedarea respectiva, dincolo de dilemele istoriei, ar insemna a lua pamant, cladiri si ce o mai fi de la popor si a da unei institutii care sa faca ce vrea cu ele. Adica inca un mod de a se ajunge la excesele de care vorbeam.
Cat priveste impozitarea, aceasta trebuie sa fie strans legata de bugetul public. Nu ma intereseaza donatiile particulare, este treaba fiecaruia cum declara banii respectivi, atat a bisericii care ii primeste cat si a celui care ii da, cat timp treaba este legala si verificabila. Ma intereseaza insa impozitul platit pentru cheltuirea banilor de la buget, ma intereseaza activitatile comerciale desfasurate in biserici si manastiri, de la lumanari pana la salarii, de la serviciile oferite (nunti, botezuri etc) pana la lucrurile cumparate. Cu alte cuvinte, legea sa se aplice pentru toti in egala masura, nu pentru unii muma, pentru altii ciuma.
in perioade de boom economic, oamenii se duc la biserica sa ii multumeasca zeului: afacerea perfecta, win win de fiecare data;)
Altul care crede ca secularizarea averilor bisericesti trebuie abrogata. Si Pimen avea pretentia sa i se retrocedeze jumate din jud. Suceava, pina la urma justitia si-a spus ultimul cuvint.
Desi pare asa de diferit, cel putin unele dintre practici sunt surprinzator de asemanatoare.
A mers omul frumos la un ghiseu (gen chiosc bilete bus) si o platit "pomelnic" pentru 2 oameni, adica eu si el.
Apoi a scris pe o hartie (pomelnic) numele lui si al meu, si cu chitanta s-a dus la "preot"
Si apoi a venit popa hindus, o mormait in limba lui, dar intonatia si melodicitatea erau exact ca la un popa de-al nostru (daca ar fi zis cuvinte romanesti, nu ar fi fost nici o diferenta).
Apoi in loc sa ne unga pe frunte cu ulei ca la noi (mir ?) ne-a uns cu vopsea rosie, apoi in loc sa ne afume cu cadelnita, avea o tava cu apa in care erau petale de flori si lumanari aromate si ne-a "aromat", ce sa mai zic, m-am simtit exact ca acasa la biserica :))
Dar pe mine cel mai tare m-a surprins nu atat asemanarea intre ritualuri, cat faptul ca i-a dat la preot pomelnic si chitanta in loc de pomelnic si bani.
La urma urmei a platit un serviciu.
Daca tot pretind bani, ok, inteleg ca serviciile (fie ele servicii de intermediere cu o divinitate care e irelevant daca exista sau nu ) trebuie platite, dar atunci trebuie sa inteleaga si ei ca si ei circula pe aceleasi drumuri, merg la aceleasi spitale, isi trimit copii la aceleasi scoli, de exemplu.
Si la ei vine daca e cazul, politia, salvarea, pompierii, sau stiu eu ce alte chestii publice.
Si merțanul se rupe in drumurile noastre, chiar daca e sfintit.
Poate asa li se deschid si lor ochii la magariile pe care le fac politicienii, ca influenta din pacate au multa asupra oamenilor.
- eu platesc impozit pe autoturism, da? Voi de ce dracu nu platiti impozitit pe S-urile cu care va plimbati cururile?
- toti mitropolitii, episcopii sau ce grade mai aveti acolo in ograda voastr se plimba cu masini ce costa de la 30000 de euro in sus. De unde pula mea ati avut bani sa va luati astfel de masini daca tot va plangeti ca statul nu varsa bani si in bugetul vostru? Ma duce la gandul ca i-ati obtinut ilegal. Ei, bine...legiuitorul a prevazut in biblia noastra, a necredinsiosilor, o chestie care se cheama confiscarea extinsa.....Psalmul (nu nu cautati in cartile voastre asa-zise de capatai; cautati in Codul penal) 112 ind. 1
- vi s-au retrocedat zeci de mii de ha de terenuri (agriole, forestiere, luciu de apa etc). Baba aia amarata de 70 de ani de la tara, dragi prelati, plateste impozit an de an pentru bucatica de pamant pe care o lucreaza cu mainile pline de crapaturi. Voi de ce pula mea nu platiti?
- in ultimii ani ati construit ...cate biserici? 3000, 6000, 10000? Nu stiu numarul exact, dar ar fi interesant sa-l aflam si noi. De unde ati avut bani? Probabil de la bugetul de stat, de la bugetele primariilor, donatii. Dar, ups......va jurati ca statul nu va da bani, e un tortionar pentru voi. Sa zicem ca e asa. Raman donatiile?! Cam care este pretul unui metru patrat de constructie? In cazul unui apartament decent e undeva pe la 300-400 de euro (asta ar fi pretul de construire, nu de vanzare). Cam ce suprafata are o biserica? Minim 200 de metri patrati. asta ar duce pe la 40000 de euro de biserica. (lasam la o partea ca apartementul are pe la 2,8 m inaltime si nu 9-15 metri cum au bisericile vostre fara turla, uitam ca mai trebuie si pictura pe pereti care ajunge undeva pe la 200000 de euro; da ati auzit bine - este pretul picturii pentru o biserica ridicata in municipiul Suceava, si zic sa ne oprim aici cu cifrele).
4494-281501-2patriarh.jpgBiserica Ortodoxă Română este demnă de invidiat! Pe criza asta, instituţia păstorită de Prea Fericitul Patriarh Daniel face bani şi din piatră seacă. Sumele gestionate de feţele bisericeşti sunt colosale şi provin din diferite activităţi economice, precum fabrici de lumânări, de cherestea, hoteluri, cabinete medicale, taxe de la nunţi, de la botezuri şi de la înmormântări, vânzări de icoane şi, nu în ultimul rând, din contribuţiile benevole ale enoriaşilor. Pe de altă parte, Biserica este privilegiată de stat, fiind scutită de impozite.
47.797.383 de lei din donaţii
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, publicate de realitatea. net, Patriarhia Română a obţinut venituri fără scopuri patrimoniale (doar din donaţiile de la credincioşi) în valoare de 47.797.383 de lei. Pe de altă parte, tot în 2008, Patriarhia a obţinut din activităţi economice 3.526.245 de lei.
Acestea sunt doar veniturile oficiale obţinute de Patriarhie. În realitate, sumele care se învârt în şase mitropolii sunt cu mult mai mari. “În Biserica Ortodoxă Română fiecare autoritate bisericească este autonomă. Avem o situaţie centralizată a operei sociale, dar noi nu ştim câţi bani face fiecare”, a declarat, pentru realitatea.net, Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Pentru biserică lucrează 32.000 de angajaţi
În Biserica Ortodoxă Română activează 14.578 de angajaţi, din care 1.043 reprezintă personal clerical de conducere, 12.993 sunt preoţi şi diaconi şi 532 sunt preoţi în instituţiile de stat. Potrivit P
Este ca si cum as lucra eu la un proiect de impozitare a SRL-ului meu. L-as face bine, cu siguranta...
Pe de alta parte, uitati-va pe net la conferintele d-lui preot Necula. Orice s-ar zice, dincolo de un usor nationalism agresiv, este la ani lumina (in sens pozitiv, de emancipare) de restul popilor din Romania, de BOR, in general.
Este o contradictie!
Personal cred ca daca biserica accepta acest statut, poate/trebuie sa se autodizolve.
Biserica ar trebui sa se ocupe de comunitate, preotii sa aibe Mercedes numai dupa ce toti enoriasii au Maybach.
Masinile lor ar trebui sa transporte alimente catre oamenii saraci, casele construite sa fie adaposturi nu palate pentru 'fetele luminate'.
Toti banii ar trebui sa se duca inapoi la comunitate, sa nu sa vedem oameni saraci cand preotii o huzuresc.
Cam ce zic eu se intampla in alte tari, pentru alte culte.
Nu sunt mare credincios, bisericile imi fac scarba (institutiile in sine) dar am vazut oameni de cult extraordinari, si nu i-am cautat.
Ei sunt si in Romania, dar nu ii cautati la Patriarhie!
Patriarhia Română deţine şi un adevărat trust de presă, cu 36 de licenţe de transmisie, cu două mai multe decât Pro TV. Trustul cuprinde, printre altele, Televiziunea Trinitas, Radio Trinitas, Agenţia de presă Basilica, ziarul Lumina. “Toate cheltuielile sunt susţinute de parohiile din Bucureşti şi din ţară”, susţine părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Bisericile oferă adăpost în zilele caniculare
De mâine şi până pe 17 august, bisericile din Arhiepiscopia Bucureştiului vor fi deschise zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, pentru a oferi adăpost persoanelor afectate de caniculă. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, măsura a fost luată la solicitarea prefectului Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.
4494-281502-3lumanari.jpg
4494-281503-3icoane.jpg
4494-281504-3botezuri.jpg
Iată doar o parte din activităţile economice ale Bisericii:
Patriarhia deţine 140.000 de hectare de pădure, adică aproximativ 2% din totalul fondului forestier din România.
Instituţia are monopolul pe piaţa lumânărilor bisericeşti, iar pentru cele mai multe arhiepiscopii acestea reprezintă principala sursă de venit.
Anul trecut, bisericile au oficiat aproximativ 400.000 de botezuri, nunţi şi înmormântări. Potrivit estimărilor făcute de realitatea. net, Biserica ar fi încasat, anul trecut, 42.995.250 de lei, adică aproximativ 11.000.000 de euro, doar din oficierea acestor slujbe.
Mitropolia Moldovei are acţiuni la societatea Durau SA, licitată la Rasdaq.
Arhiepiscopia Iaşi deţine acţiuni la societatea Golia SRL, cu activităţi în domeniul construcţiilor civile, picturi, icoane şi sculpturi. Mai deţine Hotelul Casa Bălţăteşti, Depozitul de vinuri Bucium, cabinetul stomatologic “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”.
Mănăstirea Neamţ administrează fabrica de cherestea “Sf. Troiţa”.
Mitropolia Moldovei deţine editura DOXOLOGICA.
Arhiepiscopia Craiovei controlează Ocolul Silvic Jiul, societatea Lebăda Severin, Hotelul Severin di
Daca nu aparea "rateul" cu "comunicarea defectuasa" prilejuit de recentele evenimente (sa nu se inteleaga ca in rest comunicarea a fost cine stie ce) si impactul la Bobor (accentuat de reactiile chiar din interiorul Bisericii - la care cred ca se asteptau mai putin si de care chiar cred s-au cam curentat... caci celelalte reactii nu sunt convins ca le-au auzit, de la "inaltimea" lor)...
Daca nu aparea acest "rateu", in ce deceniu am fi auzit de aceasta "initiativa"??!!??
1. Constituțional vorbind copiii noștri au dreptul la educație religioasă în școală. Nu mai îi băgați în seamă pe fanaticii care vorbesc în numele laicității fără să aibă habar de legislația din România. Este un drept de bază și ca atare cine dorește beneficiază de el.
2. Legat de impozitare dacă părăsim paradigma reciprocității probabil va trebui o lege care să permită să direcționezi impozitul către ceea ce dorești: cultură, sănătate, culte, etc Nu este corect ca impozitul unui român care nu apreciază sportul să finanțeze un stadioan, un creștin nu va finanța o clinică unde se fac avorturi, etc Evităm capcana supra-impozitării, fiecare să finanțeze ce dorește.
3. Legat de secularizare sunt lucruri care nu se cunosc: Cuza a făcut o mare dreptate secularizând averile închinate de fanarioți, cam jumătate din terenurile și averile reformei. Dar și o mare nedreptate: aproape 50% dintre mijloacele fixe aparțineau bisericii ortodoxe române din Moldova și Muntenia. Erau școli și spitale ridicate de biserică, podgorii plantate de mănăstiri, domenii donate de boieri și domnitori pentru care exist documente în arhivă. Adică dacă eu donez unei mănăstiri pentru că eu cred că este mai bine averea mea și aceasta este dobândită legal nu poate veni nimeni din punct de vedere al dreptului civil să îmi anuleze actul.