Cei trei actionari de la Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu - au dat dovada "de o grava neglijenta si de iresponsabilitate in administrarea clubului", acesta fiind unul dintre motivele pentru care un judecator a dispus ca ei sa fie arestati preventiv.

Judecatoria sectorului 4 a dat publicitatii motivarea deciziei din 3 noiembrie, prin care un magistrat de la aceasta instanta a admis propunerea Parchetului General de arestare preventiva a celor trei actionari si administratori de la clubul Colectiv, informeaza Agerpres.

"Cei trei inculpati prezinta un pericol social ridicat, iar prin atitudinea si comportamentul reflectat in activitatea desfasurata demonstreaza ca lasarea lor in libertate pericliteaza siguranta celorlalti membri ai societatii. De asemenea, judecatorul are in vedere gravitatea deosebita a faptelor, urmarile acestora (decesul multor persoane tinere si vatamarea corporala a altora, unele dintre acestea fiind internate in continuare in stare critica), precum si modul si circumstantele de comitere a acestora. Totodata, judecatorul apreciaza ca activitatea de urmarire penala se afla in etapa de inceput, exista un amplu probatoriu care urmeaza a fi administrat, iar pentru buna desfasurare a procesului penal se impune luarea masurii arestarii preventive a celor trei inculpati", se spune in motivare.

Judecatorul de drepturi si libertati sustine ca a apreciat faptul ca cei trei actionari au colaborat cu anchetatorii, au dat declaratii detaliate in fata procurorilor, au pus la dispozitie documentele solicitate, sunt tineri, nu au antecedente penale si "par a regreta incidentul produs, in care si-au pierdut viata inclusiv prieteni, cunostinte si angajati ai lor".

Totodata, judecatorul nu exclude ca "modul in care inculpatii au inteles sa actioneze in administrarea afacerilor ar putea fi intalnit si la alti administratori de unitati de tip club", insa acesta nu este un considerent de natura sa minimalizeze vina lor.

Magistratul mai spune ca se impune arestarea preventiva a celor trei actionari, deoarece urmarile actiunii lor sunt extrem de grave, aratand ca arestarea preventiva este o masura preventiva exceptionala, impusa in acest caz "de o situatie la randul sau exceptionala".

Judecatorul sustine ca, in cazul celor trei actionari, luarea unei alte masuri preventive, arest la domiciliu sau control judiciar, "nu poate fi compatibila cu gradul de pericol social al inculpatilor si faptelor acestora, inculpatii prezentand un pericol concret pentru ceilalti membri ai societatii, lasarea lor in libertate nefiind binevenita la acest moment".

"Instanta considera ca interesul societatii de a se afla in siguranta si de a elimina, macar temporar, elementele care prezinta un grad de pericol social crescut este primordial si trebuie sa fie plasat inaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpatilor prin privarea lor temporara de libertate", se mai arata in motivare.

Procurorii Parchetului General sustin ca, din datele si probele administrate ulterior, a rezultat ca incendiul din clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in local.

Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu, administratori ai SC Colectiv Club SRL, sunt cercetati penal sub aspectul infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.