Mai multe ONG-uri nu vor sa auda de consultari cu presedintele pe tema guvernarii, consultari anuntate joi de Klaus Iohannis. Acestea au trecut prin experienta discutiilor pe tema Big Brother, iar in octombrie au declarat ca vor considera "irelevanta" orice invitatie primita din partea Presedintiei pentru a le consulta. O parte dintre reprezentantii lor au spus, joi, pentru HotNews.ro ca isi mentin pozitia din octombrie.

Asociatia pentru Tehnologie si Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR-CH si Militia Spirituala au participat pe parcursul acestui an la consultari privind legislatia in domeniul datelor de trafic informational si al securitatii informatice. Pentru ca, la final, au considerat ca intreaga procedura nu a respectat regulile transparentei, asa cum promisese presedintele la inceputul anului, dar si pentru ca era nevoie de "o dezbatere publica, nu un simulacru", ONG-urile mentionate au avertizat, intr-o scrisoare deschisa din 5 octombrie:

  • "La randul nostru, pentru a ramane consecventi principiilor esentiale de transparenta decizionala, care v-au fost prezentate in multe intalniri, consideram ca, in cazul in care veti decide ca promulgarea legii este mai importanta decat respectarea principiilor sustinute public de dumneavoastra, singura solutie logica pentru noi este sa consideram orice initiativa viitoare a Presedintiei de a consulta organizatiile semnatare este irelevanta, fiind lipsita de consecinte practice."

Mai multi dintre reprezentantii acestor organizatii au precizat, joi, pentru HotNews.ro ca, ONG-urile lor raman pe pozitie in cazul consultarilor propuse acum de presedinte - la care, pana joi dupa-amiaza, nici nu fusesera invitate - cu atat mai mult cu cat ele survin prea din scurt. Intre altele:

  • Razvan Martin, ActiveWatch: "Pana la urma, cine reprezinta Strada? Noi putem fi consultati in domenii in care avem competenta - acolo da, dar nu pe aranjamente politice". Razvan Martin, despre ONG-urile care s-au cerut deja la consultari: "Nu reprezinta societatea civila, ci societatea in civil"
  • Ioana Avadani, CJI: "CJI ramane consecvent cu pozitia din 6 octombrie, aceea de a nu participa la consultari pana nu exista garantia ca acele lucruri (fata de care ONG-urile au avut obiectii in scrisoarea deschisa, n.red.) nu se intampla. In momentul de fata, nici nu am fost chemati"