Comisia Europeana a imbunatatit usor estimarile referitoare la cresterea economica a zonei euro si a UE in 2015, ca efect al preturilor scazute ale petrolului si al politicii monetare relaxate, dar a avertizat in privinta incetinirii activitatilor in tarile emergente si a incertitudinilor globale.

PIB-ul zonei euro va avansa in acest an cu 1,6%, in timp ce la nivelul UE cresterea va fi de 1,9%, potrivit estimarilor de toamna ale Comisiei Europene, imbunatatite cu 0,1 puncte procentuale fata de prognoza din primavara, relateaza Wall Street Journal, preluat de Mediafax.

Cu toate acestea, Comisia a redus estimarile pentru anul viitor cu 0,1 puncte procentuale, la un avans de 1,8% in zona euro si de 2% pentru UE.

Petrolul ieftin si politica monetara relaxata a Bancii Centrale Europene au stimulat consumul si exporturile, dar ritmul de crestere economica din UE si zona euro ramane relativ mediocru, se arata in raport.

Comisia avertizeaza ca efectele crizei financiare, cum ar fi nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale si ale companiilor, si slabiciunea economiei mondiale vor afecta cresterea economica in urmatorii cativa ani.

In pofida previziunilor precaute pentru urmatorii doi ani, Comisia considera ca creditarea isi revine, iar finantarea pe piata va continua sa joace un rol tot mai important in sustinerea investitiilor si sa devina un motor mai puternic de crestere.

Estimarile CE includ si prima evaluare a economiei Greciei dupa impunerea controlului capitalului, in luna iunie, si acordul din august pentru un nou program de sustinere in valoare de 86 de miliarde de euro, in schimbul masurilor de reforma.

Comisia se asteapta ca economia elena sa ramana in recesiune in acest an si in 2016, cu o contractie a PIB de 1,4%, respectiv de 1,3%. In luna mai, CE anticipa o crestere a economiei Greciei de 0,5% in 2015 si de 2,9% in 2016.

Intre statele mari ale zonei euro, Germania va inregistra o crestere economica de 1,7% in 2015 si de 1,9% 2016, Franta de 1,1%, respectiv 1,4%, Spania de 3,1% si 2,7%, iar Italia de 0,9% si 1,5%.

Economia Marii Britanii va avansa cu 2,5%, respectiv 2,4%. In cazul statelor din Europa Centrala si de Est, economia Poloniei va avansa in acest an si cel viitor cu 3,5%, cea a Cehiei cu 4,3%, respectiv 2,2%, iar cea a Ungariei cu 2,9% si 2,2%. Bulgaria va inregistra o crestere a PIB de 1,7% in 2015 si de 1,5% in 2016.