Membri ai comunitatilor romanesti din Belgia si alte state europene, precum si opt ONG-uri romanesti ii cer comisarului european Corina Cretu sa se implice in eforturile de salvare a vietilor pacientilor raniti grav in incendiul de la Clubul Colectiv. Semnatarii scrisorii deschise ii spun Corinei Cretu sa faciliteze transferul la spitale din strainatate prin intermediul formularului european E 112 sau prin parteneriate cu spitale europene.

Corina CretuFoto: Comisia Europeana

Reamintim ca zeci de raniti, in stare grava, critica sau ameliorata se afla in aceste momente in spitalele bucurestene. Unii dintre ei au plecat in spitale din strainatate, dar pe cheltuiala proprie, dupa cum au declarat managerii unor spitale.

Corina Cretu a raspuns printr-un comunicat in care anunta ca le-a cerut colegilor sai comisari "sa identifice de urgenta modalitatile prin care putem interveni la nivel european".

Scrisoare deschisă adresată comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Crețu:

Stimată doamnă comisar,

Vă scriem pentru a vă solicita, în mod direct, implicarea și sprijinul pentru victimele care au supraviețuit tragediei de la Colectiv. Drama celor care și-au pierdut viața și a celor care încă luptă pentru ea a zguduit Europa. Sunt peste o sută de oameni spitalizați la București, în condițiile în care îngrijirea unui singur pacient necesită resurse umane și financiare foarte mari.

Sunt 34 de tineri internați în stare critică și gravă, la Spitalul Universitar, Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, Spitalul Militar și Spitalul Agrippa Ionescu. Alți 30 sunt intubați la Spitalul Bagdasar, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Elias, Spitalul Sf. Pantelimon și Spitalul Floreasca, iar 70 se află în stare stabilă la clinicile Bagdasar, Sf. Ioan, Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Gerota, Spitalul Agrippa Ionescu și Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri.

Cazurile medicale cu arsuri pe o suprafață mare a corpului sunt printre cele mai complexe. Specialiști în acest domeniu, foarte puțini. Este clar, în acest moment, că medicii români au nevoie de ajutor și că trebuie intervenit urgent pentru a salva viețile acestor oameni.

România este stat-membru al Uniunii Europene. Vă rugăm să purtați mesajul nostru mai departe și să faceți un apel către statele-membre, pentru ca, pe baza formularului european E 112 sau prin cel mai rapid sistem cu putință, o parte dintre acești pacienți să fie transferați pentru îngrijii medicale în străinatate. Se pot stabili parteneriate directe între spitale, suntem cetățeni europeni. Suntem convinși că în momente precum acesta, solidaritatea celorlalte state din Uniunea Europeană nu va ezita să se manifeste, dacă mesajul nostru și al dumneavoastră va ajunge la ele. Nu avem timp de pierdut, viața este o prioritate absolută și trebuie acționat fără întârziere.

Vă mulțumim !

Semnează :

Români din instituțiile europene

Membri ai comunității românești din Belgia

Membri ai comunității românești din Franța

Membri ai comunității românești din Spania

Membri ai comunității românești din Italia

Membri ai comunității românești din Germania

Membri ai comunității românești din Irlanda

Membri ai comunității românești din Marea Britanie

Membri ai comunității românești din Olanda

Organizații non-guvernamentale din România :

Expert Forum

Centrul Român de Politici Europene

Freedom House

Asociatia Română pentru Cultură, Educaţie si Normalitate (ARCEN)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Centrul pentru Resurse Civice (CRC)

Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CERE)

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR CH)

Raspunsul comisarului european Corina Cretu:

"In legatura cu scrisoarea deschisa primita azi doresc sa transmit opiniei publice preocuparea mea continua de a veni in ajutorul victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Va asigur ca la nivelul Comisiei Europene urmarim indeaproape evolutia starii de sanatate a acestora si facem tot ce ne sta in putere pentru a beneficia de cele mai bune conditii de ingrijire si tratament.

In acest sens, am luat deja legătura cu colegii mei Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, si Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, cu rugamintea de a identifica de urgenta modalitatile prin care putem interveni la nivel european. Totodata, DG Sanco a informat Comisia pentru Siguranta Sanatatii, care reuneste reteaua autoritatilor de sanatate din statele membre, atat in ceea ce priveste situatia victimelor din tara noastra cat si privind necesitatea unui ajutor de urgenta.

Doresc sa mulțumesc pe aceasta cale statelor membre care au oferit deja sprijin Romaniei si va asigur ca atât eu cât și colegii mei suntem solidari cu populatia Romaniei in aceste momente atat de grele.

Personal, sunt profund afectata de pierderea atator vieti omenesti si sper ca cei care azi se zbat intre viata si moarte pot beneficia de cele mai evoluate tratamente pentru a se insanatosi cat mai curand. Asa cum am spus, i-am rugat pe colegii mei cu atributii in domeniu sa trateze in regim de urgenta aceasta tragedie."