Politistii au protestat miercuri pe strazile din Bulgaria, in a doua zi de proteste impotriva taierilor beneficiilor sociale ca incercare de a imbunatati bugetul pe 2016, informeaza Novinite.

Proteste ale politistilor bulgariFoto: Captura YouTube

Un protest planificat a avut loc miercuri seara, dupa ce marti sute de politisti au protestat in ceea ce ei au descris ca fiind "adunari spontane".

Premierul Boyko Borisov a declarat cu repros ca actiunile acestora au fost "ilegale". A doua demonstratie a venit chiar dupa concesiile anuntate de guvern ce eventual au fost de acord cu plata compensatiilor pana la retragere.

Guvernul doreste reducerea numarului de zile in care politistii au dreptul la concediu platit de la 30 la 20, precum si renuntarea la regula prin care fiecare politist va primi o creste salariala anuala de 2%.

Demonstratiile au avut loc in zona centrala din Sofia, unde traficul a fost intrerupt, dar si in Plovdiv sau orasele port Varna sau Burgas. In Varna si Burgas, politistii au fost insotiti de pompieri, functionari din penitenciare si de angajatii Ministerului Apararii.

Numarul de protestatari a variat de la cateva sute la mai mult de 1.000 de-a lungul oraselor din Bulgaria. Conform Ministerului de Interne, 20.000 de oameni au participat la demonstratie.

Un contra-protest a fost organizat de cetateni in Sofia ce sunt impotriva deciziei politistilor de a inchide centrul Sofiei pentru a doua zi consecutiv.

Sindicatele mentin protestul "nu din motive financiare, ci din lipsa de predictabilitate pentru oamenii ce lucreaza in Ministrul de Interne si a Ministerului Apararii".

Ministrul de Interne Rumyana Bacharova a declarat ca nu exista "alta alternativa" de a reforma Ministrul de Interne si de a fi eficient.

Conform codului de conduita, politistii nu pot participa la demonstratii, iar militarii nu au dreptul sa protesteze din cauza restrictiilor legale.