Inspectorii de la ISU pot opri temporar functionarea localurilor autorizate din punctul de vedere al securitatii la incendiu, cu aria desfasurata mai mare de 200 mp, avand destinatia de comert, cultura sau turism, in situatia depasirii cu mai mult de 10% a numarului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizatia, potrivit Hotararii de Guvern aprobata marti de Executiv care a fost publicata in Monitorul Oficial, informeaza Agerpres.

Guvernul a aprobat marti un proiect de Hotarare privind stabilirea criteriilor pentru oprirea functionarii unitatilor care incalca cerintele de securitate la incendiu.

Este un act normativ care ar fi trebuit aprobat cu mai mult timp in urma, reprezentand normele de aplicare a unei legi aprobate in Parlament si aparute in Monitorul Oficial pe 1 iulie 2015.

Mai mult, legea este de aprobare a unei Ordonante de Urgenta (89/2014)privind managementul situatiilor de urgenta si apararii impotriva incendiilor aprobate in decembrie 2014, adica aflata in vigoare de aproape un an.

Hotararea aprobata marti nici macar nu s-a aflat in dezbatere publica, asa cum obliga Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, ceea ce inseamna ca nu urma sa fie aprobata prea curand.