Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va avea joi si vineri consultari cu partidele in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru, dupa ce Victor Ponta si-a depus miercuri mandatul.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a sustinut joi o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care a anuntat ca, in premiera, se va consulta si cu societatea civila si cu "ceea ce se numeste strada".

Seful statului a trimis o scrisoare privind consultarile presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlament.Fiecare delegatie poate fi formata din maxim 5 persoane.

Liderii coalitiei de guvernare au avut miercuri seara o intalnire pentru a discuta despre propunerile pe care urmeaza sa le faca presedintelui Klaus Iohannis pentru functia de premier, au declarat surse politice pentru Agerpres.

Potrivit acestora, dupa ce presedintele Iohannis a convocat partidele la consultari, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Gabriel Oprea, Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin s-au intalnit pentru a discuta despre posibili candidati pentru functia de premier pe care ii vor propune presedintelui.

Programul consultarilor de la Palatul Cotroceni va fi urmatorul:

Joi, 5 noiembrie 2015:

  • Ora 15.00 -Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 17.00 - Partidul National Liberal (PNL);
  • Ora 18.00 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);
  • Ora 19.00 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale

Vineri, 6 noiembrie 2015

  • Ora 11.30 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR);
  • Ora 12.30 - Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE)

Vasile Dancu, nume vehiculat ca propunere a PSD

Potrivit unor surse politice citate in presa, PSD vrea sa il propuna pentru functia de premier pe sociologul Vasile Dancu. El a fost ministru in Guvernul Nastase, este unul dintre sfatuitorii lui Liviu Dragnea, dar nu are carnet de partid.

Dancu a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, ca "este indecent" sa se vorbeasca despre aceste nominalizari "in timp ce oamenii isi ingroapa mortii". El nu a exclus insa in mod clar ca exista aceasta varianta si a vorbit despre un guvern format din specialisti.

"Va fi foarte greu sa propunem un om politic", a spus miercuri Liviu Dragnea.

"Eu cred ca este indecent sa vorbim in momentul acesta, in timp ce oamenii isi ingroapa mortii. Este chiar neproductiv in acest moment. Solutia nu este sa vorbim acum despre oameni. Cred ca in acest moment este nevoie de o resetare a vietii politice. Tinerii care au iesit in strada vor solutii. Clasa politica sa faca un pas in spate. Politicienii ar trebui sa faca sa caute o solutie cu Iohannis care sa devina proiectul pentru 2016. Este nevoie de un consens si de a opri lupta politica pentru 1 an.

Ideea anticipatelor este o modalitate pentru a da o noua legimitate. Este nevoie de 1 an de respiro. Partidele ar trebui sa se ocupe de problemele lor.

Orice intelectual din Romania isi doreste sa faca parte dintr-un proiect. Oamenii ca mine pot sa ajute Guvernul din afara. Problema este sa ai cui sa oferi analize. Viitoare echipa guvernamentala va avea succes daca va aduce specilisti. In acest moment conteaza consensul", a spus Dancu, citat de Realitatea.net.

PNL cere alegeri anticipate

PNL va merge la consultarile de la Cotroceni cu mandat pentru alegeri anticipate. ￯Acesta este mandatul PNL legat de alegerile anticipate si credem ca daca este bunavointa prin acord politic putem sa rezolvam aceasta criza si situatia in care ne aflam￯, a spus copresedintele PNL Alina Gorghiu, la finalul sedintei convocate de liberali dupa depunerea mandatului Guvernului.

"PNL a inteles foarte clar un lucru - ca manifestarea de aseara la care au participat zecile de cetateni romani este o manifestare impotriva neglijentei, arogantei si coruptiei din administratia publica centrala sau locala. Este categoric un avertisment puternic pe care cetatenii din Romania il dau clasei politice in ansamblul ei. Nu cred ca este o surpriza pentru nimeni ca, astazi, PNL solicita alegeri anticipate. Solicitam asta inca din ianuarie 2015, de la inceputul anului. (...) Credem ca astazi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat si cel care vine in asteptarea societatii civile nu este altceva decat solutia alegerilor anticipate printr-un acord politic", a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu.

Potrivit Constitutiei, pentru investitura unui guvern presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament'.