Pe ordinea de zi a ultimei sedinte de Guvern cu Victor Ponta in calitate de premier exista un singur act normativ de aprobat: Un proiect de Ordonanta de Urgenta privind majorarea salariilor profesorilor. "Pe ordinea de zi avem un singur punct proiect OUG privind masuri in invatamant (...) Este o crestere salariala identica cu cea de la sanatate", a spus premierul demisionar Victor Ponta. Reamintim ca in luna octombrie Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat ca Guvernul va creste salariile profesorilor si ale celorlalti angajati din invatamant cu 15% de la 1 decembrie, prin ordonanta de urgenta.

Cimpeanu si premierul Victor Ponta au declarat ca primii bani vor fi incasati in ianuarie 2016, din bugetul aferent anului viitor. Aceasta este a doua mare crestere de salarii, dupa ce a medicilor. In cazul unei cresteri de 15%, efortul bugetar ar fi de "1,7 miliarde de lei pe tot anul 2016.

Reamintim ca la 1 octombrie 2015 salariile personalului din sistemul sanitarr au fost majorate cu 25%, fapt care a starnit nemultumirea sindicatelor din invatamant.In aceste conditii, sindicatele au cerut o majorare cu cel putin 15% a salariilor din invatamant. Aceste cresteri au fost acordate pe baza acordului semnat de guvern cu sindicatele din invatamant [acord semnat de Ponta pe cand era candidat la alegerile prezidentiale si prezentat in exclusivitate de HotNews.ro - n.red.] si nu fac obiectul proiectului legii salarizarii unitare.

La ultima sa vizita in Bucuresti, delegatia FMI si-a exprimat dezacordul fata de aceste majorari salariale care ar putea duce la cresterea deficitului bugetar peste limita, anul viitor. Pentru a nu intra in procedura de deficit excesiv, Romania trebuie sa se mentina sub plafonul de 3% din PIB. Majorarile salariale nu sunt pe placul FMI, mai ales in conditiile in care aplicarea noului Cod Fiscal pune oricum presiune foarte mare asupra deficitului bugetar.

UPDATE Guvernul a confirmat printr-un comunicat de presa ca salariile personalului din sistemul public de invatamant vor fi majorate cu 15% incepand cu 1 decembrie 2015.

De cresterea salariilor vor beneficia 359.810 cadre didactice, personal didactic auxiliar si personal nedidactic, respectiv: 290.000 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unitatile finantate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din invatamantul universitar si 4.460 de persoane din unitatile finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.

Potrivit actului normativ, incepand cu 1 decembrie 2015 se majoreaza cu 15% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie a acestui an cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant, personalul nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, unitatile conexe ale invatamantului preuniversitar de stat, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitare. De aceasta majorare vor beneficia, de asemenea, angajatii din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti, precum si personalul nedidactic din celelalte unitati aflate in subordinea sau coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Incepand cu aceeasi data, sporurile si indemnizatiile care nu fac parte din salariul de baza al personalului din invatamant se majoreaza cu acelasi procent de 15%, in masura in care angajatii isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Masura adoptata de Guvern are un impact financiar estimat pentru anul 2016 la 1,666 miliarde de lei, sustine Guvernul.

Prin decizia de astazi Guvernul isi indeplineste inca un angajament asumat prin Acordul incheiat cu Federatiile Sindicatelor din Invatamant in toamna anului 2014.

Angajatii din invatamantul preuniversitar si universitar au mai beneficiat in anul 2015 de alte doua majorari salariale: cu 5% incepand cu luna martie si cu inca 5% incepand cu luna septembrie.