Mai multe schimbari legislative si modificari de reguli la nivel local, petrecute in ultimii zece ani si legate de obligatiile pe care le au firmele in prevenirea si stingerea incendiilor, ii permit acum primarului Cristian Popescu Piedone sa se ascunda in hartii, cand e tras la raspundere de public si presa in urma tragediei din clubul Colectiv. Legea spune, din 2007, ca firmele nu mai pot fi inregistrate la registrul comertului fara dovada respectarii normelor de prevenire a incendiilor. Vezi cum si-a dat Piedone o hotarare de consiliu local prin care scoate acest aviz PSI de pe lista si cum se acopera de documente, la intrebarea: i-a dat legal sau ilegal acord de functionare clubului in care au murit 32 de tineri?

  • Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4, dupa tragedia din Colectiv: "Avem la dosar toate actele, am indeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de functionare. (...) Legea Politiei locale spune ca pentru eliberarea acordului de functionare trebuie sa avem acordul locatarului, contractul de inchiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comertului. Locatarul da declaratie pe proprie raspundere despre activitatea pe care trebuie sa o desfasoare. Acordul de functionare insumeaza toate acordurile de la toate institutiile".

"De cele mai multe ori, continutul declaratiilor pe propria raspundere privind respectarea masurilor de p.s.i (...) NU sunt in conformitate cu situatia reala". Acesta a fost argumentul pentru care, in 2007, Parlamentul a modificat legea astfel incat declaratia pe propria raspundere nu mai acopera si domeniul prevenirii si stingerii incendiilor, la inregistrarea unei firme la registrul comertului. In acelasi timp, hotararea de guvern care listeaza constructiile ce trebuie sa obtina avizul privind securitatea la incendiu arata ca, in cazul Colectiv, era nevoie de acest aviz.

Avea sau nu avea posibilitatea primarul Piedone sa dea acord de functionare Clubului Colectiv, fara ca la dosar sa existe avizul de indeplinire a conditiilor din domeniul prevenirii si stingerii incendiilor (P.S.I.)? Concret: i-a dat legal sau ilegal acord de functionare clubului in care au murit 32 de tineri? Edilul Sectorului 4 lasa de inteles ca avizul PSI este inlocuit de declaratia pe propria raspundere.

UBLICITATE

Sa vedem ce spune legea:

In vara lui 2007, Parlamentul adopta 3 modificari la Legea privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice (Legii nr. 359/2004).

Prima si cea mai importanta schimbare: este scos din cuprinsul declaratiei pe proprie-raspundere "persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor (P.S.I.)'. Deci declaratia pe proprie-raspundere nu mai acopera, din 2007, avizul PSI, pentru aceasta solicitantii trebuind sa aduca acte doveditoare.

Asadar, din 2004 si pana in 2007 a fost intr-adevar suficienta declaratia tip pe proprie raspundere la inregistrarea societatii, inclusiv cu privire la respectarea conditiilor de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor (P.S.I.). Lucrurile s-au schimbat, insa, in urma cu aproape 10 ani.

Cum au motivat initiatorii Legii nr. 159/2007 necesitatea scoaterii PSI din declaratia pe proprie-raspundere

In Expunerea de motive, initiatorii spuneau urmatoarele, in urma cu aproape 10 ani:

  • "De cele mai multe ori, continutul declaratiilor pe propria raspundere privind respectarea masurilor de p.s.i (chiar datele de identificare - adresa, nr. de telefon) nu sunt in conformitate cu situatia reala, iar in urma verificarilor efectuate s-a constatat neasigurarea nivelului de protectie la foc a sediilor si punctelor de lucru declarate conform cerintelor actelor normative si reglementarilor tehnice privind apararea impotriva incendiilor."
  • Specialistii avertizau, potrivit aceleiasi expuneri de motive din 2007, ca "serviciile de interventie se confrunta cu situatia de a nu cunoaste in mod operativ toate starile de pericol ce se pot crea. In perioada 1 ianuarie 2005 - 30 mai 2006 au fost autorizati pe propria raspundere 337.169 de operatori economici, dintre care numai 4,02% (13.563) au putut fi controlati".

Iar acele controale la operatorii autorizati pe propria raspundere au aratat, inca din 2007, care sunt neregulile "cu implicatii majore" in punerea in pericol a vietii oamenilor:

"1. nerespectarea distantelor de siguranta fata de constructiile invecinate;

2. nu au fost realizate compartimentarile si inchiderile exterioare din materiale a caror rezistenta la foc era precizata in documentatii;

3. nu au fost realizate elementele privind preintampinarea propagarii incendiilor prevazute in reglementarile tehnice specifice;

4. necorelarea dintre gradul de rezistenta la foc al constructiei si numarul de niveluri supraterane;

5. neamenajarea celei de-a doua cai de evacuare la sali aglomerate;

6. absenta iluminatului de siguranta pentru evacuare;

7. lipsa instalatiilor de semnalizare a incendiilor;

8. nu sunt prevazute dispozitive pentru evacuarea fumului cu deschidere automata si manuala in caz de incendiu;

9. nerespectarea precizarilor scenariilor de siguranta la foc;

10. nu s-a realizat rezerva de apa pentru incendiu, nu au fost realizate sau reabilitate instalatii de stingere cu apa - hidranti exteriori, hidranti interiori, sprinklere, drencere."

"Tinand seama de faptul ca aceasta forma de autorizare a functionarii comerciantilor pe baza declaratiei pe propria raspundere, prevazuta de Legea nr. 359/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, a determinat reducerea semnificativa a nivelului de protectie impotriva incendiilor a vietii oamenilor si bunurilor acestora, pentru evitarea crearii unor stari de pericol cu consecinte grave asupra vietii si integritatii fizice a persoanelor si asupra proprietatii, a fost promovat prezentul proiect de lege" - se arata in expunerea de motive a legii nr. 159 din 2007, astazi aflata in vigoare.

Concret, pana in 2007, Legea nr. 359/2004 prevedea la art. 15 urmatoarele:

"(1) In vederea eliberarii de catre biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare sau, dupa caz, a certificatului de inscriere de mentiuni, solicitantul are obligatia sa depuna, o data cu cererea de inregistrare si actele doveditoare, declaratia-tip pe propria raspundere, semnata de asociati sau de administratori, din care sa rezulte, dupa caz, ca:

(...)

b) persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor (P.S.I.), sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia-tip".

Din 2007, articolul de mai sus este modificat prin Legii nr. 159/2007, astfel:

"(1) In vederea eliberarii de catre biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare sau, dupa caz, a certificatului de inscriere de mentiuni, solicitantul are obligatia sa depuna, o data cu cererea de inregistrare si actele doveditoare, declaratia-tip pe propria raspundere, semnata de asociati sau de administratori, din care sa rezulte, dupa caz, ca:

(...)

b) persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia-tip".

Este inlaturata, asadar, posibilitatea ca domeniul PSI sa fie acoperit prin declaratie pe proprie-raspundere.

Cum a acoperit Piedone lipsa avizului PSI

In incercarea de a lamuri cum a dat autorizatia, primarul Sectorului 4 a publicat pe site-ul institutiei pe care o conduce mai multe acte pe baza carora si-a intemeiat autorizatia data Colectiv. Printre documente se afla si Certificatul de inregistrare a Colectiv Club la Registrul Comertului, insa NU si anexa in care ar fi trebuit sa se regaseasca avizul PSI (de Prevenire si Stingere a Incendiilor).

De ce nu este si anexa? Primarul Piedone a scos anexa din lista actelor necesare pentru obtinerea acordului de functionare in sectorul 4, printr-o simpla hotarare a consiliului local.

In 2012, primarul Cristian Popescu Piedone i-a propus Consiliului Local sector 4 sa modifice Hotararea de Consiliu (HCL) nr. 55/2008 care privea activitatile comerciale desfasurate de agentii economici persoane juridice, scotand anexa la certificatul de inregistrare din categoria documentelor necesare pentru obtinerea acordului de functionare. Propunerea a fost adoptata prin HCL nr. 22/2012, care nu spune absolut nimic despre avizul P.S.I..

  • Spre comparatie, Primaria Cluj a pus in aplicare aceeasi lege cu totul altfel. HCL nr. 467/2009 prevede clar, in lista documentelor necesare pentru ca un comerciant sa obtina acord de functionare de la primarie, Autorizatia P.S.I.

Un alt act normativ care se aplica in situatia Clubului Colectiv esteHotararea de Guvern nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu.

HG prevede urmatoarele, la articolul 1:

"Se aproba urmatoarele categorii de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu:

(...)

b) incaperi sau grupuri de incaperi, definite conform reglementarilor tehnice specifice domeniului securitatii la incendiu ca "sali aglomerate", amplasate in cladiri independente sau in cladiri cu functiuni mixte, indiferent de aria construita, regimul de inaltime ori destinatie;

(...)

g) cladiri sau spatii amenajate in cladiri, avand destinatia de alimentatie publica, cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 200 mp;

h) constructii civile subterane sau spatii publice amenajate la subsolul, demisolul, podul ori pe acoperisul tip terasa al cladirilor civile, indiferent de destinatie, aria construita/desfasurata sau de numarul de persoane".

Art. 30 alin. 1 din acelasi HG:

"(1) Inceperea lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi, de modificare a celor existente si/sau schimbarea destinatiei acestora, precum si punerea lor in functiune se fac numai dupa obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, dupa caz".

In consecinta, acest aviz/autorizatie de securitate la incendiu este cel pe care primarul Piedone trebuia sa il solicite inainte de a da acordul de functionare.

  • Clubul Colectiv se afla in fosta fabrica Pionierul, o cladire de patru etaje, de pe strada Tabacarilor, nr. 7. Vineri seara, 30 octombrie, trupa Goodbye to Gravity a concertat in club, intrarea a fost libera, iar accesul in club s-a facut incepand cu ora 20.30.
  • 27 de tineri au murit chiar in noaptea de 30 spre 31 octombrie
  • In prezent, bilantul carnagiului din Colectiv a ajuns la 32 de morti, 135 de raniti in spitale, iar procurorii au ridicat noi documente de la Primaria Sectorului 4 (sursa si detalii)