Cei trei actionari ai clubului Colectiv au declarata in fata procurorilor ca nu stiau ca in seara concertului trupei Goodbye to Gravity urmau sa fie efecte pirotehnice.

Alin Anastasescu, actionarul principal al clubului, a declarat ca a aflat "despre folosirea de artificii ulterior de pe facebook".

"Nu s-au mai folosit altadata artificii in incinta clubului. Cu o saptamana inainte, Gancea Catalin a refuzat un al client care voia sa foloseasca artificii. Stiu ca in anul 2014, a fost folosit foc la un eveniment si au fost deteriorate bunuri din interior, a fost afumat un proiector, iar de atunci s-a stabilit regula sa nu se mai foloseasca", a spus acesta, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare preventiva a celor trei, care detin si calitatea de administratori.

Acesta sustine ca a alfat de artificii "la un angajat, Stanciu Viorel", si ca a cerut "sa nu foloseasca artificii in interior".

"La o ora dupa ce am aflat, am intrat in club am strigat cine este desemnat cu artificiile, iar la mine a venit un specialist pirotehnist, care mi-a spus ca artificiile ard cu foc rece si nu sunt periculoase. Mi-a spus ca este autorizat. I-am spus sa nu le foloseasca daca ard cu flacara deschisa dupa care am plecat in biroul alaturat. Nu incepuse spectacolul cand am discutat cu pirotehnistul", a sustinut Alin Anastasescu.

"Eu cred ca s-a intamplat aceasta tragedie deoarece s-au folosit artificii in incinta", a spus el.

In ceea ce priveste "imbunatatirile" aduse clubului, acestea au constat in "aplicarea buretelui antifonant in spatiul interior si tavanul fals din lemn", a adaugat actionarul.

El spune ca stia "de la constructor" ca materialele folosite, respectiv buretele care a fost aplicat pe stalpii de sustinere si pe tavan, erau ignifugate.

"La momentul respectiv, din discutia pe care am avut-o cu constructorul, am vrut sa alegem alt burete. Scopul buretului era asigurarea unei acustici corecte in sala. Nu ne-a interesat pretul atunci cand am ales buretele", a adaugat el.

Alin Anastasescu a mai spus ca in vara lui 2015 a inchiriat "de pe OLX "un aspirator pentru a face curat": "Nu stiu ce substanta a fost folosita, presupun ca a folosit apa si sampon. A fost curatat si tavanul. Buretele de pe coloane nu a fost spalat niciodata pentru ca riscam sa-l deterioram".

In ceea ce priveste numarul maxim de persoane care putea fi prezente in club, acesta a fost cuantificat de Alin Anastasescu la 800, "densitatea fiind de 3 persoane pe metru patrat conform unor studii de pe internet".

Catalin Gancea, care a intrat ultimul in actionariatul clubului, a povestit ca in vara anului 2014 "2 persoane care au spus ca sunt de la pompieri si de la PSI, au venit la firma noastra si ne-au intrebat daca avem documentul in baza caruia putem functiona, ulterior tot acestia ne-au intocmit dosarul".

Mincu Costin, al treilea actionar, a spus ca Alin Anastasescu a contactat in 2013 o firma care se ocupa cu tratamente acustice, echipamente audio si amenajari interioare.

"In vara anului 2013, respectivul domn Stefan prin firma lui si cu angajatii sai s-au apucat de lucrarea ce insemna tratamentul acustic. Initial, Stefan cu angajatii sai a curatat tavanul, dupa care a fost aplicat un burete pe tavan, iar la final a montat un panou din lemn peste buretele respectiv", a spus Mincu, care sustine sustine ca nu cunostea proprietatile materialului folosit.

Si el a afirmat in fata procurorilor ca nu stia ca formatia va folosi efecte pirotehnice in timpul concertului.