Tragedia de la Colectiv s-a petrecut, la o scara mai mica dar din motive similare, si in alte tari foste comuniste, unde autoritatile uita sa verifice daca un club de noapte poate functiona in siguranta. In 2011, trei tinere au murit intr-un club de noapte supraaglomerat din Budapesta, fiind calcate in picioare de catre multimea panicata. Moartea celor trei a scos la lumina o intreaga retea de coruptie, care implica mai multi politisti de rang inalt, dar si angajati ai Fiscului sau Agentiei de Sanatate Publica. Cu totii aveau legaturi cu Laszlo Vizoviczki, cel mai mare patron de cluburi de noapte din Budapesta, denumit ”regele noptii” sau ”papa discotecilor” de catre media maghiara,asa cum scrie Budapest Times.

In 2011, popularul club West Balkans din Budapesta a permis intrarea a 3.000 de persoane la petrecerea numita ”Zgomotul Vietii de Noapte”, cu aproape 2.000 de persoane peste capacitatea sa. Noaptea de petrecere s-a transformat in tragedie dupa ce multimea panicata de o falsa alarma de incediu a incercat sa iasa cat mai repede din cladire. Trei tinere au murit in busculada, doua dintre ele erau inca liceence.

Potrivit Budapest Times, un an si jumatate mai tarziu, patru persoane au fost trase la raspundere penal pentru incidentul de la clubul West Balkans. Trei dintre organizatorii evenimentului si un paznic au fost condamnati la doi ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru omor prin neglijenta. Acestia ar fi permis depasirea capacitatii clubului cu aproape doua treimi, ceea ce a dus si la panica iscata in mijlocul multimii.

Insa, condamarea organizatorilor si a unui paznic nu a fost singura consecinta a tragediei din clubul West Balkans. Procuratura maghiara a pornit o cruciada impotriva coruptiei, iar o intreaga retea de crima organizata a fost scoasa la lumina. Astfel, maghiarii au deschis o ancheta pe numele lui Laszlo Vizoviczki, cel mai mare proprietar de cluburi de noapte din Budapesta, care detine 40 de astfel de localuri in capitala.

Vizoviczki ar fi platit salariile lunare pentru mai multi politisti, care in schimb anuntau in prealabil cand vor avea loc controale in cluburile controlate de mogulul vietii de noapte. De asemenea, politistii din Budapesta organizau si controale surpriza la competitorii lui Vizoviczki, la comanda acestuia.

Vizoviczki a fost arestat in iunie 2012, impreuna cu alti patru politsiti, insa, politia din Budapesta nu a reusit sa elimine toti informatorii din randurile sale. Astfel, la cateva saptamani dupa, peste 300 de politisti si angajati ai Fiscului si Agentiei de Sanatate Publica au fost intampinati de catre cluburile din capitala maghiara cu mesajul ￯Va asteptam￯, in timpul unui raid surpiza al autoritatilor.

Reteaua de coruptie a lui Laszlo Vizoviczki era atat de extinsa, incat chiar si Ministrul de Interne maghiar a sustinut, in 2012, ca ”Vizoviczki a uitat sa-si plateasca taxele si a corupt oficialii pentru a ascunde acest fapt. Acum doi ani am promis ca vom pune capat coruptiei. Asta e o parte din promisiune”.