Inspectia Judiciara informeaza ca a fost promovata actiunea disciplinara fata de judecatorii Risantea Gagescu si Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucuresti, cei care au achitat-o pe Mariana Rarinca, femeia acuzata ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

"Inspectorii judiciari (...) au dispus, prin rezolutia din 29 octombrie 2015, exercitarea actiunii disciplinare fata de Risantea Gagescu si Damian Dolache, judecatori la Curtea de Apel Bucuresti, pentru abaterile disciplinare prevazute de art. 99 lit. s) si art. 99 lit. t), raportat la art. 991 alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat al IJ transmis marti si citat de Agerpres.

In motivarea actiunii disciplinare s-a retinut ca judecatorii au utilizat expresii inadecvate in cuprinsul deciziei penale 733/ A/ 20.05.2015, motivarea fiind in mod vadit contrara rationamentului juridic si de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat.

"Raportat la abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. t) - au fost nesocotite normele de drept procesual, prevazute de art. 342, 344-347 din Codul de Procedura Penala, care reglementeaza procedura camerei preliminare", mai precizeaza IJ.

Actiunea a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea judecatorilor in cauza.

Mariana Rarinca, femeia acuzata ca a santajat-o pe sefa ICCJ, Livia Stanciu, a fost condamnata definitiv in septembrie de Curtea de Apel Bucuresti, la trei ani de inchisoare cu suspendare, fiind obligata sa presteze 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii.

Initial, in acest dosar Mariana Rarinca a fost condamnata in decembrie 2014 de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare, dupa care, in mai 2015, femeia a fost achitata de Curtea de Apel Bucuresti.

Ulterior, decizia de achitare a fost anulata tot de Curtea de Apel Bucuresti, in urma unei contestatii depuse de DNA.

Potrivit DNA, in perioada august/ septembrie 2013 - 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenintat-o pe Livia Stanciu cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru aceasta si pentru sotul acesteia.

In schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii, presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-ar fi pretins sefei ICCJ suma de 20.000 de euro.

"Amenintarile cu divulgarea catre presa a unor informatii presupus compromitatoare la adresa persoanei vatamate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensatie pentru 'datorii' platite de inculpata in numele sotului persoanei vatamate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. In perioada aprilie 2014 - 3 iunie 2014, persoana vatamata a primit amenintari prin intermediul unei convorbiri telefonice si prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenintat-o pe persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post important de televiziune) a unor date compromitatoare despre persoana vatamata si familia acesteia", sustine DNA.