Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de marti se afla un proiect de ordonanta de urgenta pentru stabilirea unor masuri aplicabile in cazul aparitiei la frontiera a unui aflux masiv de imigranti. Reamintim ca premierul Victor Ponta a declarat recent, dupa o intalnire cu omologii sai bulgar si sarb, pe tema crizei refugiatilor, ca "Daca sunt tari care isi inchid granitele sau construiesc garduri, avem dreptul sa ne aparam in timp util".

"Ne indeplinim obligatiile, suntem solidari cu toata Europa, dar responsabilitatea nu poate fi pusa doar in sarcina unor tari", a afirmat Victor Ponta, pe 24 octombrie, citat de Reuters. Ponta a precizat, la Sofia, ca aceasta va fi pozitia comuna a celor trei tari: Romania, Bulgaria si Serbia.

Pe 27 octombrie a revenit cu o alta declaratie spunand ca Romania trebuie sa isi coordoneze politicile in privinta migratiei cu Bulgaria si Serbia, "in asa fel incat sa nu ramanem oi cumva cei care sa platim oalele sparte sau sa ne asumam responsabilitati, altele decat cele care sunt pe plan european". Ponta a precizat ca Romania este este solidara cu Europa, insa nu trebuie sa ramana singura, si de aceea este nevoie in continuare de o colaborare cu Bulgaria si Serbia. "Bine este pentru noi sa ne coordonam politicile cu vecinii si prietenii nostri Bulgaria si Serbia, in asa fel incat sa nu ramanem noi cumva cei care sa platim oalele sparte sau sa ne asumam responsabilitati, altele decat cele care sunt pe plan european. Asta vom face in continuare, vom colabora cu vecinii nostri, avem politici comune, suntem solidari cu Europa, dar nu vrem sa ramanem singuri", a spus Ponta.