De cativa ani buni, incendiile majore care au avut loc in Bucuresti (Millenium Business Center, Maternitatea Giulesti si acum Clubul Colectiv), nu au reusit sa clinteasca nimic din modul de abordare a sigurantei la foc in Romania, se acuza intr-un comunicat de presa al Asociatiei pentru Securitate la Incendiu din Romania (ASI).

Existenta in prezent a unor metode stiintifice de determinare exacta a masurilor care trebuie luate in fiecare caz in parte ￯ metode care sa asigure impiedicarea dezvoltarii unui inceput de incendiu intr-o catastrofa ￯ nu este acceptata oficial, astfel incat nu poate fi structurat un concept de siguranta la foc eficient pentru cazurile speciale, arata sursa citata.

Potrivit Asociatiei, in cazul incendiului de la Club Colectiv s-a inregistrat o cascada de greseli:

- Inexistenta unor minime masuri constructive cerute de lege: stalpii erau imbracati in burete combustibil, plafonul era din lemn neignifugat, caile de evacuare erau insuficiente si unele chiar blocate, si vor mai fi, cu siguranta, si alte nereguli care vor iesi la lumina in urma anchetei.

- Nu existau minimele masuri tehnice ￯ de detectie, stingere etc. Din relatarile celor care au fost implicati direct in acest tragic eveniment, a rezultat ca si aici spatiul era departe de a fi pus la punct. Nu existau detectie de incendiu si nici stingatoare manuale s.a.m.d.

- In sfarsit, partea cea mai grava, nu exista categoria cea mai importanta de metode de prevenire ￯ cea a masurilor operationale, organizatorice ￯ masurile de educare a oamenilor in caz de aparitie a unui incendiu. In cazul de fata, era imperios necesar organizarea unei echipe de interventie locala, care sa aiba capacitatea de a face fata situatiei, din punct de vedere al pregatirii fizice si operationale, si sa actioneze pana la venirea echipelor profesioniste de ajutor.

Asi da ca exemplu modul in care actioneaza echipele SMURD in timpul unei interventii: oamenii actioneaza perfect concertat, fiecare isi cunoaste rolul si sarcina, functionand ca un ceas elvetian, cu eficienta maxima. In aceste situatii, timpul este un parametru esential. Prin urmare, echipele locale instruite corect, trebuie sa faca antrenamente permanente contra cronometru si sa fie oricand capabile sa intervina cat mai eficient.

"Asemenea evenimente tragice se intampla ￯ aproape periodic ￯ in toata lumea. Solutiile pentru a evita transformarea lor in dezastre sunt si ele cunoscute. Dupa conceperea acestora de catre profesionistii din domeniu si acceptarea de catre autoritatile de reglementare, urmeaza aplicarea cu strictete a solutiilor, de catre administratori", a declarat vicepresedintele ASI, ahitect Horia Mihai Nicolescu. Aceste cluburi au un tip de activitate specific.

"Interzicerea focurilor de artificii in aceste locuri e un nonsens. Solutia corecta este asigurarea masurilor de prevenire corespunzatoare si nu interzicerea unor astfel de activitati. Cea mai mare responsabilitate revine (si moral si conform legii), proprietarilor/ administratorilor acestor localuri, care trebuie sa fie constienti si sa faca tot ceea ce este necesar pentru evitarea transformarii unui banal inceput de incendiu intr-un dezastru', a mai spus Nicolescu.

Ancheta oficiala va stabili vinovati si in acest caz, dar dupa exemplul Maternitatii Giulesti s-ar putea sa fie vorba numai despre un 'acar Paun', mai scrie sursa citata.