Managerul Spitalului Universitar din Bucuresti, medicul Catalin Cirstoiu, a declarat, luni, la Digi 24, ca toate unitatile sanitare din Capitala care au preluat victimele incendiului de vineri seara din clubul Colectiv au aplicat corespunzator procedurile prevazute pentru astfel de situatii. Medicul atrage, insa, atentia ca in tara sunt unitati sanitare care nu au dotarile necesare asigurarii unui ajutor imediat, in cazul unor astfel de incidente. Aceste spitale trebuie ajutate, spune managerul Spitalului Universitar: "Ganditi-va ce ar fi insemnat un astfel de incident intr-un oras mai mic, aflat la cateva zeci de kilometri de Bucuresti."

"Sunt unitati sanitare - si discutam cinstit - care nu sunt capabile la cel mai inalt nivel sa asigure un ajutor imediat. Dar ei trebui ajutati sa ajunga la un anumit standard, sa directioneze pacientii unde se poate face un act medical de calitate. (...) Sunt centrele universitate mari: Cluj, Timisoara, Targu Mures, Iasi. Ei pot trata", a afirmat managerul Spitalului Municipal de Urgenta, profesor doctor Catalin Cirstoiu.

Cirstoiu mai spune ca "A fost o apropiere intre cei care coordoneaza Sanatatea si cei care au tratat pacientii. Ministrul Sanatatii a venit la Spitalul Universitar de patru-cinci ori, Raed Arafat a fost si el. E un sprijin pentru medici, se simt apreciati. Medicii au problema lipsei de apreciere pentru munca depusa de ei. Si asa este. (...) In Bucuresti sunt cateva spitale mari care isi fac datoria. Aceste spitale trebuie ajutate sa isi faca datoria. Nu cred ca se va schimba perceptia asupra corpului medical dupa acest episod. Acum e un inceput. Sunt oameni care muncesc si merg incarcati acasa cu multe din problemele din spital."

"La spitalul Universitar au fost 25 de pacienti veniti prin mijloace medicalizate de transport. Cu toata modestia, colegii mei si-au facut treaba fara sa le ceara nimeni in mod expres. Colegii mei au venit din proprie initiativa, nu le-a cerut nimeni. Erau cazuri dificile si presiunea inevitabila a celor care isi cautau apropiatii. A fost si un deces in prima seara. Nu am sa uit niciodata imaginile cu parinti care isi cautau copiii. Din cei 25 de pacienti, mai sunt 19. S-au mai externat. Au fost leziuni usoare si era nevoie sa plece acasa pentru ca si suportul familiei e important. Din cei 19 existenti, tot timpul au fost 10 pacienti in terapie intensiva. Noua erau intr-o stare critica. Evolutia unui pacient ars e indelungata. Acum mai sunt 19 pacienti in spital. Unii aveau nevoie sa plece acasa. Din cei 19 de astazi, 10 sunt in stare stabila, cinci sunt critici, iar patru sunt intr-o stare foarte grava. Cred ca ar trebui sa ne canalizam in a-i ajuta. E un eveniment care a schimbat dinamica din Spitalul Universitar. Spitalul Universitar nu trateaza arsi la nivelul acesta in mod frecvent", a explicat Catalin Cirstoiu.

Medicul Catalin Cirstoiu a mai povestit ca "Sunt marcat si e ceva personal, legat de imaginea unei doamne care isi cauta baiatul. Ulterior am vazut ca era decedat. M-a socat imaginea doamnei. Oameni care aveau rude, prieteni. Am permis accesul sa-i vada. Li s-a explicat ce se intampla cu ei. Chiar si la Terapie, luand masurile de precautie. Au rani care se pot infecta oricand. E necesara respectarea unor reguli in aceste spatii cu destinatie speciala, dar cred ca am facut bine ca i-am lasat sa vorbeasca, sa-i vada macar sau sa fie informati corect asupra starii de sanatate. Am facut bine ca le-am pus la dispozitie si posibilitatea de a vorbi cu un psiholog, psihiatru. Asta a mai alinat o astfel de situatie."

Despre colegii sai medici, managerul Spitalului Universitar spune ca "Sunt obositi, sunt oameni care au stat 72 de ore, 48 de ore in spital. Din fericire, de data asta chiar am avut tot ce trebuia. Trebuie sa facem in asa fel incat sa aiba timp sa se revigoreze. Nici ei nu au mai vazut astfel de situatii. UPU la ora 24 era o imagine greu de descris in cuvinte. Dar au reusit sa se grupeze pe echipe si sa facem in asa fel incat sa ia fiecare pacient drumul corect."

"Ganditi-va ce costuri sociale vor fi pentru cei care vor scapa din aceasta tragedie. Unii au fata arsa, au globii oculari arsi. Impactul social este enorm de acum inainte. Ce se va intampla de acum este mult mai important decat ce s-a intamplat pana acum", a mai spus managerul Spitalului Universitar.