Valorile termice diurne anuntate de meteorologi pentru urmatoarele doua saptamani raman pozitive, desi tendinta este de racire, in timp ce pe timpul noptilor temperaturile vor inregistra si valori negative, mai ales in zonele depresionare din Maramures, Transilvania, Moldova si Oltenia, precum si la munte, reiese din prognoza meteo valabila in perioada 2 - 15 noiembrie 2015, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si citata de Agerpres.

In Banat, in primele 4 zile ale intervalului, se vor inregistra medii regionale ale maximelor termice de 13-15 grade, valori ce caracterizeaza o vreme calda pentru inceputul lunii noiembrie. Ulterior, vremea se va raci semnificativ, iar media regionala se va situa in jurul valorii de 8 grade. La inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza, temperaturile diurne vor marca o crestere usoara, spre medii de 10 - 11 grade, respectiv un regim termic normal, iar pana in data de 15 noiembrie nu vor mai fi variatii importante. Mediile minimelor vor fi in crestere usoara si treptata pe tot parcursul primei saptamani de prognoza, de la valori de aproximativ 0 grade spre 3-4 grade si pana la sfarsit se vor mentine constante, in jurul acestor valori. Probabilitatea de aparitie a ploilor, slabe cantitativ, va fi in crestere dupa data de 10 noiembrie, iar pana atunci, numai izolat si trecator, se pot semnala ploi slabe.

In Crisana, pana in jurul datei de 5 noiembrie, se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime de 13-16 grade, ce caracterizeaza o vreme calda pentru aceasta perioada. Apoi, acestea vor marca o scadere accentuata, spre valori de 8-10 grade, usor mai coborate decat ar fi normal. Mediile regionale ale temperaturilor minime vor fi in crestere usoara si treptata pe tot parcursul primei saptamani, de la valori de 0 grade spre aproximativ 3 grade. Cea de-a doua saptamana de prognoza va fi caracterizata de un regim termic relativ constant, atat in ceea ce priveste maximele diurne, ce se vor situa in jurul unei medii de 10 grade, cat si minimele nocturne, a caror medie regionala va fi de 2-3 grade. Incepand din data de 7 noiembrie, vor fi posibile ploi slabe si trecatoare, cu o probabilitate mai mare de aparitie si pe spatii mai extinse, in intervalul 10 - 11 noiembrie si din nou in jurul datei de 14 noiembrie.

In Transilvania, in primele zile ale intervalului de prognoza, se va inregistra o crestere a mediilor regionale ale temperaturilor maxime, de la 12 grade pana spre 15 grade, caracterizand astfel o vreme calda pentru prima decada a lunii noiembrie. Ulterior, va surveni o racire brusca si accentuata, cu aproximativ 7 grade, ceea ce va determina, la sfarsitul primei saptamani, ca maximele termice mediate pe toata regiunea sa fie mai coborate decat normalul perioadei respective. Temperaturile nocturne vor marca o crestere usoara si treptata, cu trei grade peste pragul de inghet, pe tot parcursul primei saptamani. Pe parcursul celei de-a doua saptamani de prognoza, nu se estimeaza variatii semnificative ale regimului termic, astfel ca pe un fond de scadere usoara, se vor inregistra, in medie, maxime de 8 - 10 grade si minime intre -1 si +1 grade Celsius. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor slabe va fi in crestere in jurul datei de 7 noiembrie, dar mai ales in jurul datelor de 10 si 14 noiembrie.

In Maramures, in primele 4 zile ale intervalului de prognoza, se vor inregistra, in medie, maxime ale valorilor termice diurne de la 12 pana la 15-16 grade, ce vor caracteriza o vreme calda pentru aceasta data. Incepand din 6 noiembrie, vremea se va raci accentuat, astfel ca la sfarsitul saptamanii mediile maximelor termice nu vor mai depasi 9 grade, iar in jurul acestei valori se vor mentine pana pe 15 noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi in crestere usoara si treptata de la o medie de -2 grade la inceput spre 2 grade in intervalul 7-10 noiembrie, pentru ca, la mijlocul lunii noiembrie, acestea sa se situeze in jurul pragului de inghet. Probabilitatea de aparitie a ploilor slabe cantitativ va creste dupa data de 9 noiembrie.

In Moldova, vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada in primele trei zile ale intervalului, cand media temperaturilor maxime se va situa in jurul valorii de 15 grade. Ulterior, valorile termice diurne vor marca o scadere, pana la o medie regionala de 8 grade, ceea ce reprezinta o vreme rece pentru respectiva data. La inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza va fi o incalzire usoara, spre 10-11 grade. Pana la sfarsitul intervalului, desi in scadere spre 8 grade Celsius, temperaturile vor continua sa se mentina in limite normale pentru mijlocul lunii noiembrie. Minimele termice nu vor avea variatii semnificative pe intreaga perioada de prognoza. In medie, acestea se vor situa intre -1 grad si 2 grade Celsius. Ploi slabe vor fi posibile dupa data de 7 noiembrie.

In Dobrogea, pana in jurul datei de 5 noiembrie, vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada, cu o medie regionala a temperaturilor maxime ce se va situa in jurul valorii de 14 grade. Dupa data de 5 noiembrie, o racire accentuata se va resimti la valorile diurne ale temperaturii aerului ce va determina o medie regionala de cel mult 9 grade, in data de 7 noiembrie. Cea de-a doua saptamana de prognoza va debuta cu o incalzire usoara, spre o medie de 12 grade, iar pana la sfarsitul intervalului valorile termice vor continua sa se mentina in limite normale ale perioadei. Temperaturile nocturne nu vor avea variatii semnificative pe intreaga perioada de prognoza, acestea urmand a se situa intre 3 si 6 grade. Conditiile pentru ploi slabe, izolate, vor fi in crestere incepand din data de 6 noiembrie.

In Muntenia, intervalul de prognoza va debuta cu vreme calda pentru aceasta perioada, din perspectiva maximelor diurne, a caror medie, la nivelul intregii regiuni, se va situa in jurul valorii de 16 grade. In intervalul 6 - 8 noiembrie, valorile termice vor fi in scadere accentuata, spre o medie de aproximativ 10 grade. In cea de-a doua saptamana, nu vor mai fi variatii semnificative, dar tendinta va fi de scadere, de la 12 grade, in medie, spre aproximativ 10 grade in jurul datei de 15 noiembrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori in crestere la inceputul primei saptamani, pentru ca mai apoi sa nu mai survina variatii semnificative pana la sfarsitul intervalului de prognoza, iar mediile acestora urmand a se situa intre -1 si 4 grade Celsius. Ploi slabe vor fi posibile dupa data de 7 noiembrie.

In Oltenia, intervalul de prognoza va debuta cu vreme calda pentru aceasta perioada, cu o medie a maximelor diurne ce se va situa in jurul valorii de 16 grade. In intervalul 6-8 noiembrie, valorile termice vor marca o scadere accentuata, spre o medie de aproximativ 10 grade. In cea de-a doua saptamana, nu vor mai fi variatii semnificative. Astfel, dupa o crestere usoara la inceput, tendinta va fi de scadere, de la 13 grade spre 9 grade, in medie. Temperaturile minime vor fi in crestere pe parcursul primei saptamani, iar ulterior nu vor mai surveni variatii semnificative pana la sfarsitul intervalului de prognoza, mediile acestora urmand a se situa intre -1 si 4 grade. Ploi, slabe cantitativ, vor fi asteptate incepand cu data de 7 noiembrie.

La munte, in primele 4 zile ale intervalului de prognoza, se vor inregistra, in medie, maxime ale valorilor termice diurne de 10-14 grade, ce vor caracteriza o vreme calda pentru aceasta data. Incepand din 6 noiembrie vremea se va raci accentuat, astfel ca, la sfarsitul saptamanii, mediile maximelor termice nu vor mai depasi 6 grade, iar in jurul acestei valori se vor mentine pana pe 15 noiembrie. Temperaturile nocturne vor avea o tendinta de crestere in prima parte a intervalului, de la o medie de 0 grade spre 4 grade in jurul datei de 4-5 noiembrie, pentru ca mai apoi acestea sa scada usor si treptat, pana la aproximativ -2 grade, la mijlocul lunii noiembrie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, in general slabe cantitativ, va fi in crestere dupa data de 7 noiembrie.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia