Dupa scoaterea victimelor din club, in interior au ramas haine, genti, ghete, pe canapele si pe jos, dar si zeci de telefoane care sunau intruna, a declarat, pentru Mediafax, unul dintre salvatorii care vineri seara s-a dus voluntar sa dea o mana de ajutor.

Incendiu Club Colectiv (4)Foto: HotNews.ro

Unul dintre cei care au participat la actiunea de salvare a victimelor din clubul Colectiv, angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, era liber vineri seara. El a povestit ca in cinci minute dupa ce s-a dat alarma a ajuns acolo, imbracat in civil, pentru ca a fugit de acasa in trening.

Neavand echipament, nu a putut sa intre de la inceput in club, desi focul era deja stins, asa ca s-a alaturat colegilor sai care preluau victimele care erau scoase de echipele din interior pentru a vedea daca mai sunt sau nu in viata, iar pe cei care mai aveau puls ii transporta catre ambulante.

"Cand am ajuns eu, erau peste tot cei cu arsuri mai superficiale, iar la intrarea in club erau zeci de victime inerte, scoase de colegii mei. De acolo trebuia sa ii preluam noi. Cei care au actionat in interior ii scoteau afara imediat ce ii gaseau, fara sa stie daca mai erau sau nu in viata. Erau sase sau sapte echipe inauntru, de cate doua sau trei persoane, si ii scoteau unul dupa altul. Cand am ajuns eu, in fata clubului erau scoase si intinse pe jos cel putin 20 de victime", a povestit barbatul pentru Mediafax.

El a precizat ca pana sa ajunga la intrarea in club, pe drum s-a intalnit cu colegi de-ai sai care deja carau in brate victimele.

"Toti cei pe care a trebuit sa ii verificam rapid, dupa ce erau scosi la intrarea in club, nu mai erau constienti. Erau arsi. Am gasit o fata care cred ca a avut o bluzita mai sintetica pe ea si se topise pe ea, se vedea cum era prinsa de piele, si mai avea sutienul. Bluza nu a ars, pur si simplu s-a topit pe ea de la temperatura aia. Un altul era in pielea goala. Mai avea doar chilotii pe el. Nu stiu ce s-a intamplat si cum ajunsese asa. Era o imagine de groaza. Ca intr-un film de groaza: care arsi, care dadeau din cate o mana, dar de fapt erau niste spasme, la nas si la gura toti aveau funingine", a spus salvatorul.

El mai povesteste ca, dupa un timp, nu mai aveau targi cu care sa transporte ranitii catre ambulante.

"La un moment dat am ramas fara taga si am fugit din ambulanta in ambulanta si abia am gasit una. Iar dupa ce am carat victima cu targa am constatat ca nu mai erau ambulante goale, nu aveam unde sa il bagam. Deschideam usa si nici nu apucam sa intrebam ca ni se spunea: nu mai avem loc. L-am lasat acolo cu un baiat (salvator - n.r.). L-am intrebat daca a facut cursul de prim-ajutor si i-am zis sa stea pe el (sa-l resusciteze - n.r.) si am plecat inapoi. I-a facut masaj cardiac pana a venit ambulanta. Nu mai stiu cand a venit sa il ia, dar stiu ca traia. Era clar in stare grava, dar se vedea ca traieste. Mai ridica cate o mana. Pe cei care ii vedeam ca nu misca si nu mai au puls, ii dadea intr-o parte", a spus barbatul.

Acesta a povestit ca la un moment dat au ajuns si jandarmii si au inceput si ei sa ii preia pe cei grav raniti.

"Noi nu mai faceam fata. Eram putini care puteam sa preluam dintre ei. Din momentul in care au venit si jandarmii, in 10 minute am terminat trierea. Cum il scotea pe cate unul, veneau cinci - sase insi cu boxpaletul si il luau", a mai spus el.

Pe langa lipsa targilor, o alta problema a fost faptul ca zona era greu accesibila si masinile de interventie ajungeau cu greu la victime.

"Dar lucrurile s-au aranjat usor-usor. Medicii cand veneau, luau pacientul si plecau. Nu mai stateau. Se mai uitau eventual cate putin si la alte victime, dar nu mai aveau timp. Cum vedeau o targa in masina, inchideau usile si plecau", a mai spus salvatorul.

Acesta a povestit ca a intrat in interior foarte tarziu, cand a primit echipamentul, pentru a se asigura ca echipelor de salvatori care au scos ranitii nu le-a scapat nicio persoana.

"Era un fum dens, un miros greu. Am incercat sa intru si fara masca, dar nu am putut sa stau nici macar un minut si eram aproape de intrare. De la buretele acela era un fum negru, negru si dens. Nu aveai nicio sansa sa rezisti fara masca. Am intrat ulterior sa verific daca nu a mai ramas cineva dupa bar, intr-o incapere mica din spatele barului, un fel de depozit al lor. Ne-am uitat sub scena, ne-am uitat peste tot. Prin club erau geci, telefoane. Pe o boxa de acolo erau o gramada de telefoane si sunau intruna. Sunau rudele. Am vazut pe unul ca suna 'Nasa'. Pe toate canapelele erau genti, haine, pe jos erau o gramada da alte lucruri", a povestit barbatul.

El a adaugat ca, din cate a reusit sa vada, a ars doar partea de sus a clubului.