Doctorul Yarom Shoham, venit din Israel pentru a ajuta la tratarea victimelor incendiului din clubul Colectiv, a declarat pentru Mediafax ca nu a vazut "o asemena tragedie" in toata cariera sa.

"Nu am vazut o asemenea tragedie in toata cariera mea, nu asa. (...) Imediat ce am auzit de incident ne-am oferit ajutorul. Era nevoie de ajutorul nostru si de asta suntem aici. Am ajuns aici azi noapte", a spus doctorul, care acum ii ajuta pe medicii de la Spitalul Bagdasar.

"In aceste conditii este foarte greu pentru mine sa spun ce cred ca se va intampla cu acesti pacienti. Stiu ca sunt tratati foarte bine aici, iar echipele din spital fac o treaba minunata si muncesc foarte eficient non-stop pentru a trata acesti pacienti si toti speram sa obtinem cele mai bune rezultate", a spus dr. Shoham.

Doctorul israelian a venit la Bucuresti pentru a trata pacientii de la Bagdasar cu NexoBrid, un produs care inlocuieste interventiile chirurgicale in cazul pacientilor cu arsuri.

"Am venit sa ne oferim ajutorul si expertiza in utilizarea NexoBrid, un produs care inlocuieste interventia chirurgicala pentru arsuri grave. Noi avem experienta cu acest produs si am venit sa oferim NexoBrid si ajutorul nostru in folosirea sa. Este folosit acum in spital. Acesta permite tratarea mai multor pacienti decat ar fi posibil cu interventii chirurgicale. Toti pacientii vor fi tratati azi, acesta este obiectivul, sa tratam toti pacientii, sa decidem care dintre ei are nevoie de operatie sau tratament cu NexoBrid si sa-i tratam pe toti. Ar fi imposibil sa facem acest lucru doar cu interventii chirurgicale", a spus doctorul.

Referitor la felul in care a fost abordata situatia de doctorii din Romania, Shoham a spus ca este foarte dificil, cand ajung la spital foarte multi pacienti. "Este foarte greu de spus, mai ales intr-o situatie ca asta, cand ai atat de multi pacienti. Nu sunt suficient de multe echipe care sa-i trateze pentru ca nu te astepti sa se intample o catastrofa ca asta. Chiar daca ar fi foarte multi oameni in spital, este foarte dificil valul initial in primele zile, sa tratezi toti acesti pacienti", a mai spus doctorul.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ca o echipa medicala din Israel opereaza la Spitalul Bagdasar Arseni victime ale incendiului din Club Colectiv, urmand ca apoi, tot in cursul zilei de duminica, sa ajunga la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

"Medicii israelieni vor veni si la acest spital (n.r. - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti). Acum opereaza la Bagdasar. S-au oferit ei sa ne ajute, avem o relatie foarte buna cu ministrul Sanatii de acolo. Nu doar ministrul Sanatatii din Israel s-a oferit sa ne ajute. Chiar acum am fost sunat si de doamna ministru al Sanatatii din Republica Moldova. Am primit solicitari de ajutoare si din alte tari, respectiv Franta si Germania, dar medicii nostri pot gestiona situatia", a spus ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Starea a sapte dintre ranitii internati la Spitalul "Bagdasar-Arseni" este dramatica, acestia avand arsuri pe suprafete mari din corp, potrivit conducerii unitatii.