Directorul INSEMEX Petrosani, George Gaman, a facut precizari, contactat de Mediafax, in privinta extinctoarelor gasite in interiorul clubului Colectiv, spunand ca alte doua extinctoare au fost descoperite, in afara celui folosit despre care a vorbit in declaratia initiala.

George Gaman a declarat ca in interiorul clubului Colectiv s-au descoperit, pe langa un extinctor folosit, alte doua extinctoare nefolosite, el apreciind ca analiza probelor care vor fi facute la Petrosani va dura circa doua saptamani.

"Colegii de la Criminalistica vor ridica probele pe care le-am indicat si pe care ni le vor trimite la Petrosani dupa ce vor finaliza constatarea la fata locului. Am gasit un extinctor folosit, s-a inteles gresit, si doua nefolosite. In ceea ce priveste materialele ignifuge folosite in interior, vom cerceta la Petrosani si vom face teste si pe materiale similare, sa vedem viteza de ardere, gaze degajate. In functie de cand vom primi probele, ca sa facem ceva de acuratete, cred ca vom prezenta concluzii in circa doua saptamani, pentru ca nu vrem sa ne hazardam in ipoteze", a spus Gaman.

Potrivit acestuia, echipa de specialisti de la INSEMEX pe care a condus-o la Bucuresti si-a incheiat activitatea si a plecat inapoi spre Petrosani.

Initial, Gaman a declarat, intrebat insistent de jurnalisti daca in interiorul clubului Colectiv au fost descoperite extinctoare, ca erau, fiind gasit "unul mic, folosit", si ca au fost identificate, pe marginea scenei, locurile unde au fost puse artificiile.

"Munca noastra de-abia de-acum incepe, vom contribui la cercetarea la fata locului. Am gasit urme textile, urme de materiale arse sau pe jumatate arse, asteptam sa vedem ce tip de articole pirotehnice s-au folosit", afirma George Gaman.

El preciza ca burete de antifonare era pus si pe tavan, nu doar pe stalpii de langa scena.

Intrebat daca in local au fost gasite extinctoare, el a raspuns: "Extinctoare erau. Era unul mic, folosit".

De asemenea, intrebat daca doar atat, Gaman a raspuns afirmativ.

Intrebat de jurnalisti daca au fost identificate locurile unde au fost puse artificiile de la care a pornit incendiul, directorul INSEMEX Petrosani a raspuns ca da, pe marginea scenei.

Totodata, directorul Gaman a spus ca expertii INSEMEX vor descrie mecanismul producerii evenimentului, dupa ce vor expertiza toate materialele gasite in interiorul clubului.

"Am rugat colegii de la Criminalistica sa ridice probele si sa ni le transmita. Nu pot sa va spun deocamdata cat de inflamabile erau materialele. Le vom expertiza si vom vedea", a mai spus Gaman.

Echipa de sase specialisti de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD-INSEMEX) Petrosani investigheaza, alaturi de reprezentantii altor institutii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv, din Bucuresti.

INSEMEX Petrosani, infiintat in anul 1949, este specializat in efectuarea cercetarilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru medii potential explozive si/sau toxice.

Ultimul bilant al incendiului de vineri seara din Club Colectiv arata 27 de persoane decedate si alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitala, a anuntat, sambata dimineata, secretarul de stat Raed Arafat. Printre cele 27 de persoane decedate se afla si doi dintre membrii trupei, si anume chitaristul Vlad Telea si chitaristul Mihai Alexandru.