Victor Ponta a anunta ca Guvernul a decis trei zile de doliu national, pana la data de 2 noiembrie, dupa tragedia din clubul Colectiv in care au murit 27 de persoane. Este a saptea oara din ultimii 15 ani cand Excutivul decide sa instituie doliu national in Romania.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, zilele de doliu national sunt stabilite prin hotarare de guvern. Actul normativ mai stabileste ca, in zilele de doliu national, asa cum au fost stabilite de guvern, institutiile si autoritatile publice centrale si locale sunt obligate sa arboreze in berna (coborat pe jumatate - n. red) Drapelul Romaniei, scrieavocat.net.

In general, in zilele de doliu national, drapelul trebuie arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. De asemenea, posturile nationale de radio si televiziune, dar si institutiile de cultura trebuie sa isi adapteze programul, iar toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru zilele de doliu sunt amanate, mai noteaza sursa citata.

Digi24.roaminteste ca ultima data cand in Romania a fost doliu national a fost in 26 iunie 2013, dupa accidentul din Muntenegru, soldat cu moartea a 18 romani.

La 18 aprilie 2010 a fost doliu national in Romania in memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, in care si-a pierdut viata presedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, sotia sa si alti 94 de oficiali polonezi.

La 3 august 2007 a fost doliu national in Romania, cu ocazia funeraliilor Patriarhului Teoctist.

Si la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, la 8 aprilie 2005, a fost decretat doliu national in Romania.

La 14 martie 2004, Guvernul a decretat zi de doliu national pe teritoriul Romaniei in memoria victimelor atentatului de la Madrid din 11 martie, in care si-au pierdut viata si cetateni romani, si in semn de solidaritate cu poporul spaniol.

La 14 septembrie 2001 a fost zi de doliu national, dupa atentatele din SUA din 11 septembrie 2001, mai scrie sursa citata.