Peste 70% dintre magistrati s-au pronuntat prin vot in favoarea propunerii ca procurorul general, precum si procurorii sefi ai DNA si DIICOT sa fie numiti de presedinte la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), si nu la propunerea ministrului Justitiei, asa cum prevede actuala forma a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, scrie Agerpres.

Consultarea magistratilor s-a facut inainte ca Plenul CSM sa aprobe propunerile de modificare si completare a statutului judecatorilor si procurorilor, propuneri ce vor fi inaintate ministrului Justitiei.

Potrivit centralizatorului rezultatelor votului exprimat in adunarile generale ale instantelor si parchetelor, in favoarea propunerii s-au pronuntat 2.668 de judecatori si 1.441 de procurori, iar impotriva 921 de judecatori si 599 de procurori.

Conform propunerii de modificare a primului alineat al articolului 45 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorii sefi ai DNA si DIICOT si adjunctii acestora, sunt numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM, pe o perioada de patru ani, cu posibilitatea de a fi reinvestiti o singura data. Ei pot fi selectati dintre procurorii care au o vechime minima de 12 ani in functia de judecator sau procuror, au cel putin gradul de parchet de pe langa tribunal si au indeplinit efectiv cel putin cinci ani functia de procuror la un parchet de pe langa tribunal sau la un parchet ierarhic superior.

In forma actuala, alineatul prevede ca procurorul general al PICCJ, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia "sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".

O alta propunere de modificare se refera la faptul ca revocarea procurorilor din functiile de conducere ar urma sa fie facuta de catre presedintele Romaniei la propunerea CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea a doua treimi din numarul total al membrilor adunarii generale corespunzatoare unitatii de parchet la care se exercita functia de conducere. In forma actuala, alineatul vizat prevede ca revocarea se face "la propunerea ministrului Justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau a procurorului general al PICCJ ori a procurorului sef al DNA, cu avizul CSM".

In urma votului exprimat in adunarile generale, in favoarea acestei propuneri s-au pronuntat 2.952 de judecatori si 1.608 procurori, iar impotriva 710 judecatori si 433 de procurori.

CSM a hotarat sesizarea ministrului Justitiei cu propunerile de initiere a procedurilor de modificare si completare a legilor privind statutul judecatorilor si procurorilor, dar si a altor doua acte normative, printre propunerile inaintate fiind si aceea ca procurorul general, precum si procurorii sefi ai DNA si DIICOT sa fie numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM.

Propunerile care vor fi inaintate ministrului Justitiei au fost aprobate de Plenul CSM in sedinta din 27 octombrie.

"Propunerile aprobate de Plenul CSM sunt expresia preocuparii constante pentru consolidarea independentei justitiei, cresterea calitatii actului de justitie si imbunatatirea organizarii sistemului judiciar, in contextul profundei reforme a legislatiei care constituie principalul instrument de lucru al sistemului judiciar, prin adoptarea celor patru noi coduri in materie civila si penala. Acestea au modificat competentele instantelor si parchetelor, au reorganizat caile de atac, au generat tipuri noi de cauze si proceduri, au determinat ample reorganizari ale sectiilor si completelor instantelor", se arata intr-un comunicat al CSM transmis vineri.

Pe langa Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, se mai propune modificarea si completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii 317/2004 privind CSM.