Asociatia Parinti pentru Ora de Religie, sustinuta puternic de Patriarhia Romana si condusa pana recent de consilierul ministrului Educatiei, vrea ca inspectoratul scolar sa o anunte ce activitati fac elevii la scoala de Halloween, pentru ca "nu ar fi de acord cu masti odioase, cu dracusori si alte cele". Explicatia a fost data HotNews.ro de catre directorul Scolii Gimnaziale nr. 12 Herastrau din Bucuresti, dupa ce arhiblog.ro a semnalat ca de la scoala li s-a spus elevilor ca nu au voie sa vina costumati. "Nu a existat ideea de a interzice costumarea elevilor", a declarat pentru HotNews.ro directoarea Marioara Siderias, care a adaugat: "Ce legatura are APOR cu ce facem noi la nivelul scolii si al clasei? Ce autoritate au ei asupra scolii?"

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Intre timp, APOR desfasoara pe pagina sa de Facebook o adevarata campanie impotriva marcarii Halloween-ului in scoli. 
  • Iata cateva dintre titlurile articolelor difuzate de APOR pe Facebook: "Halloween intr-o scoala din Focsani: 'Am iesit din mormant si vin la tine. Te omor!'" / "Halloween? Nu, multam" / "Antrenament la Iad" / "HALLOWEEN - 'deghizandu-se in demoni, oamenii nu fac altceva decat sa le ofere acestora propriul lor corp drept punte de manifestare in planul fizic'" / "REVOLTATOR! Opriti spectacolul MACABRU din scoli, de Halloween! Cultul mortii in prim-plan si copii din clasele primare speriati de colegi!"
  • "Halloweenul in forma actuala este doar un carnaval horror. Este o problema ca un copil de o anumita varsta sa se costumeze intr-un personaj negativ sau malefic", spune APOR intr-un comentariu

Arhiblog.ro a semnalat in urma cu o zi ca un copil i-a povestit tatalui sau ca de la scoala i s-a interzis sa vina vineri costumat de Halloween, unul dintre cele mai indragite evenimente de catre copii. "Nu stiu care este situatia in alte sectoare ale Capitalei, dar in Sectorul 1, Scoala Nr. 12 Herastrau, in urma unei 'informari' trimise inspectoratului scolar al S1 si MEC de APOR Asociatia Parinti pentru Ora de Religie, conducerii scolii i-a fost interzisa la sedinta cu inspectorii organizarea in scoala a oricaror manifestari de Halloween 2015", scria arhiblog.ro.

Contactata de HotNews.ro, Marioara Siderias, directoarea Scolii Gimnaziale Herastrau din Bucuresti, a declarat ca "oamenii s-au organizat la nivelul claselor. Ca sa poti sa organizezi o activitate extracurriculara, automat trebuie sa renunti la ore de curs. Normal ca am gasit portite: exista orele de abilitati practice, orele de engleze, unde se discuta despre acest eveniment. Dar nu suspendam programul scolii. Nu am inteles de unde scandalul acesta. Nu a existat ideea de a interzice costumarea elevilor. In Consiliile profesorale asta am comunicat, asta am stabilit de comun acord si in sedinta comitetului reprezentativ de parinti: fiecare clasa se organizeaza impreuna cu parintii. Vrem sa ni-i atragem ca si parteneri educationali".

Directoarea scolii a confirmat faptul ca Violeta Balan, presedinte al APOR sector 1, este de o saptamana profesoara de religie in aceasta scoala. "Da, este de o saptamana, pe o catedra rezervata a unei colege care isi creste acum al doilea copilas. A venit un tanar la religie care s-a retras dupa 2 saptamani. (...) Atunci normal ca am apelat la domnul inspector, la metodisti, ca vreau profesor de religie. Si ne-a fost trimisa doamna profesor Balan, care e mamica in scoala si profesor de religie. Eu nu aveam habar ca face parte din aceasta asociatie APOR. Chiar nu avem nicio implicare. Am aflat inainte ca dumneaei sa vina in scoala ca a depus o intampinare la inspectoratul scolar, o adresa prin care solicita sa fie APOR-ul informat in legatura cu tipul activitatilor care se desfasoara de Halloween pentru ca nu ar fi de acord cu masti odioase, cu dracusori si alte cele".

"Deci oamenii nu au zis ca ne interzic si nici nu au cum sa interzica cineva. Eu nu tin cu nimeni, sunt director de peste 20 de ani, incerc sa ma situez de toate partile, oamenii nu au interzis, au zis sa fie informati si sa nu vina copiii mascati odios", a precizat aceasta.

Intrebata daca adresa APOR a avut vreun efect, Marioara Siderias a raspuns: "Ce efect sa aiba? Noi am luat hotararea in Consiliul de Administratie si in sedinte cu parintii. Ce legatura are APOR cu ce facem noi la nivelul scolii si al clasei? Ce autoritate au ei asupra scolii?"

Directoarea scolii a precizat ca nu are nicio sesizare cu privire la modul in care se desfasoara activitatile de Halloween in scoala pe care o conduce sau cu privire la activitatea acestei profesoare de religie.

"Deciziile nu se iau de pe o zi pe alta. Anul in care noi am organizat o activitate ampla cu ocazia zilei de Halloween era anul aniversar al scolii noastre si pe tot parcursul anului scolar am organizat activitati, printre care si aceasta serbare. (...) Nu putem in fiecare an sa organizam lucruri de asemenea anvergura. S-a intamplat in 2013. Anul trecut am repetat, la nivel mai mic. Era un proiect aprobat de inspectoratul scolar, trecut prin Consiliul de Administratie. Nu poti de pe o zi pe alta sa interzici sau sa faci ceva, ca nu bati din palme si comunici cu parintii", a declarat pentru HotNews.ro directoarea Scolii Gimnaziale nr. 12 Herastrau din Bucuresti, Marioara Siderias.

  • HotNews.ro a solicitat APOR o copie a notificarii depuse la Inspectoratul Scolar Sector 1, pe care o vom publica in momentul in care o vom primi

Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca "nu interzicem si nici nu putem interzice activitati programate si aprobate de scoli, la care sunt realizate costumatii, la care sunt invitati parinti, care sunt o bucurie pentru copii".