Fostul sef al Securitatii din timpul evenimentelor din decembrie 1989, generalul Iulian Vlad, a facut, joi, primele declaratii publice, dupa 26 de ani, in legatura cu imprejurarile in care a fost rasturnat regimul comunist. Acesta a spus ca el si generalul Guse nu au fost cooptati in ceea ce s-a numit "Cupola", adica Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN), scrieAdevarul.

Iulian Vlad Foto: Captura YouTube

Iulian Vlad (84 de ani) a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru evenimentele din decembrie 1989, din care a executat patru ani la Penitenciarul Jilava. Generalul a avut joi, 29 octombrie, prima iesire publica, dupa 26 de ani de tacere, in cadrul Conferintei cu tema "1989 - Adevar si manipulare", organizata de Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu.

"Nu puteam sa fiu cooptat in diferitele organisme care au vrut sa statueze forma de putere care a luat fiinta atunci, pentru ca noi nu faceam parte din aceeasi grupare. Cei care au beneficiat de putere, de la primul si pana la ultimul, au fost, intr-o forma sau alta, pusi de acord in prealabil. Si stiti proverbul ca cine se aseamana se aduna, asa ca nu a fost prea greu sa se adune", a spus Iulian Vlad, potrivit Adevarul.

"Atat generalul Guse - care, pentru memoria lui, cu totii ii suntem datori, pentru ca a fost un foarte bun patriot, un mare roman - cat si subsemnatul nu faceam parte din ceea ce se proteja si, mai tarziu, s-a numit de catre unii 'Cupola', iar de altii - 'Conspiratie', sau cate alte denumiri", a sustinut fostul sef al Securitatii ceausiste.

Declaratia lui Iulian Vlad, de la 2.50: