Cele 52 de centre de retinere si arestare preventiva vor fi modernizate in cadrul unui proiect derulat in domeniu de Politia Romana, cu ajutorul unui grant oferit prin Mecanismul Financiar Norvegian, informeaza un comunicat de presa al IGPR, citat de Agerpres.

Pana in prezent, au fost montate 212 aparate de aer conditionat, in 15 centre instalarea sistemelor de ventilatie fiind finalizata. Pentru amenajarea celor peste 50 de centre de retinere si arestare preventiva ale Politiei Romane au fost demarate deja procedurile de achizitie a altor mijloacelor necesare, in functie de nevoile identificate, in conformitate cu instrumentele internationale relevante privind drepturile omului.

De asemenea, s-au achizitionat sisteme de supraveghere si camere video, echipamente sportive, elemente pentru instalatiile sanitare, ferestre prevazute cu sisteme de siguranta si instalatii de aer conditionat pentru autospecialele de transport al persoanelor private de libertate.

In cadrul proiectului, vor fi elaborate si materiale de instruire pentru politistii care isi desfasoara activitatea in centrele de retinere si arestare preventiva, precum si un ghid de bune practici. De asemenea, urmeaza a fi elaborata o brosura destinata persoanelor private de libertate pe teme legate de discriminare si respectarea drepturilor omului.

Potrivit IGPR, vor fi organizate sesiuni de invatare a limbii romane, cursuri specializate pe probleme intalnite in activitatea de zi cu zi a politistilor din centre, precum si pe tematici referitoare la drepturile specifice ale detinutilor.

Totodata, vor avea loc sesiuni de cunoastere a legislatiei internationale privind drepturile omului.

Proiectul "Consolidarea capacitatii sistemului de retinere si arestare preventiva de a se alinia la instrumentele internationale relevante privind drepturile omului" beneficiaza de un grant in valoare de 1.093.607,96 de euro acordat de Regatul Norvegiei, prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Valoarea totala eligibila maxima a contractului de finantare este de 1.286.598 de euro, din care 192.989,64 de euro fiind cofinantare.

Inspectoratul General al Politiei Romane, in calitate de promotor de program, si Ministerul Justitiei, in calitate de operator de program, au semnat in aprilie contractul cu privire la acordarea finantarii nerambursabile pentru proiect.

In cadrul programului, derulat pe parcursul a 24 de luni, 884 de politisti vor beneficia de formare din partea Consiliului Europei, pe parcursul mai multor sesiuni de instruire.

Pana in prezent, 20 de sefi ai centrelor de retinere si arestare preventiva si 629 de politisti din cadrul acestor structuri au beneficiat de pregatire in domeniul drepturilor omului, prevenirii torturii si discriminarii, precum si pentru asistenta minorilor si a dependentilor de droguri.