Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost eliberat, joi, din Arestul Politiei Capitalei printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti luata de judecatoarea Viorica Costiniu, sotia magistratului Florin Costiniu, condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fostului senator PSD, Catalin Voicu, au declarat pentru Hotnews surse judiciare.

Viorica CostiniuFoto: Agerpres

Viorica Costiniu l-a eliberat pe Sorin Ovidiu Vantu din arest si a refuzat sa-l aresteze pe omul de afaceri Puiu Popoviciu

Inalta Curte de Casatie si Justie a anulat, in martie, o decizie a judecatoarea Costiniu prin care trimitea inapoi la DNA dosarul fostului presedinte al Consiliului Judetean Mehendinti, Adrian Duicu (PSD), pe motiv ca nu este intocmit corect si trebuie refacut. De asemenea, judecatoarea a mai decis atunci si eliminarea din dosar a a 7 CD-uri cu interceptari din dosar si chiar eliminarea cu totul a stenogramelor de pe cele 7CD-uri, acestea nemaiputand fi avute in vedere ca probe.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, in septembrie 2011, ca magistratul Viorica Costiniu are dreptul sa judece dosare de coruptie instrumentate de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Decizia CSM a fost luata pe fondul unei solicitarii a procurorilor anticoruptie care sustineau ca exista “aparenta de afectare a impartialitatii” Vioricari Costiniu” ca urmare “a resentimentelor” acesteia, dupa arestarea si trimirea in judecata a sotului magistratei, Florin Costiniu – fost presedinte al Sectiei civile de la instanta suprema.

In februarie 2009, DNA a inaintat CSM o sesizare disciplinara impotriva judecatoarei Viorica Costiniu in care o acuza de „executarea functiei cu rea-credinta sau cu grava neglijenta“, abatere disciplinara prevazuta de statutul magistratilor. Procurorii au reclamat-o pe Costiniu ca a insistat sase luni sa primeasca dosarul Posta, inainte ca ancheta sa fie finalizata, sub pretextul ca trebuie sa solutioneze plangerea facuta de unul dintre invinuiti impotriva urmarii penale, desi, potrivit unei decizii de indrumare a instantei supreme, o astfel de plangere trebuie respinsa ca inadmisibila,

Viorica Costiniu este judecator la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala, instanta ce are competenta de a solutiona cererile DNA.

Sorin Oprescu a fost eliberat din Arestul Capitalei si va fi plasat in arest la domiciliu, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a admis cererea de inlocuire a masurii preventive. Potrivit Agerpres, initial, edilul a fost inculpat de DNA pentru luare de mita, dupa care procurorii au exstins urmarirea penala pentru spalare de bani, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si constituire de grup infractional organizat.