Curtea Constitutionala a Romaniei a decis joi ca sunt neconstitutionale prevederile art.341 alin.(6) lit.c) si, prin extindere, ale art.341 alin.(7) pct.2 lit.d) din Codul de procedura penala, prin impiedicarea accesului la justitie in cazul solutiilor de renuntare la urmarirea penala, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al CCR, Plenul Curtii a luat in dezbatere o exceptie de neconstitutionalitate a celor doua articole.

Art.341 alin. (6) lit. c) prevede: 'In cauzele in care nu s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale, judecatorul de camera preliminara poate dispune una dintre urmatoarele solutii: (...) c) admite plangerea si schimba temeiul de drept al solutiei de clasare atacate, daca prin aceasta nu se creeaza o situatie mai grea pentru persoana care a facut plangerea'.

Art.341 alin. (7) pct.2 lit. d) stipuleaza: 'In cauzele in care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale, judecatorul de camera preliminara: (...) 2. Verifica legalitatea administrarii probelor si a efectuarii urmaririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, dupa caz, sanctioneaza potrivit art.280-282 actele de urmarire penala efectuate cu incalcarea legii si: (...) d) admite plangerea si schimba temeiul de drept al solutiei de clasare atacate, daca prin aceasta nu se creeaza o situatie mai grea pentru persoana care a facut plangerea'.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.341 alin. (6) lit. c) si ale art.341 alin. (7) pct.2 lit. d) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale prin impiedicarea accesului la justitie in cazul solutiilor de renuntare la urmarirea penala.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Oradea