Ministerul Educatiei a publicat, miercuri, pe site, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca, de la 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant se majoreaza cu 15% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

Actul normativ ar urma sa completeze OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, scrie Agerpres.

Acelasi proiect arata ca, de la aceeasi data, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, unitatile conexe ale invatamantului preuniversitar de stat, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitare creste tot cu 15% in raport cu luna noiembrie.

De altfel, la jumatatea lunii octombrie, ministrul Sorin Cimpeanu anunta ca tot personalul din invatamant va beneficia de o crestere salariala de 15% de la 1 decembrie, pe langa cele primite in acest an, astfel ca pe 2015 majorarile din acest sector ajung in medie la 26,7%.

"A fost acceptata solicitarea ca in Educatie - dupa ce s-au acordat cresterile salariale de 10% pentru personalul didactic si didactic auxiliar de 5% in martie, 5% in septembrie, dupa ce s-au acordat 12% pentru personalul nedidactic in luna august - sa se mai acorde in acest an, incepand cu 1 decembrie, o crestere de 15% pentru tot personalul din invatamant, didactic, didactic auxiliar si nedidactic", preciza ministrul Educatiei dupa o discutie la Palatul Victoria cu sindicalisti.

Cimpeanu a adaugat ca efortul bugetar pentru aplicarea acestei majorari salariale este de 1,7 miliarde de lei.

"Este vorba de 221.000 personal didactic si didactic auxiliar, la care se adauga 53.000 personal nedidactic in invatamantul preuniversitar, la care se adauga 30.000 de persoane din invatamantul universitar, 23.000 de persoane personal didactic si 7.000 de persoane angajate ca nedidactic. In total, 304.000 de persoane vor beneficia de aceste cresteri salariale de 15%, peste cele deja acordate de 10%, respectiv 12% in anul 2015. Practic, din acordul semnat anul trecut cu Guvernul Romaniei de catre sindicate s-au acordat in 2015 cresterile salariale de 10% prevazute initial pentru 2016, la care s-au adaugat inca 5% peste cele 10%, conform solicitarii sindicatelor", explica ministrul Educatiei.